Μόλις στο 44ο δευτερόλεπτο, ο Ντίνος Μαυροπάνος όρισε το περίγραμμα, έδωσε τον τόνο. Ο Έλληνας στόπερ άνοιξε το σκορ για τη Στουτγάρδη στο πρώτο μπαράζ με το Αμβούργο με έπαθλο μια θέση στην Bundesliga. H αρχή για ένα επιβλητικό 3-0. Και μπήκαμε περαιτέρω σε σκέψεις: Μήπως κάποιος έχει… ματιάσει τους απέναντι; Αλλά μιλάμε για πολύ ισχύρο μάτι, ούτε του Κοκλώνη μην το πεις!

Δεν λέμε, μπάλα είναι. Και γυρίζει. Όλα γίνονται. Όμως κάποιος πρέπει να έχει κάνει… μάγια στο Αμβούργο. Μα, αλήθεια, αυτά που γίνονται με τους «δεινόσαυρους» τα τελευταία χρόνια είναι εν πολλοίς ανεξήγητα.  

Όπως ήταν κάποτε η θρυλική ανθεκτικότητά τους να παραμένουν στην Α’ Κατηγορία της Γερμανίας no matter what, ακόμα κι όταν όλα έμοιαζαν χαμένα. Με το περίφημο ρολόι στο γήπεδό τους να μετράει συνεχόμενα το χρόνο παραμονής στα σαλόνια, ήταν το μοναδικό κλαμπ στη χώρα που δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ από καταβολής Bundesliga.

Μηδένισε τελικά το 2018, μετά από 19,985 μέρες ή αλλιώς, 54 χρόνια. Τώρα έχει ξηλωθεί. Αλλά θαρρείς και στοιχειώνει τους «λιμανίσιους» του γερμανικού βορρά.

Αμβούργο: Το χρονικό του μαρτυρίου

Έχουμε και λέμε: 2018-2019, πρώτη σεζόν στην Τσβάιτελιγκα. Το Αμβούργο είναι σχεδόν όλη τη χρονιά στην πρώτη δυάδα, δηλαδή στις απευθείας θέσεις ανόδου. Μεταξύ όμως 26ης και 33ης αγωνιστικής θα πάρει μόλις 3/24 πιθανούς βαθμούς και θα τερματίσει 4ο.

2019-2020, μία από τα ίδια. Μεταξύ 1ης και 3ης θέσης όλη την ώρα, μέχρι την προτελευταία αγωνιστική, όταν μια ήττα από την άμεση ανταγωνίστρια Χάιντενχαϊμ, θα το στείλει 4ο. Εκεί θα μείνει.

2020-2021, «κρασάρει» ξανά. Στην κορυφή του ταμπλό ως την 22η αγωνιστική, θα αρχίσει μετά να χάνει βαθμούς σε θεωρητικά εύκολα ματς και θα κάνει φίνις ξανά στην 4η θέση.

2021-2022, Σάλκε και Βέρντερ Βρέμης ήταν καλύτερες όλων και πήραν τα δύο εισιτήρια ανόδου. Το Αμβούργο κατάφερε επιτέλους να πάρει τη δεύτερη ευκαιρια των μπαράζ, μέσω της 3ης θέσης. Νικώντας 1-0 στο Βερολίνο στο πρώτο ματς της Χέρτα, άπαντες στο λιμάνι πιστεύουν πως αυτό ήταν, η λύτρωση έρχεται. Μόνο που το δεύτερο ματς, εξελίσσεται σε εφιάλτη: 0-2 και το πουλάκι πετάει ξανά μακριά.

Και φτάνουμε στο φέτος. Είδαμε τι έγινε στο πρώτο ματς μπαράζ με τη Στουτγάρδη. Μόνο που για να φτάσουμε ως εκεί, συνέβη πρώτα το πιο σουρεάλ σκηνικό. Οι οπαδοί του Αμβούργου πανηγύρισαν την άνοδο. Για λίγο. Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και γιόρταζαν. Μέχρι που κάποιος τους «σφύριξε» ότι η Χαϊντενχαϊμ πέτυχε δύο γκολ στις καθυστερήσεις (93’ και 99’) και από εκεί που έχανε 2-1 πήρε τη νίκη με 3-2 επί της Ρέγκενσμπουργκ και μαζί το δρόμο για την ελίτ.