Από τους μυθικούς χρυσούς κόλπους μέχρι τους ελάχιστα γνωστούς κολπίσκους, η λίστα του Lonely Planet με τις 20 καλύτερες παραλίες του κόσμου, θα σε ταξιδέψει, πρώτα και κύρια σε μια ελληνική παραλία. Μια παραλία που την αναγνωρίζεις από την πρώτη στιγμή, είναι από τις δημοφιλέστερες, βρίσκεται όμως σε ένα νησί που είναι 7ο-8ο στις επιλογές από τις Κυκλάδες.

Σε αυτές τις παραλίες θα κολυμπήσετε, θα κάνετε υποβρύχιες «αποστολές» για να δείτε το βυθό τους, περιβάλλονται από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο για να το εξερευνήσετε, θα σας μείνουν με κάθε τρόπο αξέχαστες.

The Pass, Byron Bay, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

Όταν ο καιρός είναι ιδανικός, η παραλία The Pass έχει ένα «σπάσιμο» στα δεξιά της που μετατρέπει αυτό το τμήμα της ροζ μαλακής άμμου σε παράδεισο για σέρφερ.

Βρίσκεται στο πιο ανατολικό σημείο της ηπειρωτικής Αυστραλίας, στο Cape Byron, δεν έχει σημασία αν είστε επαγγελματίας ή αρχάριος με τη σανίδα, ο κόλπος έχει κάτι για όλους, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων για αρχάριους.

Το midden (ένας σωρός από κοχύλια και κόκαλα) δίπλα στη ράμπα του σκάφους δείχνει την πλούσια ιστορία των Αβορίγινων της περιοχής, ενώ μέσα στο υποτροπικό τροπικό δάσος που βρίσκεται στην άκρη της The Pass υπάρχουν κοάλα και γαλοπούλες.

Η Delta Kay, μια γυναίκα Arakwal Bundjalung, προσφέρει περιηγήσεις με τα πόδια γύρω από το ακρωτήριο και πολλές διαδρομές πεζοπορίας που σας επιτρέπουν να θαυμάσετε την Pass από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η Palm Valley Currenbah, μήκους 0,3 μιλίων (0,48 χλμ.) είναι προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια και περνά μέσα από το τροπικό δάσος με φοίνικες που διαθέτει εγκαταστάσεις για πικνίκ και μπάρμπεκιου.

Το πιο γραφικό σημείο ωστόσο είναι ο βρόχος του Cape Byron, μήκους 3,7 χλμ., όπου βρίσκονται τα εκπληκτικά σπίτια της παραλίας Wategos και Little Wategos Beach. Σημείωση: εάν θέλετε να σερφάρετε στην The Pass, ένας νόμος του 2023 απαιτεί να χρησιμοποιείτε λουρί σανίδας του σερφ (σκοινί για τα πόδια).

Πώς θα πάτε: Η παραλία έχει περιορισμένο χώρο στάθμευσης επί πληρωμή. Είτε φτάσετε νωρίς είτε περπατήστε από το κέντρο του Byron (20 λεπτά, η ακτή έχει ένα μονοπάτι προσβάσιμο από αναπηρικά αμαξίδια). Εναλλακτικά, οι γειτονικές παραλίες Captain Cook και Clarkes έχουν επίσης περιορισμένο χώρο στάθμευσης.

Ipanema Lonely planet

Παραλία Ipanema, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Φημισμένη για μερικά εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα που οι ντόπιοι απολαμβάνουν συχνά, η παραλία Ipanema του Ρίο εκτείνεται σε 1,9 μίλια (3χλμ).

Οι άνθρωποι της περιοχής χρησιμοποιούν τις αριθμημένες καρέκλες ναυαγοσώστη για να ορίσουν τις διάφορες τοποθεσίες στην παραλία.

Για παράδειγμα, το Posto 9, που βρίσκεται έξω από τη Rua Vinícius de Moraes, είναι το ιδανικό σημείο για τους πιο νέους, προσελκύοντας τόσο χαρούμενες νεανικές συντροφιές όπως και καλλιτέχνες και χίπις.

Η Praia Farme, που βρίσκεται μπροστά από τη Rua Farme de Amoedo, είναι σημείο συνάντησης της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Στο Posto 8 μαζεύονται παιδιά από τη φαβέλα.

