Πώς ορίζουμε τα έπιπλα; Μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη ερώτηση, αλλά είναι μια ερώτηση που αναζητά απαντήσεις για τα κριτήρια που τα τοποθετούν σε μία ξεχωριστή θέση.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις, κάθε κομμάτι πρέπει να έχει κατασκευαστεί, έστω και ως πρωτότυπο, τα τελευταία 100 χρόνια.

Χρειάζεται επίσης να είναι τουλάχιστον ελαφρώς λειτουργικό. (Για παράδειγμα το 2007 η Cabbage chair του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Oki Sato, μια πραγματεία για τη βιωσιμότητα που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ένα ρολό μη χρησιμοποιημένου χαρτιού, δεν είναι το πιο εύρωστο μέρος για να καθίσετε· παρ’ όλα αυτά, προτάθηκε).

Δεν θέτουμε περιορισμούς στην προέλευση και ένα κομμάτι δεν χρειάζεται να έχει σχεδιαστεί από κάποιο γνωστό σχεδιαστή.

Η τελική λίστα που παρουσιάζει το Intronews.gr χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία του κατασκευαστή (και των υλικών, των στυλ, των διαδικασιών και των τιμών) και αντικείμενα αντιπροσώπευαν κάτι περισσότερο από άνεση ή χρησιμότητα.

Κάθε καινοτομία είναι, με τον δικό της τρόπο, ένα ιστορικό τεχνούργημα -μια απάντηση στην ευημερία ή την αναταραχή στην οποία γεννήθηκε ή μια πρόταση για έναν πιο αποτελεσματικό κόσμο, ίσως έναν καλύτερο.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Piero Gatti, Cesare Paolini και Franco Teodoro, Sacco Chair, 1968

Θεωρείται ο αυθεντικός σάκος φασολιών, η καρέκλα Sacco είναι το σπάνιο αντικείμενο σχεδιασμού που γίνεται άμεσα κλασικό, τόσο στις αίθουσες αναψυχής όσο και στις συλλογές μουσείων.

Συμπεριλήφθηκε στη θεμελιώδη εκπομπή του MoMA το 1972 «Italy: The New Domestic Landscape», η οποία παρουσίαζε έπιπλα που έβλεπαν πέρα από την αισθητική και τη λειτουργία και προς τις κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της αστικής ευπρέπειας.

Πράγματι, η αόριστη σταγόνα από ραμμένο βινύλιο σε σχήμα αχλαδιού, γεμάτη με χάντρες πολυστυρενίου -το διαφανές πρωτότυπο ήταν εν μέρει εμπνευσμένο από σωρούς χιονιού- διαμορφώνεται από το σώμα αυτού που κάθεται και ενθαρρύνει την υψηλού επιπέδου χαλάρωση.

Τώρα που κατανοούμε καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολυστυρενίου, η ιταλική εταιρεία επίπλων Zanotta, η οποία παρήγαγε το κομμάτι από την αρχή και συνεχίζει να το αποκαλεί «ανατομική πολυθρόνα», έχει πειραματιστεί με μια έκδοση γεμισμένη με βιοπλαστικό που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Le Corbusier, LC14 Tabouret Cabanon, 1952

Μερικά από τα καλύτερα σχέδια προέρχονται από το οικιστικό περιβάλλον. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το LC14 Tabouret Cabanon, το οποίο ο ελβετικής καταγωγής Γάλλος αρχιτέκτονας Charles-Édouard Jeanneret, γνωστός ως Le Corbusier, κατασκεύασε για την καμπίνα του στο Roquebrune-Cap-Martin, μια παραθεριστική καλύβα στη γαλλική Ριβιέρα που σχεδίασε ο ίδιος (αναφέρεται ότι το έκανε σε 45 λεπτά).

Η κατοικία απλωνόταν σε περίπου 160 τετραγωνικά πόδια, ήταν σχεδόν μοναστική, με τα περισσότερα έπιπλα εντοιχισμένα. Μια άσκηση καθαρής λειτουργικότητας, καθώς τα κουτιά χρησιμοποιούνταν ως καρέκλες, βοηθητικά τραπέζια και αποθηκευτικοί χώροι.

Φτιαγμένα από ξύλο -το Cabanon είναι κάστανο, αν και άλλες επαναλήψεις του έρχονται σε δρυ- εμπνεύστηκε από ένα κιβώτιο ουίσκι που βρήκε ο αρχιτέκτονας στην παραλία, με αρμούς χελιδονοουράς και επιμήκεις τρύπες στα πλάγια για ανύψωση.

