Την Κυριακή ο τυφώνας Άιντα έφτασε στην ξηρά ως μία από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ. Αναπόφευκτα ξύπνησαν μνήμες από το καταστροφικό έργο του τυφώνα Κατρίνα, 16 χρόνια πριν, που άφησε πίσω της 1.800 νεκρούς. Για την ώρα, από τον τυφώνα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 4 ανθρώπων, ενώ αγνοείται ένας άνδρας, ο οποίος πιστεύεται πως σκοτώθηκε από έναν αλιγάτορα.

Το μέγεθος της καταστροφής φάνηκε μετά την υποχώρηση των υδάτων, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά. Η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης ανακοίνωσε χθες στο Twitter, LaToya Cantrell, την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη, εώς ότου αποκασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας Entergy, από σήμερα κιόλας οι βλάβες θα αρχίσουν να αποκαθίστανται, με προτεραιότερα την ηλεκτροδότηση στα νοσοκομεία, τα οποία μη ξεχνάμε πως είναι αντιμέτωπα και με τον κορωνοϊό. Από την άλλη, στην πόλη Τζέφερσον Πάρις, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού ενδέχεται να μείνουν χωρίς ρεύμα για ένα μήνα ή και περισσότερο, αφού από τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν οι πυλώνες.

«Η ζημιά που προκλήθηκε λόγω των ανέμων είναι χειρότερη από αυτή που είχε προκαλέσει η Κατρίνα», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος χαρακτηριστικά.

Αύξηση της θερμοκρασίας

Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές της Λουιζιάνας και του Μισισίπι, η θερμοκρασία αγγίζει τους 35 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα για τους πολίτες. Όσο δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει και κλιματισμός.

Από την άλλη, η λύση της γεννήτριας είναι εντελώς προσωρινή, ενώ είναι εξίσου επικίνδυνη. Εννέα άνθρωποι στην πόλη Σεντ Τάμανι Πάρις, νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Το Πορτ Φουρσόν, το πιο νότιο λιμάνι της Λουιζιάνας, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με κάποιους δρόμους να παραμένουν κλειστοί, ενώ το νερό που πλέον έχει υποχωρήσει από το λιμάνι, άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Στο Μισισίπι, όπου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές λόγω του Άιντα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά την κατάρρευση ενός δρόμου, σύμφωνα με την αστυνομία. Προς το παρόν, 40.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο αντικυβερνήτης της Λουιζιάνας προειδοποίησε, πάντως, ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Τώρα ο τυφώνας Άιντα έχει υποβαθμιστεί σε τροπική ύφεση και κατευθύνεται βορειοανατολικά, απειλώντας το Τενεσί και το Οχάιο.

Ξύπνησαν μνήμες από τον τυφώνα Κατρίνα

Στις 29 Αυγούστου 2005, ο φονικός τυφώνας Κατρίνα έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, με απολογισμό τους 1.800 θανάτους. Έσπασε φράγματα και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη νότια αμερικανική πολιτεία.

Συγκεκριμένα, είχε προκαλέσει άνοδο της στάθμης του νερού (θάλασσας και ποταμού Μισισιπή) κατά 6 μέτρα κατά μέσο όρο αχρηστεύοντας στην ουσία όλο το σύστημα των φραγμάτων που υπάρχουν στις εκβολές του ποταμού, δεδομένου ότι η Νέα Ορλεάνη είναι κτισμένη κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η κλιματική αλλαγή θα φέρει κι άλλα τέτοια ακραία φαινόμενα

Ο τυφώνας Άιντα ενισχύθηκε ταχύτερα συγκριτικά με τις περισσότερες καταιγίδες. Σε αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, με την οποία τέτοια φαινόμενα ταχείας ενίσχυσης θα συμβαίνουν συχνότερα από ‘δω και στο εξής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τυφώνες λαμβάνουν περισσότερη ενέργεια από το νερό των ωκεανών, το οποίο είναι πιο ζεστό από παλιότερα.

https://www.intronews.gr/3722-2-i-athina-sto-epikentro-tis-klimatikis-allagis-kindynevei-apo-tin-yperthermansi-tou-planiti

Το μέλλον έτσι κι αλλιώς θα είναι δυσοίωνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αφού όπως αποκάλυψε το περιοδικό Nature και δημοσιεύτηκε στην Guardian. Πιο συγκεκριμένα, έως το 2030 οι πλημμύρες θα «πνίξουν» τη Γη, με μεγάλες καταστροφικές συνέπειες, ειδικά μετά τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από τις ΗΠΑ έως την Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Η φύση δεν έχει άλλο τρόπο να μας κάνει ξεκάθαρο το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη, αν συνεχίσουμε το καταστροφικό μας έργο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συλλέχθηκαν από καθημερινές δορυφορικές εικόνες πλημμυρών, κατά τη διάρκεια μεταξύ 2000 και 2018, με τους επιστήμονες να καταγράφουν πως 255 έως και 290 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από τα φυσικά φαινόμενα. Επισήμαναν δε, πως η αύξηση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές αγγίζει το 34,1%, ποσοστό μεγαλύτερο από τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 18,6%. Αυτό σημαίνει ότι δέκα φορές περισσότεροι άνθρωποι θα απειληθούν από τις πλημμύρες την επόμενη δεκαετία συγκριτικά με τον αριθμό που έχουν εκτεθεί στο παρελθόν.

Φωτογραφία: Shutterstock