Οι μύθοι που περιβάλλουν τις τελετουργίες της ιεροτελεστίας voodoo που είναι συνδεδεμένη με τη Νέα Ορλεάνη, ζωντανεύουν στο Voodoo Μουσείο της Νέας Ορλεάνης. Ίσως ένα από τα πιο περίεργα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Από το 1972 το συγκεκριμένο μουσείο προσφέρει μία μοναδική εμπειρία που σε εισάγει στο μυστικό και μυστικιστικό κόσμο της Νέας Ορλεάνης, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κληρονομιάς της ιστορίας και του πολιτισμού του Voodoo της Νέας Ορλεάνης, εκπαιδεύοντας και διασκεδάζοντας τους επισκέπτες.

Εδώ θα δεις όλα τα μυστήρια, τα μυστικά, την ιστορία και τη λαογραφία των τελετουργιών, των ζόμπι, του gris-gris, των Voodoo Queens και όλης της τζαζ συγκεντρωμένα σε ένα μέρος που βρίσκεται στην καρδιά της Γαλλικής Συνοικίας της Νέας Ορλεάνης.

Είναι ένα μέρος για να επισκεφθείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας, να εξερευνήσετε το εσωτερικό του μουσείου και να μάθετε για τον πλούσιο πολιτισμό που διαμορφώνει αυτή τη μοναδική πόλη.

Εκτός από το μουσείο μπορείτε να επιλέξετε μία tour και σε άλλα τοπικά αξιοθέατα voodoo, όπως η πλατεία Κονγκό και το σπίτι της ιέρειας του voodoo Μαρί Λαβό, καθώς καθημερινά προγραμματίζονται εκδρομές μέσω του συγκεκριμένου μουσείου.

Voodoo Μουσείο

Επίσης το Μουσείο Voodoo μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους σε ειδικές υπηρεσίες, όπως ψυχικά αναγνώσματα, διαβουλεύσεις, ειδικά gris-gris, τελετουργίες και τελετές.

Αν και δεν παρέχει απευθείας αυτές τις υπηρεσίες, μπορεί να σας φέρει σε επαφή με σύγχρονους επαγγελματίες που μπορούν, κατόπιν αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συναίνεσης, να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Έχει όμως και επιστημονικό χαρακτήρα, καθώς για περισσότερα από 35 χρόνια βοηθά τους μαθητές από το δημοτικό μέχρι το διδακτορικό, να συλλέξουν στοιχεία γύρω από το voodoo Τα οποία θα χρησιμοποιήσουν σε εργασίες, μελέτες ή διδακτορικές διατριβές.

Συγγραφείς, παραγωγοί ταινιών και δημιουργοί ταινιών ντοκιμαντέρ βασίζονται εδώ και καιρό στο Voodoo Μουσείο για συμβουλές, καθοδήγηση και γενική βοήθεια.

Voodoo Μουσείο

Voodoo Μουσείο: Τι είναι το Louisiana Voodoo;

Οι ρίζες του Louisiana Voodoo βρίσκονται στο Vodun της Δυτικής Αφρικής, μια πανάρχαια αφρικανική θρησκεία στο Μπενίν, τη Γκάνα και τη Νιγηρία.

Οι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν στο Νότο έφεραν μαζί τους και τις παραδόσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους συνενώθηκαν με τον τοπικό καθολικισμό και εξελίχθηκαν στο μυστηριώδες, πνευματικό σύστημα πεποιθήσεων που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη Νέα Ορλεάνη σήμερα.

Ένας κόσμος από gris-gris, διάσημες ιέρειες και ζόμπι, ο μυστηριώδης και συχνά παρερμηνευμένος κόσμος του voodoo έχει συνδεθεί από καιρό με τη Νέα Ορλεάνη.

Παρότι έχουμε μία συγκεκριμένη εικόνα για τις τελετουργίες του voodoo, η συγκεκριμένη τελετουργία δεν σχετίζεται τόσο με τις μικροσκοπικές κούκλες που χρησιμοποιούνται για να προκαλούν πόνο στους εχθρούς σας.

Πρόκειται περισσότερο για μία αποκρυφιστική τελετουργία και θεωρείται ένας τρόπος σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση και τα πνεύματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

Μέσα από προσευχή, τελετουργίες, διαβάσματα, τραγούδι και χορό, οι άνθρωποι επιδιώκουν να θεραπεύσουν ασθένειες και γενικά να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Voodoo Μουσείο

Ποια ήταν η Μαρί Λαβό, η βασίλισσα του voodoo

Η Μαρί Λαβό υπήρξε μία γυναίκα ταυτισμένη με το voodoo. Γεννήθηκε το 1801. Ο πατέρας της ήταν πολιτικός ενώ η μητέρα της δούλευε στη φυτεία του. Η ίδια ήταν μία «ελεύθερη» γυναίκα.

Μετακόμισε στη Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης σε νεαρή ηλικία, όπου εργάστηκε ως κομμώτρια και επαγγελματίας του voodoo. Ήταν επίσης μία αφοσιωμένη Καθολική που εμφύσησε την πρακτική της με χριστιανικές πεποιθήσεις, όπως η δύναμη του αγιασμού, τα κεριά και οι εικόνες των αγίων!

Ο πρώτος σύζυγος της, Ζακ Παρίς, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αν και πιστεύεται ότι πέθανε το 1820, κανείς δεν είναι σίγουρος πώς.

Η Μαρί ωστόσο έφερε το παρωνύμιο «Χήρα Παρίς» για το υπόλοιπο της ζωής της, αν και τη μοιράστηκε ουσιαστικά με έναν άλλο άνδρα, τον επιχειρηματία Λουίς Κριστόφ Ντούμινι ντε Γκλαπιόν, με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά (αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ λόγω των νόμων κατά των διαφυλετικών γάμων).

Voodoo Μουσείο

Παρότι η ίδια η Λαβό ήταν μαύρη, αυτή και ο Γκλαπιόν είχαν τουλάχιστον επτά σκλάβους να τους υπηρετούν στη διάρκεια της ζωής τους!

Η Λαβό έγινε πολύ διάσημη γιατί τελούσε voodoo τελετουργίες -ήταν φημισμένη μάλιστα για την κατασκευή του δερμάτινου φυλαχτού, το οποίο έχει τη δύναμη να προστατεύει τον κάτοχό του από το κακό και να φέρνει καλοτυχία.

Παράλληλα, η Λαβό έφτιαξε και υπαίθρια μέρη στα οποία μαζεύονταν γυναίκες για να ικανοποιούν τους πλούσιους επισκέπτες που γύρευαν την συντροφιά μιας όμορφης γυναίκας επί πληρωμή (καταλαβαίνετε τι εννοούμε!).

Οι δικαστές την πλήρωναν 1.000 δολάρια για να τους βοηθήσει με τις εκλογές και ακόμα και οι πιο ασήμαντες ερωτικές της σκόνες κόστιζαν 10 δολάρια. Είχε πελάτες παντού και ήταν μόδα να την επισκέπτονται για μαντεία στη Νέα Ορλεάνη.

Voodoo Μουσείο

Πέρα όμως από την εικόνα της voodoo ιέρειας, η Λαβό είχε και ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, καθώς έμαθε βοτανολογία, ανέπτυξε θεραπείες για ασθένειες και δούλευε εθελοντικά ως νοσοκόμα για ασθενείς που έπασχαν από κίτρινο πυρετό.

Η Λαβό υπήρξε μία γυναίκα που είχε κερδίσει το σεβασμό της κοινωνίας και θεωρούταν η πιο ισχυρή γυναίκα στη Νέα Ορλεάνη! Ο τάφος της είναι τόπος προσκυνήματος ως σήμερα!