Προγραμματίζοντας τόσο τα αρθρωτά έπιπλα όσο και την ευαισθησία της βιομηχανικής διακόσμησης που δεν μπορεί να κρυφτεί, τα τραπέζια αυτά χρησιμεύουν ως ρουστίκ βωμοί στη σωστή γωνία, για την οποία ο Le Corbusier έγραψε κάποτε: «Απλό και γυμνό / αλλά γνωστό».

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Bill Stumpf, Ergon Chair, 1976

Η καρέκλα που βρίσκουμε τις παραλλαγές της σε όλα τα γραφεία! Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν καρέκλες με καμπύλες πλάτες, αλλά μόλις τη δεκαετία του 1970 η εργονομία, η μελέτη των ανθρώπων στο χώρο εργασίας τους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας, αγκαλιάστηκε θερμά από τους βιομηχανικούς σχεδιαστές.

Τότε ήταν που ο Herman Miller παρουσίασε τον Αμερικανό σχεδιαστή Bill Stumpf, ο οποίος είχε συνεργαστεί με ειδικούς ιατρούς ενώ έκανε μεταπτυχιακή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin για τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με την ιδανική στάση του καθίσματος που ενσωμάτωσε ακτίνες Χ και φωτογραφία time-lapse.

Το 1976, τη χρονιά που η επεξεργασία κειμένου έγινε διαθέσιμη σε μικροϋπολογιστές, ο Stumpf δημιούργησε την περιστρεφόμενη καρέκλα γραφείου Ergon, κατασκευασμένη με μαξιλαράκια αφρού καλυμμένου με ύφασμα (ένα για την πλάτη και ένα άλλο για το κάτω μέρος), που μπορούσε να περιστραφεί σε οποιοδήποτε κατεύθυνση.

Η καρέκλα είχε επίσης μοχλούς ανύψωσης αερίου που έλεγχαν το ύψος και την κλίση -καλά νέα για τις γυναίκες, που εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό σε αριθμούς ρεκόρ και των οποίων η άνεση είχε αγνοηθεί από προηγούμενους σχεδιαστές. Αλλά ο Stumpf δεν σταμάτησε εκεί.

Σε συνεργασία με τον γεννημένο στο Λος Άντζελες Don Chadwick, συνέχισε το ντεμπούτο του στην καρέκλα Aeron του 1994, η οποία είχε μια ψηλότερη πλάτη καλυμμένη με ένα εύκαμπτο ύφασμα που ονομάζεται pellicle.

Παραμένει, με ένα ή δύο tweak, ένα από εκείνα τα κομμάτια που είναι τόσο πανταχού παρόντα που δεν είναι πιθανό να το προσέξετε ή να το σκεφτείτε. Δηλαδή, μέχρι να συλλάβει ένας συνάδελφός σας.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Gae Aulenti, Table With Wheels, 1980

Στα 90ς παραλλαγές αυτού του τραπεζιού ήταν το «τοτέμ» σπιτιών με προχωρημένη διακόσμηση ή φοιτητικών σπιτιών μιας και τα υλικά κατασκευής ήταν προσιτά, η τιμή οικονομική και η λειτουργικότητα απόλυτη καθώς μπορούσες να μετακινείς το τραπέζι σε όποιο σημείο του σπιτιού ήθελες με ευκολία, ενώ πήγαινε σχεδόν με όλες τις τάσεις διακόσμησης.

Η στιγμή της «υψηλής τεχνολογίας» στον σχεδιασμό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης μετακινούνταν σε σοφίτες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια από χυτοσίδηρο του SoHo και τα επίπλωναν με λειτουργικά κομμάτια που συλλέγονταν από νοσοκομεία, γραφεία, αποθήκες και προμήθειες εστιατορίων.

Σε αυτά τα σπίτια ανοιχτής διαρρύθμισης και σε αυτά που φιλοδοξούσαν να είναι σαν αυτά, ήταν πιθανό να δείτε λευκούς τοίχους, εκτεθειμένους σωλήνες, φωτισμό πίστας, συρμάτινα ράφια Metro Super Erecta και εμπορικά ψυγεία από ανοξείδωτο χάλυβα.

Το 1980, στο τέλος εκείνης της εποχής, η Ιταλίδα αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Gae Aulenti εισήγαγε το Table With Wheels, αποτελούμενο από ένα χοντρό τζάμι από λοξότμητο γυαλί τοποθετημένο επάνω σε μεγάλους ελαστικούς τροχούς που σκόπευε να μοιάζει με τα ξύλινα καρότσια που χρησιμοποιούνταν για να φέρουν βαριά κομμάτια γύρω από το εργοστάσιο του στούντιο σχεδιασμού FontanaArte του Μιλάνου, όπου υπηρέτησε ως καλλιτεχνική διευθύντρια.

Το τραπέζι είχε την παιχνιδιάρικη διάθεση και τον ποιητισμό ενός έτοιμου Marcel Duchamp και προήγγειλε το γυαλί ως ένα από τα μοντέρνα υλικά της δεκαετίας για εσωτερικούς χώρους -κάτι που παρατηρήθηκε όλο και περισσότερο στη δεκαετία του 1980 με τη μορφή ομαλών ανακλαστικών επιφανειών και ογκωδών, ημιδιαφανών μπλοκ.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Faye Toogood, Roly-Poly Chair, 2014

Η καρέκλα Roly-Poly της Faye Toogood, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2014 ως μέρος μιας συλλογής παρόμοιων στρογγυλών επίπλων από υαλοβάμβακα με τίτλο Assemblage 4, δεν είναι απλώς ένα πρωτότυπο σχέδιο -έχει επίσης μια αίσθηση χιούμορ.

Το κλειδί βρίσκεται στην αντίθεση ανάμεσα στο χαρούμενο κάθισμά του που ομοιάζει σχηματικά με γλάστρα και παραπέμπει σε ζώο κινουμένων σχεδίων, με τέσσερα οκλαδόν, κυλινδρικά πόδια και στον σίγουρο τρόπο που καταλαμβάνει χώρο. Η καρέκλα είναι ένα σωματικό σύμβολο της μητρικής δύναμης.

Η Toogood, μια Βρετανίδα σχεδιάστρια ρούχων και εσωτερικών χώρων, είπε ότι η στρογγυλότητα ήταν εμπνευσμένη από την εγκυμοσύνη της. («Έχω παχύνει», είπε σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής όταν κυκλοφόρησε η καρέκλα).

Πράγματι, η καρέκλα είναι το μέρος που κουρνιάζεις και δεν θέλεις να σηκωθείς ποτέ, εγκαταλείπεις τη ματαιοδοξία σου και να πέφτεις σε μια κατάσταση μόνιμης άνεσης. Χωρίς σκληρές άκρες, είναι έξυπνα ασφαλές για τα παιδιά και ατελείωτα ευφάνταστο, δημιουργώντας γράμματα με φυσαλίδες, ελέφαντες και μπαλόνια.

Όμως, παρόλο που η Roly-Poly αναπτύχθηκε από την εμπειρία της σχεδιάστριας με το σώμα της που αλλάζει, προσφέρει κάτι πιο καθολικό: μια πιο απαλή, πιο ιδιότροπη αντίληψη του μινιμαλισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από την αυστηρή λιτότητα προς τις πιο οργανικές σιλουέτες του ο κύκλος και η καμάρα.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Αγνώστου, αλλά πιθανώς του Jean-Michel Frank – Parsons Table (1930)

Μερικά έπιπλα είναι τόσο διακριτικά και σαν χαμαιλέοντας που δύσκολα δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι προϊόν design.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το τραπέζι Parsons, του οποίου το καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι η αναλογία του: Ανεξάρτητα από το μέγεθος του τραπεζιού, τα πόδια του -που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις γωνίες της επιφάνειάς του- πρέπει πάντα να είναι ίσα σε πλάτος με το πάχος της κορυφής του.

Θεωρείται ότι προέκυψε από ένα σχέδιο που ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στο δορυφόρο του Παρισιού της Σχολής Σχεδίου Parsons της Νέας Υόρκης, το αποτέλεσμα μιας ανάθεσης που συχνά αποδίδεται στον αριστοκρατικό Γάλλο διακοσμητή Jean-Michel Frank, ο οποίος ήταν λέκτορας εκεί. (Ο Αμερικανός σχεδιαστής Τζόζεφ Μπ. Πλατ αναφέρεται επίσης συχνά είχε ρόλο στον σχεδιασμό του).

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Charles and Ray Eames, Side Chair, 1952

Λίγοι σχεδιαστές προκαλούν τον μεταπολεμικό αμερικανικό μοντερνισμό -και την αισιοδοξία- καλύτερα από το δίδυμο συζύγων Charles και Ray Eames, που έζησαν και εργάστηκαν στο Λος Άντζελες.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το δίδυμο συνεργατών χρησιμοποίησε στρώσεις κόντρα πλακέ για να αναπτύξει νέους νάρθηκες για το Πολεμικό Ναυτικό, βελτιώνοντας τις τεχνικές χύτευσης που εφάρμοσαν αργότερα σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της Side Chair, ενός απλού κελύφους τοποθετημένου σε ένα πλέγμα, που θυμίζει ως σχήμα τον Πύργο του Άιφελ, από συρμάτινα πόδια ατράκτου.