Μεταξύ Ipanema και Copacabana, το Posto 7 είναι δημοφιλές στους σέρφερ και το Posto 10 είναι το μέρος όπου θα κάνετε παραλιακές δραστηριότητες, όπως βόλεϊ, ποδόσφαιρο και futevôlei (footvolley).

Πώς θα πάτε: Η παραλία Ipanema βρίσκεται στη νότια ζώνη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Av Vieira Souto είναι παράλληλη με την παραλία και ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό είναι ο General Osório.

Ao Maya, Ko Phi-Phi Lonely planet

Ao Maya, Ko Phi-Phi, Krabi, Ταϊλάνδη

Με πλάτος μόλις 49 πόδια (15 μέτρα) και μήκος 820 πόδια (250 μέτρα), το Ao Maya είναι μια παραλία που κρύβεται από ασβεστολιθικούς βράχους.

Ωστόσο, τράβηξε το βλέμμα του σκηνοθέτη Danny Boyle, ο οποίος χρησιμοποίησε τα γαλαζοπράσινα νερά της και τη λεπτή λευκή άμμο ως σκηνικό για την ταινία The Beach, του 2000, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.

Η δημοτικότητα της ταινίας προσελκύει περίπου 6.000 τουρίστες καθημερινά στο Ao Maya.

Ωστόσο, η εισροή οδήγησε σε συσσώρευση σκουπιδιών, ζημιές σε φυτά και κοράλλια και σε διαταραχή της άγριας ζωής.

Αυτό ώθησε τους Ταϊλανδούς αξιωματούχους να κλείσουν τον κόλπο το 2018. Αρχικά ήλπιζαν ότι η παραλία θα ανακάμψει μέσα σε λίγους μήνες, αλλά παρέμεινε κλειστή μέχρι το 2022.

Στη συνέχεια άνοιξε ξανά με καλύτερες υποδομές και πρόσθετες προστασίες. Νέοι κανόνες ρυθμίζουν πλέον τις τουριστικές δραστηριότητες: η κολύμβηση απαγορεύεται (αν και επιτρέπεται η βόλτα μέχρι τα γόνατα).

Τα σκάφη δεν μπορούν να αγκυροβολήσουν στον κόλπο. και μόνο 375 επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν με ωριαία δυνατότητα παραμονής.

Ωστόσο, το ταξίδι αξίζει τον κόπο για να περάσετε χρόνο σε αυτόν τον απίστευτο παράδεισο και να εκτιμήσετε τη φυσική ομορφιά που είχε σχεδόν χαθεί.

Μη το χάσετε: Από το γειτονικό Ko Phi-Phi Don, κάντε μια περιήγηση με σκάφος νωρίς το πρωί για να αποφύγετε την πολυκοσμία. Εναλλακτικά, είναι προσβάσιμη με ταχύπλοο από το Πουκέτ και το Κράμπι.

Mnemba Lonely planet

Νησί Mnemba, Ζανζιβάρη, Τανζανία

Έπειτα από μερικές γεμάτες δράση μέρες σε σαφάρι στην ηπειρωτική Τανζανία, το νησί Mnemba λειτουργεί ως το τέλειο καταφύγιο.

Αυτή η υπέροχη παραλία με λευκή άμμο είναι προσβάσιμη μόνο στους επισκέπτες του θερέτρου andBeyond, που φιλοξενεί 23 άτομα και είναι σαν να βρίσκεστε στον προσωπικό σας παράκτιο παράδεισο.

Αφεθείτε σε μεγάλους περιπάτους και απολαύστε μερικές από τις καλύτερες καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα τριγύρω.

Πώς θα πάτε: Οι διαμονές στο θέρετρο περιλαμβάνουν μεταφορά είτε από το Stone Town είτε από το διεθνές αεροδρόμιο Abeid Amani Karume στο νησί Unguja της Ζανζιβάρης. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια σύντομη βόλτα με βάρκα στο νησί Mnemba.

παραλία Σαρακήνικο Lonely Planet 5η στον κόσμο

Σαρακήνικο, Μήλος Κυκλάδες, Ελλάδα

Θα χρειαστεί να φέρετε όλες τις δικές σας προμήθειες για πάτε στο Σαρακήνικο, ένα σύνολο ηφαιστειακών λευκών πετρωμάτων από τον ήλιο που βυθίζονται σε ένα μικρό βαθύ τυρκουάζ τμήμα του Αιγαίου.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή θέα και τα δροσερά νερά αναπληρώνουν την ανάγκη να το επισκεφθείτε.

Αιώνες διάβρωσης από τα κύματα και τους ανέμους έκαναν τους βραχώδεις σχηματισμούς στην παραλία να βυθίζονται και να δημιουργούν μία αψίδα, δημιουργώντας σπηλιές για εξερεύνηση και αλάβαστρινους βράχους για άλματα.

Κάντε ηλιοθεραπεία στα βράχια ή χρησιμοποιήστε τα ως σημείο πρόσβασής σας για να γλιστρήσετε στο νερό για λίγη κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Το Σαρακήνικο, που κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο αγαπημένες παραλίες στην Ελλάδα, μπορεί να γεμίσει με τουρίστες. Για να αποφύγετε τα πλήθη, επισκεφθείτε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Εάν βρίσκεστε εδώ κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας, φτάστε το πρωί και οι μόνοι ήχοι που θα ακούσετε θα είναι ο άνεμος και τα κύματα.

Μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα –είναι υπέροχο θέαμα καθώς οι βράχοι στο χρώμα του αλάβαστρου λάμπουν στις φλογερές αποχρώσεις του ήλιου που δύει.

Πώς θα πάτε: Το Σαρακήνικο βρίσκεται 1,9 μίλια (3χλμ) βόρεια του λιμανιού του Αδάμαντα, στη βορειότερη ακτή της Μήλου.

Αρκετά καθημερινά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια εδώ από τον Αδάμαντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και υπάρχει χώρος στάθμευσης για όποιον φτάνει με σκούτερ, αυτοκίνητο ή ATV.

Το αεροδρόμιο της Μήλου έχει πτήσεις εσωτερικού από και προς την Αθήνα ή μπορείτε επίσης να φτάσετε στη Μήλο με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά (2½ έως 6½ ώρες), καθώς και με απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη (δύο ώρες).

Chesterman Beach, Tofino Lonely planet

Chesterman Beach, Tofino, Vancouver Island, British Columbia, Καναδάς

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στην παραλία Chesterman για να σερφάρουν, αλλά η θέα είναι που θα σας κόψει την ανάσα.

Από τα ομιχλώδη πρωινά όπου η ομίχλη ξεκολλάει από την απαλή άμμο μέχρι τους πύρινους ουρανούς το βράδυ καθώς ο ήλιος βυθίζεται κάτω από τους κέδρους, θα μπορούσατε να περάσετε όλη μέρα εδώ.

Η παραλία είναι επίσης ιδανική για καγιάκ, όρθια κωπηλασία, και παρατήρηση των εκατοντάδων πολύχρωμων αστεριών, ανεμώνων, αχινών και άλλων θαλάσσιων πλασμάτων που εμφανίζονται στις πισίνες που σχηματίζονται από την παλίρροια.

Μπορείτε ακόμη να απολαύσετε την παραλία παρακολουθώντας φάλαινες, να συμμετέχετε σε υπαίθρια γιόγκα ή να περπατάτε στην άμμο κατά την άμπωτη.

Οι ήρεμοι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανικοί για αρχάριους σέρφερ και υπάρχουν αρκετές σχολές σερφ.

Ο χειμώνας, με τους ανέμους του, προσελκύει έμπειρους σέρφερ στην περιοχή, ενώ φιλοξενούνται και αγώνες σερφ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τη στολή σας –οι θερμοκρασίες του νερού δεν ξεπερνούν πολύ τους 57°F (13,8°C).

Πώς θα πάτε: Η παραλία Chesterman βρίσκεται 3,1 μίλια (5χλμ) νότια του Tofino, κοντά στο δυτικό άκρο της εθνικής οδού Pacific Rim του νησιού Βανκούβερ.

Μπορείτε εύκολα να μεταβείτε με ποδήλατο εδώ από το Tofino. Τακτικά πλοία εκτελούν δρομολόγια μεταξύ της πόλης του Βανκούβερ και του Ναναΐμο (νησί του Βανκούβερ) σε λιγότερο από δύο ώρες.

Από εκεί χρειάζεται να διανύσετε 125 μίλια (200 χλμ.) με το αυτοκίνητο δυτικά προς το Τοφίνο -περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο ή τέσσερις ώρες με το λεωφορείο.

Cabo San Juan del Guía Lonely planet

Cabo San Juan del Guía, Parque Nacional Natural Tayrona, Κολομβία

Περιτριγυρισμένη από τροπικό δάσος, η χρυσή άμμος και οι φοίνικες καρύδας της ακτής της Καραϊβικής της Κολομβίας είναι τέλειες –ειδικά το Cabo San Juan del Guía.

Βρίσκεται σε ένα εθνικό πάρκο που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής από την Ταγκάνγκα κοντά στη Σάντα Μάρτα μέχρι τις εκβολές του Ρίο Πιέδρας, 22 μίλια (35 χιλιόμετρα) ανατολικά, και καλύπτει περίπου 29.900 στρέμματα (12.100 εκτάρια) γης και 7.400 στρέμματα (3000 εκτάρια) της πλούσιας σε κοράλλια θάλασσας.

Αν και είναι θα χρειαστεί να κάνετε πεζοπορία (περίπου 2 ώρες) για να φτάσετε σε αυτό το σύνολο από γραφικούς τιρκουάζ κόλπους που περικλείονται από βράχιας, αξίζει τον κόπο, καθώς η παραλία είναι δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.

Αν θέλετε να ξυπνήσετε με την απίστευτη θέα, μπορείτε να νοικιάσετε μια αιώρα, μια σκηνή ή μια από τις πολύ λίγες καμπίνες που περιβάλλουν την παραλία.

Σημείωση: ενοικιάζονται με σειρά προτεραιότητας, οπότε φτάνετε νωρίς, ειδικά την υψηλή περίοδο επισκεψιμότητας (Δεκέμβριο και Ιανουάριο).

Υπάρχει στην παραλία επίσης ένα εστιατόριο, αλλά θυμηθείτε να φέρετε το δικό σας νερόγιατί θα το χρειαστείτε. Το πάρκο έχει απαγορεύσει το πλαστικό, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μαζί σας. Θα θέλετε να αφήσετε αυτή την όμορφη παραλία σε παρθένα κατάσταση, για να την απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές.
Πώς θα πάτε: Θα κάνετε διαδρομή μια ώρα με το λεωφορείο από τη δημόσια αγορά Santa Marta για να φτάσετε στην είσοδο του πάρκου El Zaino, 23 μίλια (37 χλμ.) ανατολικά, με συχνές καθημερινές αναχωρήσεις.

Από την είσοδο του πάρκου μικρά λεωφορεία σας μεταφέρουν μέχρι την αρχή του μονοπατιού. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στην παραλία κάνοντας πεζοπορία για δύο ώρες ή με βάρκα (διάρκεια 50 λεπτών).

Anse Source d’Argent Lonely planet

Anse Source d’Argent, La Digue, Σεϋχέλλες

Με την παρθένα λευκή άμμο σκιασμένη από φοίνικες καρύδας και τα ρηχά τιρκουάζ νερά που αγκαλιάζουν απαλά τους ογκόλιθους από γρανίτη, το Anse Source d’Argent βρίσκεται συνήθως σε λίστες με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου και δικαίως. Αυτή είναι η παραλία των ονείρων.

Είναι μια περιπέτεια για να φτάσετε εδώ, αλλά μια διασκεδαστική περιπέτεια που περιλαμβάνει ένα φέρι, μια βόλτα με ποδήλατο (ή με τα πόδια) στο L’Union Estate, μια πρώην φυτεία βανίλιας και καρύδας που χρεώνει μια μικρή χρέωση για την πρόσβαση στην παραλία.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να περιηγηθείτε στο κτήμα που μετατράπηκε σε μουσείο προτού κατευθυνθείτε 0,43 μίλια (700 μέτρα) στο δρόμο για να αντικρίσετε έναν μικρό παράδεισο επί γης.

Όσο απολαμβάνετε την παραλία, μπορείτε επίσης να πιείτε φρέσκους χυμούς φρούτων και καρύδες (με ρούμι, αν θέλετε) από ένα από τα ρουστίκ beach bar κατά μήκος της παραλίας.

Για να αποφύγετε την αναπόφευκτη πολυκοσμία, ελάτε νωρίς το πρωί, αλλά μετά επιστρέψτε αργά το απόγευμα (με το ίδιο εισιτήριο εισόδου) για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα σε μια σχεδόν άδεια παραλία.

