Η Νέα Υόρκη έχει τον πιο διάσημο ορίζοντα στον κόσμο, επομένως είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι κάτω από αυτά τα κτίρια κρύβεται μια πόλη γεμάτη τέχνη, πολιτισμό, ανθρώπους και ναι, πολλά κρυμμένα μυστικά.

Περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι δημοσιογράφοι του Takewalks βρήκαν μερικά από τα πιο εκπληκτικά μυστικά μέρη στην πόλη. Πρόκειται για αυθεντικά διαμάντια του Big Apple. Διαβάστε τα δέκα αγαπημένα μυστικά σημεία στην πόλη.

1. Ο κρυμμένος σταθμός του μετρό κάτω από το City Hall

Νέα Υόρκη

Benjamin Kabak via Flickr

Ο εντυπωσιακός σταθμός του μετρό κάτω από το Δημαρχείο έχει μείνει ανενεργός για περισσότερα από 65 χρόνια, από το κλείσιμο του στις 31 Δεκεμβρίου 1945.

Ο σταθμός στο Δημαρχείο χτίστηκε μεταξύ του 1900 και του 1904 ως μέρος της πρώτης γραμμής μετρό της Νέας Υόρκης και σήμερα θεωρείται ως ένα υπόγειο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με ψηλές θολωτές οροφές που καλύπτονται από πλακάκια-αντίκες και φεγγίτες από γυαλί, που πλημμυρίζουν το χώρο με φυσικό φως από πάνω. Ο χώρος έχει σφραγιστεί όπως μια χρονοκάψουλα από τότε, αλλά μπορείτε να τον δείτε με τα μάτια σας. Πάρτε τη γραμμή 6 στο σταθμό Brooklyn Bridge/City Hall, αλλά μην κατεβείτε.

Το τρένο θα γυρίσει γύρω από το βρόγχο του σταθμού City Hall και θα δείτε τον σταθμό. Μέχρι πρόσφατα, οι επιβάτες έπρεπε να βγουν από το τρένο στο σταθμό Brooklyn Bridge/City Hall, πριν αυτό προχωρήσει και μόνο οι συμμετέχοντες σε ειδικές εκδηλώσεις ή εκδρομές που χρηματοδοτούνται από το MTA και το Μουσείο Transit Museum μπορούσαν να δουν αυτό το στολίδι.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρξε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση του σταθμού ως κομμάτι του New York Transit Museum, αλλά τελικά ματαιώθηκε μετά την 9/11, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Σήμερα, αν θέλετε να δείτε τον σταθμό, είναι λίγο δύσκολο, γιατί είναι κλειστός για το κοινό και χρησιμοποιείται μόνο ως σημείο αναστροφής του μετρό.

2. Η αίθουσα μπόουλινγκ κάτω από το μουσείο συλλογής Henry C. Frick

Νέα Υόρκη

brownpau via Flickr

Το Upper East Side της Νέας Υόρκης φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία τέχνης της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής Frick. Στεγασμένο μέσα στο πρώην σπίτι του Henry Clay Frick, είναι τόσο μια αρχιτεκτονική εμπειρία όσο και ένα μουσείο τέχνης.

Με δεκαέξι γκαλερί που παρουσιάζουν κομμάτια των Goya, Van Dyck, Chardin και άλλων, πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε τίποτα. Ωστόσο, η τέχνη δεν είναι το μόνο που έχει να προσφέρει αυτό το μουσείο – το κελάρι αυτού του αρχοντικού κρύβει μια ιδιωτική αίθουσα μπόουλινγκ που πρόσθεσε ο Frick το 1914.

Ενώ η αίθουσα μπόουλινγκ δύο λωρίδων χάθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα, σήμερα έχει αποκατασταθεί στον αρχικό της σχεδιασμό. Δυστυχώς, το να δείτε αυτό το μυστικό μέρος στη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν αδύνατο εκτός αν είστε μέλος του μουσείου (δηλαδή: έχετε κάνει μια γενναιόδωρη δωρεά) και ακόμα και τότε πρέπει να ρωτήσετε.

3. Υψηλή γέφυρα στο Χάρλεμ

Νέα Υόρκη

Shannon McGee via Flickr

Τα μυστικά μέρη στη Νέα Υόρκη δεν είναι πάντα υπόγεια. Στην πραγματικότητα, αυτό το μέρος υψώνεται πάνω από το κεφάλι σας μόλις μπείτε στην πόλη.

