Το ημερολόγιο έγραφε 1η Δεκεμβρίου 1948, όταν περίπου στις 6:30 π.μ. στην παραλία Σόμερτον στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, περαστικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα στην παραλία. Ορισμένοι, ισχυρίστηκαν ότι τον είδαν στην παραλία το προηγούμενο βράδυ, αλλά επειδή νόμιζαν ότι είχαν δει το χέρι του να κινείται, θεώρησαν ότι μπορεί να ήταν άστεγος ή μεθυσμένος και τον αγνόησαν. Το επόμενο πρωί ένας άλλος άνδρας, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κάλεσε την αστυνομία.

Ο ιατροδικαστής ανακάλυψε ότι ο άνδρας ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του σαράντα, ο άνδρας στον οποίο ανήκε το πτώμα, ήταν κάποτε σε εξαιρετική φόρμα, διέθετε μεγάλους ώμους και λεπτή μέση. Ήταν καλοντυμένος με κοστούμι και γραβάτα με ασορτί πουλόβερ, αλλά του έλειπε ένα καπέλο, απαραίτητο αξεσουάρ της εποχής. Ήταν ξυρισμένος χωρίς τατουάζ ή διακριτικά σημάδια, δεν είχε ταυτότητα. Στις τσέπες του είχε ένα εισιτήριο λεωφορείου, μα χρησιμοποιημένο και ένα αχρησιμοποίητο για το τρένο.

Σόμερτον 1

Από όλα τα ρούχα του αφαιρέθηκαν οι ετικέτες, εκτός από τρία είδη με την ένδειξη «Keane». Είχε ένα τσιγάρο πίσω από το αυτί του και ένα άλλο μισοκαπνισμένο τσιγάρο σφηνωμένο ανάμεσα στο γιακά και το μάγουλό του. Η αυτοψία αποκάλυψε ελάχιστα, εκτός από το ότι ο ιατροδικαστής υποπτεύεται ότι ο άνδρας μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, αν και δεν υπήρχαν στοιχεία επαρκή.

Ο άνδρας είχε μια κρυφή εσωτερική τσέπη που ήταν ραμμένη μέσα στο μπατζάκι του. Σε αυτή τη ραμμένη τσέπη υπήρχε ένα μικρό, τυλιγμένο κομμάτι χαρτί κομμένο γύρω από τις λέξεις «Taman Shud». Οι αξιωματούχοι κλήθηκαν να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο, οι οποίοι το προσδιόρισαν ως «τελειωμένο» – βρέθηκε στην τελευταία σελίδα μιας συλλογής ποιημάτων που ονομάζεται The Rubaiyat του Πέρση Omar Khayyam. Οι ειδικοί δεν ήξεραν από ποιο βιβλίο προερχόταν αυτό και πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια αναζήτηση για οποιοδήποτε αντίγραφο του The Rubaiyat.

Οι αρχές κυκλοφόρησαν αμέσως τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη φωτογραφία του άνδρα σε όλη τη χώρα μαζί με την σχετική ιστορία, αλλά δεν προέκυψαν ισχυρά στοιχεία. Το όνομα «Keane” δόθηκε συνέχεια, αλλά ο αγνοούμενος ναύτης με το όνομα «Keane» δεν έμοιαζε με τον άνδρα που βρέθηκε και τα ρούχα δεν αναγνωρίστηκαν ως του Keane. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας, το σώμα ταριχεύτηκε για συντήρηση δεδομένων των άγνωστων συνθηκών γύρω από τον θάνατό του. Δημιούργησαν επίσης μια γύψινη προτομή του θύματος για βοήθεια αργότερα στην έρευνα.

Αφού η αστυνομία έβαλε στις εφημερίδες φωτογραφίες από το απόσπασμα «Taman Shud» και λεπτομέρειες του βιβλίου The Rubaiyat, ένας άνδρας ήρθε στην αστυνομία λέγοντας ότι βρήκε ένα αντίγραφο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, το οποίο παρατούσε ξεκλείδωτο στο δρόμο , έλειπε όμως μια σελίδα. Στο πίσω μέρος αυτού του βιβλίου υπήρχε μια σελίδα πέντε σειρών με κεφαλαία γράμματα και το δεύτερο διαγραμμένο.

Σόμερτον 2

Στο βιβλίο βρέθηκε επίσης ένας αριθμός τηλεφώνου, ο οποίος ανήκε σε μια νοσοκόμα που έμενε 800 μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε ο άνδρας. Η νοσοκόμα είπε ότι είχε κάποτε ένα αντίγραφο του The Rubaiyat όταν εργαζόταν στο Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά το έδωσε σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Alfred Boxall.

Ο Boxall ήταν μια ύποπτη ταυτότητα για τον άνδρα μέχρι που εντοπίστηκε ο Alfred, ζωντανός και καλά, μαζί με το αντίγραφό του του The Rubaiyat που είχε ακόμα ανέπαφη τη σελίδα «Taman Shud». Η νοσοκόμα είχε το όνομά της σφραγισμένο για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και αργότερα ανακαλύφθηκε ότι πέθανε το 2007, παίρνοντας μαζί της ό,τι ήξερε. Το όνομά της δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ γνωστό, δεδομένου ότι όλοι οι αρχικοί φάκελοι έρευνας έχουν έκτοτε χαθεί ή καταστραφεί.

