Περιεχόμενα
Τα φασόλια, ένα ταπεινό όσπριο που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, έχουν πλέον αποκτήσει μια νέα διάσταση φήμης: αναγνωρίζονται ως μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης.
Φασόλια, μπιζέλια, φακές και άλλα όσπρια βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, με τη δημοσίευση των επιστημονικών κατευθυντήριων γραμμών από τη Διατροφική Επιτροπή Συμβουλών των ΗΠΑ για το 2025.
Οι οδηγίες αυτές, που αναμένεται να επηρεάσουν την αμερικανική διατροφική πολιτική τα επόμενα πέντε χρόνια, ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πρωτεΐνη στη διατροφή μας.
«Προτείνουμε να ξεκινά το τμήμα της πρωτεΐνης στον οδηγό διατροφής MyPlate με φασόλια, μπιζέλια και φακές», εξήγησε ο Δρ. Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής και καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Έρευνας Πρόληψης του Στάνφορντ. Ο ίδιος διευθύνει την Ομάδα Έρευνας Διατροφικών Μελετών του κέντρου και υπογράμμισε ότι το κρέας – ακόμα και το άπαχο – θα πρέπει να κατατάσσεται πλέον χαμηλότερα στη λίστα των πηγών πρωτεΐνης.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά με άλλες επιλογές, όπως το άπαχο κρέας, έχει περιορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η μετάβαση από ζωικές πηγές σε φυτικές, όπως τα όσπρια, προσφέρει διπλά οφέλη: μειώνει τα κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την πρόσληψη φυτικών ινών.
«Το κρέας δεν περιέχει φυτικές ίνες», τόνισε ο Γκάρντνερ. «Αντιθέτως, όταν αντικαθιστάς το κρέας με φασόλια, φακές ή μπιζέλια, όχι μόνο μειώνεις τα κορεσμένα λιπαρά, αλλά εμπλουτίζεις τη διατροφή σου με φυτικές ίνες. Τα οφέλη για την υγεία είναι σαφώς πιο εντυπωσιακά».
Γιατί τα όσπρια είναι τόσο υγιεινά;
Τα όσπρια – μια κατηγορία που περιλαμβάνει δεκάδες είδη, όπως τα φασόλια (μαυρομάτικα, κόκκινα, μαύρα), τις φακές, τα ρεβίθια και τη σόγια (ενταμάμε) – αποτελούν εδώ και καιρό μια προσιτή και πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και σημαντικές βιταμίνες.
Αυτά τα θρεπτικά όσπρια είναι γεμάτα με απαραίτητα στοιχεία όπως χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρος και λυσίνη – ένα αμινοξύ που δεν παράγεται φυσικά από το σώμα -ενώ προσφέρουν επίσης υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ποικιλίας οσπρίων για την κάλυψη των διαφορετικών διατροφικών αναγκών. Κάθε είδος έχει μοναδικές ιδιότητες: τα φασόλια Αντζούκι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, τα κουκιά ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λουτεΐνη – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό – ενώ τα μαύρα και σκούρα κόκκινα φασόλια περιέχουν άφθονο κάλιο. Τα ρεβίθια, από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου.
Παραδοσιακά, τα όσπρια έχουν βασικό ρόλο στις κουζίνες πολλών λαών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστή για τα οφέλη της στη μακροζωία και την υγεία.
Εκτός από τα διατροφικά τους οφέλη, είναι καλό για τον πλανήτη όταν οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα φασόλια και όσπρια, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Κάτζ, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής που ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία True Health Initiative, έναν παγκόσμιο συνασπισμό εμπειρογνωμόνων αφιερωμένο στην τεκμηριωμένη ιατρική του τρόπου ζωής.
Το 2017, μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα, έδειξε ότι εάν οι περισσότεροι Αμερικανοί αντάλλασσαν το βόειο κρέας με φασόλια στη διατροφή τους, θα είχε επιτευχθεί – από μόνη της – σχεδόν τα 2/3 της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεσμεύτηκαν τα κράτη μέχρι το 2020 από τη «Συμφωνία του Παρισιού», μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. », είπε ο Κάτζ.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην συνδέουν την κατανάλωση φασολιών με μειωμένο αέριο … Αλλά στην περίπτωση της υγείας του πλανήτη, είναι ακριβώς έτσι!»
Παρόμοιες συστάσεις με μερικές ανατροπές
Η συμβουλευτική επιτροπή συνέστησε επίσης στους Αμερικανούς ηλικίας 2 ετών και άνω να μειώσουν τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, το αλάτι, τα κορεσμένα λιπαρά, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
Αντ ‘αυτού, μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι υψηλότερη σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και άλλα θαλασσινά, φυτικά έλαια υψηλότερα σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικά τρόφιμα, ανέφερε η έκθεση.
«Το συμπέρασμα της συμβουλευτικής επιτροπής είναι να τρώτε περισσότερα φυτά, να εξισορροπείτε τις θερμίδες και να μην τρώτε πάρα πολύ νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό έλεγαν οι κατευθυντήριες γραμμές το 1980 και λένε από τότε», δήλωσε η μοριακή βιολόγος και επιστήμονας διατροφής Δρ Μάριον Νεστλέ , ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής, Μελετών Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Μια αξιοσημείωτη διαφορά: Η επιτροπή πρότεινε ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και να αφαιρεθούν από τον κύριο κατάλογο τροφίμων.
Η αλλαγή προήλθε από τη νέα έμφαση αυτής της επιτροπής στην ισότητα της υγείας στη διατροφή, δήλωσε ο Γκάρντνερ.
«Οι προηγούμενες επιτροπές το 2015 και το 2020 περιελάμβαναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», δήλωσε ο Γκάρντνερ.
Καμία δράση για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Για πρώτη φορά, η συμβουλευτική επιτροπή ασχολήθηκε με τον πιθανό ρόλο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην επιδημία παχυσαρκίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ομάδα περιόρισε την επιστημονική της ανάλυση σε ένα ερώτημα: Πώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την ανάπτυξη, την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς οι περισσότερες έρευνες στον τομέα είναι παρατηρητικές και επικεντρώνονται στις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην έρευνα, η επιτροπή μπόρεσε να βρει μόνο «περιορισμένα» στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες όλων των ηλικιών.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, επιλογή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, κατέστησε σαφές ότι θέλει να ρυθμίσει τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Ο Κένεντι θέλει επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στα αναψυκτικά και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στα σχολικά γεύματα και στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Βοήθειας για τη Διατροφή ή SNAP.
*Πηγή: CNN
*Photo Credit: Shutterstock