Χτισμένη στα μέσα του 19ου αιώνα ως μέρος του υδραγωγείου του Κρότωνα, αυτή η γέφυρα κάποτε μετέφερε νερό από το Westchester στο Μανχάταν. Σήμερα, είναι ένα υπέροχο αξιοθέατο για τους λάτρες της πεζοπορίας και επισκέπτες πάρκων. Η πρόσβαση του κοινού στη γέφυρα που οδηγεί τους λάτρες της πεζοπορίας πάνω από τους αρχικούς σωλήνες έκλεισε τη δεκαετία του 1970, αλλά μια εκστρατεία υπό την ηγεσία των πολιτών με τη βοήθεια της υπηρεσίας πάρκων οδήγησε στην επαναλειτουργία της το 2015. Για να φτάσετε εκεί, πάρτε το metro 1 μέχρι το σταθμό 168-Washington Heights και περπατήστε ανατολικά στο Highbridge Park. Από εκεί, μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της γέφυρας στο Μπρόνξ. Η γέφυρα προσφέρει μια από τις πιο εκπληκτικές και μοναδικές απόψεις της Νέας Υόρκης, οπότε φροντίστε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες.

4. Οι κήποι στον τελευταίο όροφο στο Rockefeller Center

Νέα Υόρκη

Rian Castillo via Flickr

Πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με το Rockefeller Center – είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς ουρανοξύστες της πόλης. Αλλά κρυμμένο στην κορυφή αυτού του ορόσημου είναι ένα λιγότερο γνωστό σημείο – ο κήπος στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, μια όμορφη όαση με λουλούδια και μια αντανακλαστική πισίνα και κήπο.

Μπορείτε να νοικιάσετε το χώρο για τη δική σας ιδιωτική εκδήλωση, αλλά αν δεν έχετε γενέθλια ή γάμο, είναι πολύ φθηνότερο να δείτε το χώρο.

5. Οι ψίθυροι στο Grand Central Terminal

Νέα Υόρκη

by Jens Fricke

Αυτό το μυστικό μέρος στη Νέα Υόρκη ακούγεται καλύτερα από ότι… φαίνεται. Ο διάδρομος με τις αψίδες, που βρίσκεται μπροστά από το εστιατόριο Oyster, διαθέτει μία μυστηριακή ηχητική ιδιότητα.

Όταν δύο άνθρωποι στέκονται διαγώνια στις καμάρες και ψιθυρίζουν, μπορούν να ακούσουν τις φωνές του άλλου που μεταδίδονται μέσα από τις αψίδες. Σήμερα, η Whispering Gallery είναι πολύ δημοφιλής για ψιθυριστές προτάσεις γάμου.

Μην εκπλαγείτε αν πέσετε πάνω σε μια πρόταση γάμου όταν τον επισκέπτεστε – αυτό είναι ένα από τα σημεία στο Μανχάταν όπου συμβαίνουν συχνά – αλλά είναι πιο πιθανό να συναντήσετε άλλους περίεργους επισκέπτες όπως εσείς.

6. Ερείπια του Νοσοκομείου Ευλογιάς Renwick στο νησί Ρούσβελτ

Νέα Υόρκη

Ed via Flickr

Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια γύρω από τη Νέα Υόρκη, αλλά μόνο μερικά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ορόσημα της Νέας Υόρκης. Το νοσοκομείο Renwick Smallpox του 19ου αιώνα στο νησί Ρούσβελτ είναι ένα από αυτά και ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μυστικά μέρη στη Νέα Υόρκη.

Η Νέα Υόρκη υπέφερε περισσότερο από την ευλογιά από πολλά άλλα μέρη στην Αμερική λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και του γεγονότος ότι δεχόταν πολλούς μετανάστες από την Ευρώπη κάθε χρόνο.

Το νοσοκομείο χτίστηκε στο νησί Ρούσβελτ επειδή, εκείνη την εποχή, ήταν μόνο αραιοκατοικημένο και μπορούσε να λειτουργήσει ως de facto καραντίνα. Η γοτθική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι τρομακτική και η ιστορία του το καθιστά απαραίτητο αξιωθεάτο για επίσκεψη για κάθε λάτρη της ιστορίας της Νέας Υόρκης. Για να φτάσετε εκεί, επιβιβαστείτε στο τραμ Roosevelt Island στη διασταύρωση του East 60ου Οδός και 2nd Ave και περάστε πάνω από τον ποταμό East River στο νησί Ρούσβελτ.

Είναι ένα σύντομο ταξίδι, αλλά η θέα είναι εκπληκτική και η διαδρομή κοστίζει το ίδιο με ένα κανονικό εισιτήριο του μετρό. Μόλις φτάσετε στο νησί, κατευθυνθείτε νότια. Τα ερείπια εξακολουθούν να είναι περιφραγμένα, αλλά μετά από ένα έργο ανακαίνισης οι αρχές σχεδιάζουν να τα ανοίξουν στο κοινό – αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα γίνουν τα εγκαίνια.

7. Το Τείχος του Βερολίνου στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη

 Ajay Mathew via Flickr

Πότε ένα μυστικό μέρος στη Νέα Υόρκη δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Υόρκη; Όταν μπροστά σας βλέπετε ένα μεγάλο κομμάτι του τείχους που χώριζε το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο.

