Με τη μοναδική παλέτα του μπλε και του λευκού, η Ελλάδα είναι η υπόσχεση μιας ομηρικής οδύσσειας γεμάτη βυζαντινές εκκλησίες και διατηρητέους αρχαιολογικούς χώρους, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο, αλλά είναι τα νησιά της που σαγηνεύουν κάθε «Οδυσσέα». 

Αντικρίζοντας τον ορίζοντα του Αιγαίου, η φύση δεν έχει ξεχαστεί. Πεύκα, μυρτιές και ελιές μυρίζουν τους ημιδιαφανείς κολπίσκους των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και στα νησιά των Σποράδων. 

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro κάνει τις δικές της προτάσεις για το προσεχές καλοκαίρι κάνοντας αφιέρωμα σε πέντε νησιά που αξίζει να επισκεφτούμε στις φετινές μας διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Και σε αυτά τα 5 νησιά δεν θα βρεις κανένα από τα αναμενόμενα, τα mainstream.

Τα 5 όχι τόσο πολυσύχναστα ελληνικά νησιά που ξετρελαίνουν τους Γάλλους

Αλόννησος

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αλόννησος στον κατάλογο με τους καλύτερους προορισμούς για αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Όπως τονίζεται στην αρχή του άρθρου, «στην Ελλάδα κάθε νησί αποκαλύπτει τους θησαυρούς του μέσα από τον δικό του ρυθμό. Η πρόταση μας για φέτος είναι να ξεφύγετε από τις Κυκλάδες και τον συνωστισμό, ανακαλύπτοντας κάτι νέο πέρα από τα τετριμμένα».

Τα 5 νησιά που έχουν πάρει τα μυαλά των Γάλλων: Ούτε Πάρος, ούτε Νάξος, ούτε ένα από τα mainstream - Τα 2 κορυφαία τα επιλέγουν λίγοι κάθε χρόνο

Το εκτενές αφιέρωμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η Αλόννησος «αποτελεί έναν “ναό” καταδύσεων με παραδεισένιο βυθό, αρχαία ναυάγια και ένα εξαιρετικό θαλάσσιο οικοσύστημα. Το νησί είναι εξίσου εντυπωσιακό και πάνω από το νερό με πευκοδάση, γραφικά χωριά και παραμυθένια σπιτάκια».

Τον κατάλογο της Le Figaro συμπληρώνουν η Χίος, τα Κύθηρα, η Κεφαλονιά και η Πάτμος.

Χίος

Η γαλλική εφημερίδα στο αφιέρωμά της συνδέει τη Χίο με τον Όμηρο σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα κλασσικό νησί με λευκά σπίτια και μπλε παράθυρα αλλά για ένα νησί όπου ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τη γεωμετρική διακόσμηση του Πυργίου, θα ανακαλύψει τη Μαστίχα και την ιστορία της, θα συνδυάσει το καλό φαγητό με τα κοκτέιλ και θα γευτεί τη σούμα μαζί με σπεσιαλιτέ του νησιού.

Η Χίος έχει πάνω από 90 υπέροχες παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Πυργί Χίος ελληνικό νησί BBC νησιά

Στη Χίο θα φας πολύ καλά και θα δοκιμάσεις τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας! Το εύφορο έδαφος και το μεσογειακό κλίμα του νησιού ευνοούν την παραγωγή πολλών προϊόντων, με πιο γνωστό, φυσικά, τη μαστίχα. Από τη μαστίχα φτιάχνεται λικέρ, ούζο, τσουρέκι, παγωτό, καραμέλες, αρώματα, και καλλυντικά.

Στα χωριά του νησιού, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα γραφικά ταβερνάκια για να δοκιμάσεις σπεσιαλιτέ φτιαγμένες με τοπικά υλικά. Μην χάσεις τα πανηγύρια που φιλοξενούνται στα χωριά της Χίου, καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κύθηρα

Tα Κύθηρα βρίσκονται ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Αναφέρονται στην Ιλιάδα του Ομήρου και είναι γνωστά στη μυθολογία ως η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης.

Στα Κύθηρα υπάρχουν παντού πολιτιστικά αξιοθέατα από ενετικά κάστρα και βυζαντινά μνημεία, μέχρι αρχιτεκτονικά στοιχεία που θυμίζουν τόσο τη Μάνη όσο και την Κρήτη.

Τα 5 νησιά που έχουν πάρει τα μυαλά των Γάλλων: Ούτε Πάρος, ούτε Νάξος, ούτε ένα από τα mainstream - Τα 2 κορυφαία τα επιλέγουν λίγοι κάθε χρόνο

Θα ερωτευτείς όλα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στα Κύθηρα, από τις παραλίες που θα ανακαλύψεις μέχρι τους χαλαρούς ρυθμούς της ζωής στα χωριά, αλλά και δραστηριότητες όπως την πεζοπορία, το canyoning και την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών.

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων. Γνωστή και ως Κεφαλληνία, βρίσκεται βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης. Είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας.

Επιτέλους λίγο Ιόνιο: Το νησί που αποθεώνει το Conde Nast Traveller - "Εξερευνήστε τις σπηλιές, κάντε πεζοπορία στο βουνό", προτείνει

Οι κάτοικοί της γλεντζέδες, γελαστοί, «έξω καρδιά». Νησί μεγάλων ποιητών, συγγραφέων, μουσικών. Σας χαρίζει μια ανάλαφρη χαρά και ευδιαθεσία, μια ανεμελιά ζηλευτή και αξέχαστη.

Δημοφιλή αξιοθέατα της Κεφαλονιάς αποτελούν η Σπηλιά της Μελισσάνης, το γραφικό λιμάνι του Αργοστολίου και ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου. Η Κεφαλονιά είναι ιδανική για υπαίθριες δραστηριότητες και προσφέρει εντυπωσιακές γαλαζοπράσινες παραλίες.

Πάτμος

Οι διακοπές στην Πάτμο είναι πολύ δημοφιλείς ανάμεσα στους επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου. Από την πανέμορφη Χώρα και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης μέχρι τις υπέροχες παραλίες, το νησί τα έχει όλα.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Πάτμου είναι το Σπήλαιο της Αποκάλυψης που επισκέπτονται πιστοί, και όχι μόνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το νησί έχει επίσης όμορφα παλιά αρχοντικά και καταπληκτικές παραλίες.

Τα 5 νησιά που έχουν πάρει τα μυαλά των Γάλλων: Ούτε Πάρος, ούτε Νάξος, ούτε ένα από τα mainstream - Τα 2 κορυφαία τα επιλέγουν λίγοι κάθε χρόνο

Αξίζει να περπατήσετε στον Απορθιανό δρόμο, το παλιό μονοπάτι που ενώνει τη Χώρα με το λιμάνι, τη Σκάλα. Η εμπειρία σας αυτή θα είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές που θα σας προσφέρει το νησί.

Κάντε τις πιο όμορφες διακοπές στην Πάτμο για να ανακαλύψετε τον μυστηριακό της χαρακτήρα, τη βαθιά σχέση της με τη θρησκεία και την εσωτερική γαλήνη: στη σκοτεινή σπηλιά, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, στο Καθολικό της Ιερής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα σοκάκια της Χώρας με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, στα ασκηταριά που τα λένε «Καθίσματα». Επισκεφθείτε τη και ανακαλύψτε ένα νησί-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

* Photo Credit: Shutterstock