Το νεροκάρδαμο είναι ένα πικάντικο, τραγανό και πιπεράτο φυλλώδες λαχανικό, που προσφέρει μοναδική γεύση σε σαλάτες, τηγανητά και πολλά ακόμα πιάτα. Εκτός από τη γευστική του αξία, η κατανάλωσή του ενισχύει την ευεξία μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νεροκάρδαμο αναγνωρίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως το πιο υγιεινό λαχανικό. Στην κατάταξη των «φρούτων και λαχανικών δύναμης», που αξιολόγησε την περιεκτικότητα των τροφών σε 17 θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τον κίνδυνο ασθενειών, το νεροκάρδαμο πήρε την απόλυτη βαθμολογία πυκνότητας θρεπτικών συστατικών: 100/100.

Η βαθμολογία αυτή αναφέρεται στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει το τρόφιμο σε σχέση με τις θερμίδες του. Το νεροκάρδαμο ήταν το μόνο φρούτο ή λαχανικό που κατέχει αυτήν την εξαιρετική βαθμολογία.

Αυτό το λαχανικό περιέχει περίπου τέσσερις θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία ενισχύει την υγεία των οστών και βοηθά στην πρόληψη της πήξης του αίματος.

Παράλληλα, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο.

Τι είναι το νεροκάρδαμο

λαχανικό

Το νεροκάρδαμο είναι ένα σκουροπράσινο φυλλώδες λαχανικό με τρυφερά, στρογγυλά φύλλα και τραγανά, κοίλα στελέχη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε ρηχά νερά και ταχύρρυθμα ρέματα. Αν και τεχνικά είναι ημιυδρόβιο φυτό, ανήκει στην οικογένεια της ινδικής μουστάρδας, που περιλαμβάνει επίσης το λάχανο και το μπρόκολο. Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε ως microgreen είτε ως πλήρους μεγέθους φυτό.

Πώς να απολαύσεις το νεροκάρδαμο

Όπως και τα υπόλοιπα φυλλώδη χόρτα, το νεροκάρδαμο μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο. Το ζωντανό του χρώμα, η φυσική του αλατότητα και η πικάντικη, πιπεράτη γεύση του το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα λαχανικά.

Η γεύση του είναι λιγότερο λεμονάτη από τη ρόκα και πιο γήινη και πικάντικη, προσφέροντας την αίσθηση της ινδικής μουστάρδας και τραγανότητας σε σαλάτες, είτε ως βασικό συστατικό είτε σε συνδυασμό με άλλα χόρτα και μαρούλια.

Είναι επίσης ιδανικό συνοδευτικό για εσπεριδοειδή. Μπορείς να το δοκιμάσεις σε ένα σάντουιτς BLT για μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση ή να το χρησιμοποιήσεις σε συνταγές που ζητούν σπανάκι, ινδική μουστάρδα ή ελβετικό σέσκουλο.

λαχανικό

Ο σεφ Ράιν Πέρα προτείνει να το συνδυάσεις με ψητά κρέατα. «Η έντονη γεύση του ισχυροποιεί τη λιπαρότητα του κρέατος», εξηγεί ο Πέρα.

Ο σεφ Οσκαρ Αμαντορ προτείνει να το χρησιμοποιήσεις σε καθημερινά πιάτα. «Για ένα γρήγορο stir -fry, αντικαθιστώ το νεροκάρδαμο με πιο συνηθισμένα χόρτα. Η γεύση του μαλακώνει όταν μαγειρεύεται, αλλά παραμένει με μια πιπεράτη νότα που ταιριάζει υπέροχα με σκόρδο, τζίντζερ και σόγια», αναφέρει. «Έχω επίσης πειραματιστεί με πέστο νεροκάρδαμου πάνω σε ζυμαρικά – είναι μια αναπάντεχη, αλλά εξαιρετική εναλλακτική στον βασιλικό».

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείς να το προσθέσεις σε μια δροσιστική σούπα γκασπάτσο με αβοκάντο ή να το χρησιμοποιήσεις σε κρύες σούπες, όπως σούπα μπιζελιού, σούπα κολοκυθιού και νεροκάρδαμου ή σούπα νεροκάρδαμου με αγγούρια τουρσί.

Πώς να αγοράσεις και να αποθηκεύσεις το νεροκάρδαμο

Το άγριο νεροκάρδαμο συλλέγεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Επειδή αναπτύσσεται σε υδάτινα περιβάλλοντα, είναι καλύτερο να το προμηθεύεστε με τα κοτσάνια του βυθισμένα στο νερό.

«Δεδομένου ότι το νεροκάρδαμο είναι ιδιαίτερα ευπαθές, συνιστώ να αγοράζετε φρέσκο, τοπικό νεροκάρδαμο και να το αποθηκεύετε σε δοχείο με κρύο νερό, έτσι ώστε τα φύλλα να παραμένουν πάνω από το νερό ή να το τυλίγετε σε υγρή χαρτοπετσέτα μέσα σε αεροστεγή σακούλα» για να διατηρηθεί τραγανό και φρέσκο, αναφέρει ο Αμαντορ.

Αποφύγετε να το τοποθετείτε στο πίσω μέρος του ψυγείου, καθώς το κρύο μπορεί να το βλάψει. Χρησιμοποιήστε το όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς θα παραμείνει τραγανό μόνο για μερικές ημέρες το πολύ.

Αν το φρέσκο νεροκάρδαμο έχει μαραθεί, μπορείτε να το αναζωογονήσετε βυθίζοντάς το σε παγωμένο νερό για 20 με 30 δευτερόλεπτα.

Τέλος, φροντίστε να το ξεπλύνετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε, καθώς αναπτύσσεται κοντά σε υδάτινα σώματα και μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το Εσερίχια κόλι.

*Πηγή: Foodandwine