Χωμένο σε μια μικρή πλατεία του Midtown, Paley Park, στο λόμπι της 520 Madison Avenue βρίσκεται ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας. Πέντε τμήματα του Τείχους του Βερολίνου, στο σύνολο 3,6 μέτρα ύψος και 6 μέτρα πλάτος, είναι τοποθετημένα εδώ από το 1990. Το εκπληκτικό έργο των Γερμανών καλλιτεχνών Thierry Noir και Kiddy Citny καλύπτουν δυτική πλευρά του τοίχου. Η ανατολική πλευρά, παραμένει με μία κενή τσιμεντένια πλάκα, μια υπενθύμιση του καταπιεστικού πολιτικού καθεστώτος στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η τσιμεντένια πλάκα αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας από τον μεγιστάνα των ακινήτων Jerry Speyer.

Για να το προστατευθεί από τα στοιχεία της φύσης, μεταφέρθηκε στο λόμπι, αλλά μην ανησυχείτε – το λόμπι είναι ανοιχτό στο κοινό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, οπότε σταματήστε για να δείτε αυτό το κομμάτι της ιστορίας όποτε θέλετε.

Νέα Υόρκη Central Park

8. Θέατρο στην οδό Loew’s 46th Street

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογράφους της χώρας όταν άνοιξε το 1927. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των πολυτελών θεάτρων και χώρων τέχνης που σχεδίασε ο μεγάλος αρχιτέκτονάς θεάτρων Thomas Lamb.

Είχε χρυσές προσόψεις, εντυπωσιακά γλυπτά και ψεύτικους Ιταλικούς κήπους. Στα τέλη του ’60 και στις αρχές του ’70 ο χώρος χρησιμοποιούνταν για ροκ συναυλίες, αλλά το 1973 έκλεισε.

Το κτίριο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να περάσουν ένα σχέδιο για την ανακαίνισή του. Έτσι, το θέατρο βρίσκεται σιωπηλό και ανέγγιχτο. Δυστυχώς, το εσωτερικό του έχει αρχίσει να καταστρέφεται και όσο προλαβαίνει κανείς, πριν ανακαινιστεί το κτίριο, μπορεί να «τρυπώσει» μέσα.

Η είσοδος απαιτεί λίγη δημιουργικότητα – και δεν το συνιστούμε, καθώς θεωρείται καταπάτηση – αλλά αν μπορείτε να «τρυπώσετε», θα πάρετε μια γεύση από τις ένδοξες ημέρες του κινηματογράφου.

9. Speakeasies

Νέα Υόρκη

Jan Mark Holzer via Flickr

Το speakeasy, που ονομάζεται επίσης τυφλό γουρούνι ή τυφλή τίγρη, ήταν ένα παράνομο κατάστημα που πουλούσε αλκοολούχα ποτά. Ο όρος μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια γραμμή ρετρό στυλ που αναπαράγει πτυχές ιστορικών ομιλητών. Τα Speakeasy bars έγιναν γνωστά στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Γρήγορα άρχισαν να δημιουργούνται speakeasies σε κάθε πολιτεία, τα οποία κατά κύριο λόγο λειτουργούσαν παράλληλα με κάποια νόμιμη επιχείρηση, όπως εστιατόριο ή φαρμακείο. Στη συνήθως καμουφλαρισμένη πόρτα, υπήρχε πάντα κάποιος θυρωρός και για να μπεις έπρεπε να είσαι μέλος ή να πεις κάποιο συνθηματικό. Πάντα όμως έπρεπε να μιλάς χαμηλόφωνα.

Για αρκετά χρόνια, τα speakeasies σαν κουλτούρα είχαν ξεχαστεί, αυτό όμως άλλαξε στις αρχές του 2000 όταν η τάση για επιστροφή στις ρίζες των bars οδήγησε στο άνοιγμα αρκετών και θρυλικών bars που ακολούθησαν τη φιλοσοφία των speakeasy.

Τα διάσημα και πολυβραβευμένα Milk & Honey και PDT (Please Don’t Tell) στη Νέα Υόρκη, τα οποία και βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή των 50 best bars, έδειξαν τον δρόμο.

10. The Staten Island Boat Graveyard

Νέα Υόρκη

Tender Young Pony of Insomnia via Flickr

Το νεκροταφείο πλοίων στο Arthur Kill (παλιρροϊκό στενό) στο νοτιοδυτικό Staten Island έχει γίνει ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης ενός πραγματικού στόλου παροπλισμένων πλοίων.

Από τα 100 σκάφη σε αυτό το οικογενειακό ναυπηγείο, υπάρχουν πολλά ιστορικά σημαντικά σκάφη από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Εξαιτίας αυτού, έχει γίνει κάτι σαν τόπος «προσκυνήματος» για τους λάτρεις των πλοίων. Η περιοχή είναι λίγο απομονωμένη, γι’ αυτό συνιστούμε αυτό το ταξίδι μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν των πλοίων.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay