Με την ανακύκλωση να έχει μπει κανονικά στη ζωή μας, αλλά και με δεδομένο ότι τα συνθετικά υλικά ακριβαίνουν λόγω περιορισμού των πρώτων υλών στις χώρες της Δύσης, καθώς εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα, ο οίκος μόδας της Stella McCartney φέρνει μια καινοτομία! Παρουσιάζει το πρώτο ρούχο από ανακυκλώσιμα υλικά!

Η στροφή αυτή του οίκου μόδας έρχεται να ταιριάξει με την ανησυχία που υπάρχει για το μέλλον του πλανήτη και συζητείται αυτές τις ημέρες στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 28) στο Ντουμπάι.

Έτσι, ο οίκο Stella McCartney σε συνεργασία με την εταιρία Protein Evolution αποκάλυψε το πρώτο στον κόσμο ένδυμα το οποίο παρήχθη ολοκληρωτικά από απόβλητα συσκευασιών και υφασμάτων. Η εταιρεία Protein Evolution είναι αυτή που κάνει την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών φτιάχνοντας από αυτά πολυεστέρα με την χρήση ειδικών ενζύμων που έχουν δημιουργηθεί με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρία υποστηρίζει ότι ο πολυεστέρας που προκύπτει, είναι επίσης ανακυκλώσιμος.

Επί της ουσίας, η εταιρεία πραγματοποιεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, όπου η ανακύκλωση ενός υλικού μπορεί να χρησιμοποιείται διαρκώς, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετη οικολογική επιβάρυνση. Ο ανακυκλώσιμος πολυεστέρας παράγεται από πλαστικά μπουκάλια και βιομηχανικά υφάσματα και όποια άλλα υλικά μπορούν να παράξουν πολυεστέρα.

«Αυτή η επικύρωση επίστρωσης δεν είναι μόνο για τη χρησιμότητα και την ποιότητα του βιο-ανακυκλωμένου πολυεστέρα – ειδικά τα τσιπ πολυεστέρα που δημιουργήθηκαν με τη χρήση Biopure – προσφέρει επίσης στις εταιρείες μια εναλλακτική λύση στη χωματερή ή αποτεφρωτήρα για τα υφάσματα τους, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των υλικών τους επ’ αόριστον», σχολίασε ο Connor Lynn, συνιδρυτής και chief business officer της Protein Evolution.