Η balaclava είναι μια τάση της μόδας που έχει υιοθετηθεί από πολλούς μουσικούς και celebrities, με τις  πωλήσεις της συνεχώς να αυξάνονται. Έκανε την επεισοδιακή εμφάνισή της και σε επιδείξεις μόδας, όπως για παράδειγμα στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι, δίνοντας νέα πνοή στο street style.

Η πλατφόρμα αγορών Lyst ανέφερε ότι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για μπαλακλάβες αυξήθηκαν κατά 344% , μεταξύ 2021 και 2022. Την επέλεξε ως ένα από τα πιο hot προϊόντα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από Google, Instagram και Depop.

Η τάση φαίνεται να ξεκίνησε όταν η Vetements, δημοφιλής μάρκα σε άτομα όπως ο Ye και ο Drake, άρχισε να τις πουλάει το 2018. Η άνοδός της συνδέθηκε με το TikTok, όπου τα βίντεο οδηγών που φορούσαν γυαλιά ηλίου πάνω από μπαλακλάβες έγιναν τάση και η λέξη «balaclava» έχει περισσότερες από 152 εκατομμύρια προβολές.

Έχουν εμφανιστεί σε πρόσφατες πασαρέλες, συμπεριλαμβανομένων των Jonathan Anderson στο Loewe, Matthew Williams στο 1017 Alyx 9SM, Ernest W Baker, Y/Project και Rick Owens and Cortiez. Μέχρι και η Stella McCartney την υιοθέτησε, σε μια πιο πολυτελή έκδοσή της.

Παρά την άνοδό της, καταδικάστηκε ως ακατάλληλη από φεμινιστικές οργανώσεις, λόγω του συσχετισμού με επιθέσεις σε γυναίκες. Η Carolyn Pearson, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Maiden Voyage, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια των γυναικών, δήλωσε: «Η συνάντηση με κάποιον που φορά balaclava μπορεί να είναι εξαιρετικά προκλητική και ανησυχητική για όσους προσέχουμε να μένουμε ασφαλείς. Η balaclava είναι εδώ και καιρό ένα ρούχο που σχετίζεται και υιοθετείται από κακούς».

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι η balaclava τους δημιουργεί σύγχυση, καθώς όποιος την φοράει θέλει να κρύψει σκοπίμως το πρόσωπό του. Η Jeanette Forder, μια life coacher και ακτιβίστρια, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, είπε ότι τρομοκρατήθηκε με την τάση.

«Ανησυχώ για τη δική μου ασφάλεια, καθώς συχνά βγαίνω έξω μόνη μου και έχω νιώσει τρομοκρατημένη στο παρελθόν. Το να κάνω τις μπαλακλάβες ένα βασικό αξεσουάρ μόδας είναι ένα τεράστιο «όχι» για μένα και θα έπρεπε να είναι για την κοινωνία ως σύνολο. Διευκολύνουν το έγκλημα και τον εντοπισμό του δράστη. Για μια γυναίκα, είναι ιδιαίτερα εκφοβιστικά. Αυτή είναι μια πραγματικά ανησυχητική εξέλιξη. Είμαι έκπληκτη με το πόσο ανεύθυνη είναι η βιομηχανία της μόδας».

H balaclava είναι αποδεκτή αλλά όχι το χιτζάμπ

Από την άλλη, άνθρωποι που φορούν χιτζάμπ ή άλλα καλύμματα κεφαλιού, θεωρούν ότι η τάση αυτή μπορεί να τους βγάλει από το περιθώριο. Παρόλα αυτά, οι κοινότητες μουσουλμάνων που καλούνται να μην φορούν χιτζάμπ, παραπονιούνται για το ότι η balaclava θεωρείται κάτι cool, ενώ το χιτζάμπ κάτι «αναχρονιστικό» και καταπιεστικό. Μουσουλμάνες Tik Tokers, αναφέρουν ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους, υποστηρίζοντας ότι ένας λευκός με balaclava δεν δημιουργεί αίσθηση και μπορεί να βγαίνει έξω με την άνεσή του.

Ορισμένοι TikTokers, επισημαίνουν ότι οι μπαλακλάβες αποτελούν βασικό μέρος ορισμένων πολιτισμών της Ανατολικής Ευρώπης. Σε αντίθεση, με το χιτζάμπ, δεν αποτελούν στοιχείο κάποιας κουλτούρας, για αυτό και δεν τίθεται θέμα του cultural appropriation. Κανείς δεν λέει ότι δεν μπορείς να το φορέσεις. Επίσης, κανείς δεν σου επιβάλλει να εξετάζεις κάθε αντικείμενο μόδας στην ντουλάπα σου, πριν το βάλεις. Απλά, η συζήτηση γύρω από την balaclava είναι τεράστια και σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει πολλές προστριβές.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

5 outfits από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» που θα φορούσες άνετα σήμερα

Ωραία τα παπουτσάκια σου Πέγκυ μου: H Julia Fox με πλαστικό χέρι στο λαιμό και τσάντα από ανθρώπινα μαλλιά

Anya Taylor-Joy: Η εμφάνισή της στο after party των Oscar ήταν για…βράβευση