Πώς θα πάτε: Χρειάζονται λιγότερο από δύο ώρες για να φτάσετε στο La Digue με το πλοίο από τη Βικτώρια στο κύριο νησί Mahé και μόλις 15 λεπτά με το πλοίο από το Baie Ste Anne στο Praslin.

Playa Balandra Lonely planet

Playa Balandra, La Paz BCS, Μεξικό

Μια κλειστή παραλία με όρμο με ρηχά καταγάλανα νερά, η Playa Balandra είναι ιδανική για παιδιά.

Εκτός από το κολύμπι, αυτή είναι επίσης μια παραλία προσανατολισμένη στις δραστηριότητες με καγιάκ και stand-up paddleboards διαθέσιμα προς ενοικίαση.

Οι επισκέπτες της παραλίας μπορούν επίσης να εξερευνήσουν πισίνες και να κάνουν πεζοπορία σε γειτονικούς όρμους. Μια προστατευόμενη περιοχή που περιβάλλεται από άνυδρα, καλυμμένα από κάκτους βουνά, η παραλία είναι μέρος του γαλάζιου κόλπου Balandra, ο οποίος έχει καθαρά νερά και λευκή άμμο.

Αυτήν τη στιγμή επιτρέπονται μόνο 450 άτομα την ημέρα σε αυτήν την παραλία (με δύο χρονοθυρίδες από τις 8 π.μ. έως το μεσημέρι και η δεύτερη στις 13.00 – 17.00. Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα προορίζεται αποκλειστικά για τους ντόπιους, οπότε φροντίστε να προγραμματίσετε την ημέρα της παραλίας σας εκ των προτέρων.

Σημειώστε ότι ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση, αλλά δεν υπάρχουν άλλες παροχές.

Πώς θα πάτε: Η διαδρομή διαρκεί 30 λεπτά με το αυτοκίνητο βόρεια από τη La Paz (με ενοικίαση αυτοκινήτου) ή πάρτε ένα λεωφορείο από το σταθμό λεωφορείων La Paz Malecón, με αναχωρήσεις περίπου κάθε δύο ώρες από τις 9 π.μ.

Punta Paloma, Tarifa Lonely planet

Punta Paloma, Tarifa, Cádiz, Ισπανία

Με την απαλή άμμο, τα αστραφτερά νερά και τους σκαλισμένους από τον άνεμο αμμόλοφους, με φόντο το Μαρόκο και το Στενό του Γιβραλτάρ, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Punta Paloma, είναι μια από τις πιο σαγηνευτικές παραλίες στην Ισπανία.

Ο καταγάλανος Ατλαντικός προσφέρει εξαιρετική κολύμβηση, οι αμμόλοφοι προσφέρουν εκθαμβωτική θέα και το Chiringuito (παραλιακό εστιατόριο) προσφέρει στους θαμώνες της παραλίας tinto con limón (κόκκινο κρασί με λεμονάδα). Όλοι λατρεύουν αυτή την παραλία.

Περπατήστε κατά μήκος της δυτικής άκρης της καμπυλωτής άμμου θα οδηγηθείτε σε φυσικά λασπόλουτρα όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το δέρμα σας τη λάσπη που είναι πλούσια σε μέταλλα.

Υπάρχουν πολλές άλλες διαδρομές πεζοπορίας και ιππασίας κατά μήκος των γύρω λόφων, μερικές από τις οποίες σας οδηγούν σε αξιοθέατα, όπως η προϊστορική νεκρόπολη Los Algarbes.

Εάν προτιμάτε να παραμείνετε στην παραλία, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ενοικιάσεις και μαθήματα kitesurfing.

Ή, αν προτιμάτε την πλήρη χαλάρωση στην άμμο, να παρακολουθείτε τα κύματα, πιθανότατα θα δείτε και δελφίνια, φάλαινες, αποδημητικά πουλιά και ίσως ακόμη και μια χελώνα.

Πώς θα πάτε: Η Punta Paloma βρίσκεται 6,2 μίλια (10 χλμ.) βορειοδυτικά της Tarifa και συνδέεται με λεωφορείο μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Tarifa είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή λεωφορείο από τη Μάλαγα, το Γιβραλτάρ, τη Χερέθ ή τη Σεβίλλη, τα οποία διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια.