Όσοι έχουν στο μυαλό τους όταν ακούνε τη φράση «μεγιστάνας των media» έναν τύπο με ακριβό κοστούμι, καθισμένο σε μια δερμάτινη καρέκλα ενός πολυτελούς γραφείου, με πούρο στο χέρι, είναι καιρός να κάνουν delete. Η εικόνα έχει σβήσει προ πολλού. Για την ακρίβεια, η νέα εικόνα μπορεί να είναι και μια παρουσιάστρια podcast που βλέπει με τις ώρες Grey’s Anatomy, προσκαλεί τους καλεσμένους της να καπνίσουν χόρτο και ονειρεύεται να πάρει συνέντευξη από τον Τζο Μπάιντεν για να τον ρωτήσει «πώς είναι η σεξουαλική σου ζωή, Τζο»;

Είναι δυνατόν; Είναι, αν αναφερόμαστε στην Άλεξ Κούπερ, την παρουσιάστρια του «Call Her Daddy». Του πιο δημοφιλούς, και γι’ αυτό του πιο ακριβού, podcast στις ΗΠΑ.

Το «Call Her Daddy» μπορεί να ξεκίνησε το 2018 ως ένα χιουμοριστικό podcast που το έφτιαξαν δύο φίλες και συγκάτοικοι, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε κάτι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί καμία λέξη να το προσδιορίσει. Πλέον είναι το βασικό όχημα μιας εταιρείας που ασχολείται με τα σύγχρονα media και παραγωγή περιεχόμενου και τους φέρνει λεφτά με όλους τους τρόπους. Πολλά λεφτά.

Το δε podcast, τα επεισόδια του «Call Her Daddy» (τα οποία πλησιάζουν πια τα 300) αγοράστηκαν από το Spotify το 2021 έναντι του ποσού των 60 εκ. δολαρίων!

Από παρουσιάστρια podcast έγινε επιχειρηματίας

Η 30χρονη Άλεξ Κούπερ αποδεικνύει ότι εκτός από πολύ καλή παρουσιάστρια, που μιλάει στην καρδιά των γυναικών (οι οποίες αποτελούν το κύριο κοινό της) είναι κι εξαιρετική επιχειρηματίας. Τον τελευταίο χρόνο, η κα Κούπερ έχτισε μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης με τον Ματ Κάπλαν, παραγωγό ταινιών και αρραβωνιαστικό της. Η εταιρεία που ίδρυσαν και χρηματοδότησαν ανακοινώθηκε τον Ιούνιο ως «Gen Z media venture», ονομάζεται Trending.

Η Trending είναι στην ουσία μια ομπρέλα, κάτω από την οποία μπαίνουν οι επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Από το Ace Entertainment του Κάπλαν, που παρήγαγε την ρομαντική σειρά του Netflix «To All the Boys I’ve Loved Before» μεταξύ άλλων, αλλά και το Unwell της Κούπερ, το οποίο διαχειρίζεται όχι μόνο το δικό της podcast, αλλά και άλλων ταλαντούχων παρουσιαστών. Η Unwell καλλιεργεί αστέρια και φτιάχνει κοινό, έτσι διαφημίζεται.

Τον περασμένο Αύγουστο η Κούπερ κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή της Άλιξ Ερλ, μιας TikTokερ που έχει εξαιρετική ικανότητα προώθησης προϊόντος. Τέτοια ικανότητα, που πλέον όλοι στις ΗΠΑ συζητούν για το «φαινόμενο Άλιξ Ερλ». Προφανώς δεν την πήρε μόνο για τα views της, αλλά και για να τη χρησιμοποιήσει στην προώθηση των προϊόντων της. Ποια θα είναι αυτά; Απ’ όλα. Από φαγητά μέχρι μακιγιάζ.

Η Κούπερ καταλαβαίνει ότι σ’ αυτόν τον πολύ ρευστό και αδηφάγο χώρο ;όπως αυτός των podcast πρέπει είτε να ανανεώνεσαι συνέχεια για να κρατάς το κοινό, είτε να επενδύεις σωστά τα κέρδη σου και σε άλλους. Φαίνεται και από τα επεισόδια που ανεβάζει τελευταία, ότι το podcast της έχει αποκτήσει μια εσωτερικότητα, έναν συναισθηματισμό που δεν υπήρχε άλλοτε. Το πιο σημαντικό γι’ αυτήν είναι ότι έχει τον επιχειρηματικό νου να φύγει από την κάμερα όταν οι καιροί το απαιτήσουν.

Η Unwell πρόσφατα αποφάσισε να μπει και σ’ έναν άλλο χώρο: Αυτόν των ζωντανών εκδηλώσεων. Δεν ήταν, βέβαια, απλά μια σειρά ομιλιών σε έξι πόλεις, αλλά είχε την σπιρτάδα ενός bachelorette party. Με ημίγυμνους χορευτές, άφθονα ποτά, δυνατή μουσική και ξέφρενο χορό. Ό,τι ακριβώς θέλουν οι γυναίκες για να ξεχαστούν. Η ίδια εμφανίστηκε με φαρδιά ρούχα στην αρχή της ομιλίας της, και κατά τη διάρκειά της έκανε κανονικό στριπτίζ (!) μένοντας στο τέλος μ’ ένα μικροσκοπικό μαύρο φόρεμα, λίγο πριν αρχίσει το γλέντι.

H ομιλία της ήταν στην ουσία η ιστορία της ζωής της: Μια διψασμένη για σεξ έφηβη στην Πενσυλβάνια που δοκιμάζει να παίξει ποδόσφαιρο στο κολλέγιό της στη Βοστώνη και καταλήγει WAG ενός παίκτη των Νιου Γιορκ Μετς του μπέιζμπολ (η ίδια δεν τον έχει κατονομάσει, το κουτσομπολίστικο ρεπορτάζ «φωτογραφίζει» τον Νόα Σίντεργκαρντ. Το «Call Her Daddy» το ξεκίνησε όταν ο φίλος της την πέταξε έξω από το σπίτι του.

Η Κούπερ δεν είναι καμιά γκομενίτσα της σειράς. Έχει σπουδάσει κινηματογραφική παραγωγή στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης και πλέον εφαρμόζει όσα έμαθε στη δική της επιχείρηση. Η οποία θα επεκταθεί σε τηλεοπτικές παραγωγές, σειρές που θα προβληθούν στο Netflix, μέχρι κι ένα θρίλερ που θα γυριστεί πιθανότατα στο Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα.

Η κοινή περιουσία του ζευγαριού υπολογίζεται «για την ώρα» σε οκταψήφιο νούμερο, όπως αποκάλυψε η Κούπερ. Η οποία παραδέχτηκε ότι στην παρέα που είχε στο κολλέγιο ήταν η πιο φτωχή κι αυτό της άφησε απωθημένο να αποκτήσει πολλά λεφτά. Πλέον της έχει φύγει η καταναλωτική μανία, η μόνη πολυτέλεια που δεν διαπραγματεύεται είναι να ταξιδεύει πρώτη θέση στα αεροπλάνα.

Τα διάφορα podcast που επεξεργάζεται πια ξεπερνούν τα δέκα. Τα boostάρει η ίδια με εμφανίσεις της σ’ αυτά ή και αναφορές στα δικά της επεισόδια. Μέσα απ’ αυτό, όμως, προέκυψε κι ένα όραμα: Να βγάλει την Gen Z από τις οθόνες του κινητού της και να της δώσει «ζωντανές» εμπειρίες. Αυτό λείπει από τη νέα γενιά κι αυτό έχει σκοπό να προωθήσει στο άμεσο μέλλον.

Υπάρχει κάποιο μυστικό σ’ αυτό; Μόνο το ότι δεν υπάρχει σενάριο. Το κάθε επεισόδιο βγαίνει από το μυαλό της την ώρα ακριβώς που γυρίζεται. Αυτό λέει. Και τις ερωτήσεις στους (διάσημους πια) καλεσμένους της όταν έχει συνέντευξη τις σκέφτεται εκείνη τη στιγμή που μιλάνε. Γι’ αυτό και δεν μπορεί, όπως λέει, να τους δώσει από πριν τις ερωτήσεις, όταν της ζητούν.

** Με πληροφορίες από New York Times.

** Φωτογραφία: Getty Images