Ταυτόχρονα βιομορφική και βιομηχανική, η Side Chair έχει ατελείωτες επανερμηνείες και εμφανίζεται από εστιατόρια υψηλής ποιότητας μέχρι αρχοντικά στο Μπρούκλιν.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Αγνώστου, Monobloc Chair, 20th Century

Η καρέκλα που ταυτίστηκε με τα καλοκαίρια μας, όταν τρώμε τη φέτα καρπούζι και πέφτουν τα ζουμιά στην άμμο, όταν ακούμε στις γειτονιές το γύφτο να διαλαλεί το εκπόρευμά του που είναι στοιβαγμένο στην καρότσα του Datsun, σε γραφεία, σπίτια, μπαλκόνια, στο δρόμο, σε μαγαζιά, η Monobloc Chair είναι παντού!

Δεν είναι ότι έχει ένα ξεχωριστό design ή ότι η αισθητική της είναι αξεπέραστη, αλλά αποτελεί ένα εμβληματικό έπιπλο με τις «εξουσιοδοτημένες» αναπαραγωγές της να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια, ενώ οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να τις αγοράσουμε σε πολύ χαμηλό κόστος στη γνωστή… πηγή.

Η καρέκλα monobloc είναι το αντίδοτο σε μια τέτοια σχεδιαστική ειδωλολατρία: ένα ενιαίο κομμάτι εξωθημένου λευκού πλαστικού, απρόσβλητο στις τάσεις, αλλά περιέργως λατρεμένο. Με ένα μόλις επαληθεύσιμο ιστορικό, είναι και το πρωτότυπο και η απομίμηση χαμηλού κόστους κατασκευής.

Το να φτιάξεις μια καρέκλα από μόνο ένα κομμάτι υλικού είναι κάτι σαν σχεδιαστικό Holy Grail, κάτι που έγινε πιο εφικτό γύρω στα μέσα του αιώνα με τις εξελίξεις στην τεχνολογία των πλαστικών.

Οι πρώιμες καρέκλες μαζικής παραγωγής -συμπεριλαμβανομένης της καρέκλας Panton του Verner Panton και της Selene του Vico Magistretti- ήταν όλες λίγο πολύ γυαλισμένες ή Space Age-y για να επιτύχουν την πανταχού παρουσία τους.

Το Fauteuil 300 του Γάλλου μηχανικού Henry Massonnet, από το 1972, συχνά πιστώνεται ως η πλησιέστερη πηγή για αυτό που σήμερα ονομάζουμε monobloc, αν και είναι επίσης πιο εκλεπτυσμένο. (Υπάρχει επίσης ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι ο Καναδός σχεδιαστής D.C. Simpson δημιούργησε μια ακόμη παλαιότερη έκδοση το 1946).

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον άξονα βιωσιμότητας της οικονομικής τιμής, τα μονομπλόκ είναι είτε ένας θρίαμβος του δημοκρατικού σχεδιασμού είτε ένα χάος μαζικής κατανάλωσης μιας χρήσης.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αναφέρεται συχνά ως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο έπιπλο στον κόσμο. Το Zelig των πλαστικών καρεκλών εμφανίζεται παντού και χωρίς περιορισμούς.

Τα statement έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων

Philippe Starck, Louis Ghost Chair, 2002

Ο μοντέρνος σχεδιασμός στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αντίδραση στην επιδεικτικότητα που προέκυψε, ιδιαίτερα μεταξύ των βασιλικών και άλλων προνομιούχων νοικοκυριών.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του παλιού στιλ είναι η πολυθρόνα Louis XV/XVI Medallion, που πήρε το όνομά της από τους Γάλλους μονάρχες του 18ου αιώνα που τη χρησιμοποιούσαν σαν ένα μικρό θρόνο.

Θεωρήθηκε καμπριολέ λόγω της στρογγυλεμένης κοίλης πλάτης και των ανοιχτών υποβραχιόνων του, ήταν επίσης πολύ ελαφριά σε σχέση με άλλες μεγαλοπρεπείς κατασκευές.

Περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα, ο Γάλλος βιομηχανικός και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Philippe Starck ανέπτυξε την έκδοσή του από μια έγχυση υγρού πολυανθρακικού σε καλούπι, το οποίο σκληραίνει σε ένα διαυγές, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό Plasticine που χρησιμοποιείται επίσης σε αυτοκίνητα και μαχητικά αεροσκάφη.

Αν και εξάλειψε τα διακοσμητικά στοιχεία της Medallion, ο Starck διατήρησε το ηδονικό του προφίλ, ούτε συμμορφωνόταν ούτε απομακρύνθηκε πλήρως από τις προσδοκίες του σύγχρονου σχεδιασμού.