Ενάμιση μήνα μετά την ανακάλυψη του Σόμερτον, μια καφέ βαλίτσα βρέθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αδελαΐδας, όχι μακριά από το σημείο όπου ανακαλύφθηκε το σώμα του άνδρα. Η βαλίτσα δεν έφερε κανένα εξαιρετικά ασυνήθιστο αντικείμενο, αλλά περιείχε υφάσματα φτιαγμένα με κλωστές που δεν ήταν διαθέσιμα στην Αυστραλία, ήταν συγκεκριμένα γνωστό ότι κατάγονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, τα ρούχα στη βαλίτσα αφαιρέθηκαν μαζί με τις ετικέτες τους.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί και ποιες μπορεί να ήταν οι συνθήκες. Τα πιο συνηθισμένα και δημοφιλή φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από κατασκόπους και συγκαλύψεις, με τη γενική συναίνεση πάντως, ότι ο άνδρας δηλητηριάστηκε.

Υπήρχαν άλλωστε και άλλες περιπτώσεις παρόμοιων θανάτων. Τρία χρόνια νωρίτερα, ο Τζόζεφ Μάρσαλ βρέθηκε νεκρός στην παραλία κρατώντας ένα αντίγραφο του The Rubaiyat – θάνατος από δηλητηρίαση. Δύο μήνες αργότερα, η νοσοκόμα έδωσε το αντίγραφό της στο Boxall, σε μια πόλη 1 χλμ νότια από όπου ο Marshall βρέθηκε νεκρός. Μία από τις μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη Μάρσαλ βρέθηκε νεκρή, μπρούμυτα, σε μια μπανιέρα με σχισμένους τους καρπούς της.

Οι άνθρωποι που μιλούσαν για τον Άνθρωπο του Σόμερτον όλοι φιμώθηκαν – είτε μέσω απειλών είτε σε ορισμένες περιπτώσεις με θάνατο. Έξι μήνες μετά την ανακάλυψη του σώματος του Σόμερτον, ένας δίχρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στον αναίσθητο πατέρα του στην έρημο. Είχαν απαχθεί και πεταχτεί στην έρημο, συμπτωματικά προτού δώσουν περισσότερες πληροφορίες στην αστυνομία σχετικά με την ταυτότητα του άνδρα Σόμερτον.

Τελικά, ο φόβος λειτούργησε και κανείς δεν θα αποκάλυπτε αυτό που ήξερε. Όλοι όσοι εμπλέκονταν στην υπόθεση έχουν πεθάνει και οι αρχικοί φάκελοι της έρευνας ήταν άστοχοι και καταστράφηκαν. Η υπόθεση εξακολουθεί να θεωρείται «ανοιχτή» από τις αυστραλιανές αρχές.

Η λύση του γρίφου στη γραβάτα του «Άνδρα του Σόμερτον»

Μετά από 73 χρόνια, έναν χρόνο ακριβώς πριν, ένας ερευνητής ισχυρίστηκε ότι ότι έλυσε το μυστήριο και πως ο άνθρωπος του Σόμερτον ήταν ο Καρλ Γουεμπ. Δεν ήταν Ρώσος πράκτορας, αλλά μάλλον ηλεκτρολόγος μηχανικός γεννημένος στη Μελβούρνη. Η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας δεν έχει επιβεβαιώσει την ανακάλυψη, αλλά λέει ότι θα σχολιάσει σύντομα.

Ο καθηγητής, ισχυρίστηκε ακόμα, ότι ήταν ο μικρότερος από τα έξι αδέρφια του και παντρεύτηκε την Ντόροθι Ρόμπερτσον. Αυτή η σχέση είναι πιθανότατα που τον έφερε στην Αδελαΐδα, είπε ο καθηγητής.

«Έχουμε αποδείξεις ότι ήταν σε διάσταση με τη γυναίκα του, η οποία είχε μετακομίσει στη Νότια Αυστραλία. Είναι λοιπόν πιθανόν να ταξίδευε με σκοπό να την εντοπίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τα γενετικά ευρήματα που οδήγησαν τον Άμποτ στο όνομα “Καρλ Γουέμπ” υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δημιουργούν στον καθηγητή την πεποίθηση ότι έλυσε πράγματι το μυστήριο.

Ισχυρίζεται για παράδειγμα ότι βρήκε πώς συνδέεται ο Γουέμπ με το όνομα «Τ. Κιάν» που ήταν τυπωμένο πάνω στη γραβάτα του «Άνδρα του Σόμερτον».

«Ο γαμπρός του Καρλ Γουέμπ ονομαζόταν Τόμας Κιάν και ζούσε σε απόσταση 20 λεπτών από το σπίτι του στη Βικτόρια», επέμενε ο καθηγητής Άμποτ, εξηγώντας ότι δεν αποκλείεται μερικά από τα ρούχα του μυστηριώδους άνδρα να ήταν δανεισμένα ή χαρισμένα απο εκείνον.