Θυμάστε εκείνες τις εποχές… ΠΑΣΟΚ που πήγαινες Λονδίνο ή Παρίσι για Πρωτοχρονιά και όλο και κάποιο γνωστό μπορεί να πετύχαινες, σίγουρα άκουγες ελληνικά σε περισσότερα μέρη του ενός; Πάνε εκείνα τα χρόνια. Τώρα πλέον αναζητούμε underground προορισμούς για τα ταξίδια μας στην Ευρώπη, Χριστούγεννα έρχονται…

Εν αρχή ένεκα της ανάγκης. Το κόστος έγινε πολύ υψηλό. Δυσβάσταχτο για το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα. Και εν συνεχεία, λόγω της ποικιλίας. ΟΚ, τα είδαμε τα «must», καιρός είναι να ανακαλύψουμε και το διαφορετικό. Που δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί από τον τουρισμό, που είναι προσιτό και φιλόξενο, χωρίς να είναι απρόσωπο. Και θα μας αρέσει κιόλας, εννοείται!

Χριστούγεννα λοιπόν λίαν συντόμως και αν ανήκετε σε αυτούς που ψήνονται να τα περάσουν εκτός ελληνικών συνόρων, σε κάποιον προορισμό στην Ευρώπη, underground και όμορφο συνάμα (απαραίτητη προϋπόθεση), σας έχουμε μερικές προτάσεις.

Μερικές πολύ καλές προτάσεις, αναδιατυπώνουμε. Σε φάση απλής γνωριμίας, δίχως πολλές λεπτομέρειες δηλαδή. Για να σας ψήσουμε έτσι να το ψάξετε περισσότερο αν σας κάνει κάτι κλικ – που θα σας κάνει….

4 underground ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα

Ταλίν

Κουκλίστικη πόλη, σαν να βγήκε από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Με πολύχρωμα σπίτια, πανέμορφες πλατείες και με αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που γεννούν ενδιαφέρον ακόμα και στον μη «παιδευμένο» σχετικώς.

Με το που πας στην Παλιά Πόλη θα αναρωτηθείς αν πέρασες κάποια… πύλη στο χρόνο και βρέθηκες στο Μεσαίωνα – τόσο καλά διατηρημένη είναι. Το Ταλίν είναι ταμάμ για ερωτευμένα ζευγαράκια, μυρίζει «ρομαντισμό» σε πολλά σημεία. Το Ταλίν είναι επίσης ο παράδεισος του καλοφαγά. Το Ταλίν είναι ένας low budget προορισμός που δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία για να τον απολαύσετε.

Να σας πούμε επίσης, ως έξτρα πληροφορία, πως η Εσθονία αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως στο χώρο της τεχνολογίας. Εκεί «γεννήθηκε» το Skype, ενώ ένας ντόπιος μπορεί να ανοίξει μία start-up μέσα σε μόλις 15 λεπτά!

Χριστούγεννα

Βαρσοβία

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι ένας προορισμός που όλο κι ανεβαίνει. Ακόμα πάντως διατηρεί μια κάποια μυστικότητα, με την έννοια πως δεν έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό κάποιου που ψάχνει πού να πάει εκτός ελληνικών συνόρων, Χριστούγεννα ή γενικώς.

Είναι νεανική, δυναμική πόλη. Είναι μια ζωντανή, καλλιτεχνική πόλη, γεμάτη με πράγματα που μπορείς να κάνεις. Δεν είναι φτηνή, είναι όμως οικονομική κι αυτό είναι σχεδόν το ίδιο. Λένε πως η Κρακοβία είναι η πιο όμορφη πόλη της Πολωνίας. Τουριστικά ομιλώντας σύντομα η Βαρσοβία θα την «καπελώσει» όπως όλα δείχνουν.

Χριστούγεννα

Αμβούργο

Στο γερμανικό βορρά βρίσκεται ένα μέρος που η λέξη «παλμός» είναι η πρώτη που μας έρχεται για να περιγράψουμε. Το Αμβούργο είναι hot ακόμα και μες το καταχείμωνο, στην παγωνιά που συνήθως έχει τα Χριστούγεννα! Γεμάτο δράσεις, γεμάτο νέους ανθρώπους που ξέρουν να διασκεδάζουν, να χαίρονται τη ζωή τους.

Άσε τους άλλους να πηγαίνουν στο Βερολίνο ή στο Μόναχο. Στο Αμβούργο χτυπάει η καρδιά μιας άλλης Γερμανίας απ’ αυτής που έχουμε στερεοτυπικά κατά νου. Είναι μια εναλλακτική επιλογή τουριστικά. Από άγρια πάρτι σε κλαμπ που «βαράνε» μέχρι art αναζητήσεις σε γαλήνια μέρη. Σίγουρα πάντως ο επισκέπτης δεν θα πλήξει – το ακριβώς αντίθετο.

Χριστούγεννα

Γάνδη

Όταν η συζήτηση πάει σε εκδρομή στο Βέλγιο τότε το μυαλό πάει απευθείας στην Μπριζ. Αυτή την παραμυθούπολη με τα γραφικά κανάλια. Ο (υπερ)τουρισμός ωστόσο έχει αλλοιώσει κάπως την εμπειρία. Ακόμα περισσότερο τα Χριστούγεννα.

Κι αν σας λέγαμε ότι στη Φλάνδρα πάντα υπάρχει μια επίσης υπέροχη, με έναν άλλο δικό της τρόπο, πόλη; Που θα δείτε και θα κάνετε ένα σωρό πράγματα με αρκετά πιο προσιτό budget;

Η Γάνδη είναι μια αποκάλυψη για τον επισκέπτη, σε αιφνιδιάζει ευχάριστα. Ένα όμορφο μεσαιωνικό παραμύθι που πολύ θα χαρείς να ανακαλύψεις αυτά τα Χριστούγεννα. Και σου δίνει τη δυνατότητα, ως βάση, να επισκεφθείς ένα σωρό μέρη σε Βέλγιο και Ολλανδία – οι αποστάσεις πραγματικά είναι πολύ μικρές.

Και κάτι ακόμα, στο κομμάτι φαγητό: Βάφλες, σοκολάτες, τηγανητές πατάτες και μπίρες, κάνετε δίαιτα πριν πάτε, γιατί θα τα βάλετε 2-3 κιλάκια με τόσες νοστιμιές εκεί πάνω! Να ‘χετε άπλα…

Χριστούγεννα