Όσο ο καιρός γίνεται καλοκαιρινός, η Ιταλία φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα προορισμός για ένα γρήγορο ταξίδι. Πώς θα μπορούσε διαφορετικά, άλλωστε; Διαθέτει υπέροχες πόλεις, γραφικά μέρη και μια ρομαντική ατμόσφαιρα τις βραδινές ώρες. Η Ιταλία διαθέτει όμως και κάτι ακόμα: την πόλη Craco. Μη ψάξετε να βρείτε καλύμματα για να μείνετε, μιας και η ιταλική πόλη είναι ερημωμένη.

Πρόκειται για μια πόλη-φάντασμα στην επαρχία Matera που εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα. Σήμερα είναι ένα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο στη νότια Ιταλία. Το αξιοσημείωτο είναι πως δημιουργήθηκε από Έλληνες αποίκους τον 8ο αιώνα, με τους κατοίκους να φτάνουν μέχρι και τους 2.590 το 1561.

Από το 1154 έως το 1168, μετά τον αρχιεπίσκοπο, ο ευγενής Εμπέρτο ήλεγχε την πόλη, εγκαθιδρύοντας τη φεουδαρχική εξουσία και στη συνέχεια η ιδιοκτησία πέρασε στον Ρομπέρτο ντι Πιετράπερτο το 1179.

Περίπου το 1900, οι ντόπιοι έφευγαν μαζικά για τη Βόρεια Αμερική κυρίως λόγω των κακών γεωργικών συνθηκών στο Craco. Στη συνέχεια, το 1963, το Craco άρχισε να εκκενώνεται λόγω μιας σειράς κατολισθήσεων και οι υπόλοιποι κάτοικοι μετακόμισαν στην κοιλάδα του Craco Peschiera. Αυτές οι κατολισθήσεις προκλήθηκαν από τον άνθρωπο λόγω έργων υποδομής, αποχέτευσης και υδάτινων συστημάτων. Μια πλημμύρα του 1972 έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση και στη συνέχεια το 1980, ένας σεισμός άφησε το Craco εντελώς εγκαταλειμμένο.

Βρίσκεται περίπου 25 μίλια ή 40 χιλιόμετρα από τον κόλπο του Τάραντα και χτίστηκε στην κορυφή της μάλλον απότομης κορυφής ύψους 400 μέτρων, για αμυντικούς σκοπούς. Το κέντρο της πόλης χτίστηκε στην ψηλότερη πλευρά της πόλης με θέα σε μια απότομη κορυφογραμμή και αγναντεύει την κοιλάδα του ποταμού Cavone.

Πλέον προσελκύει κόσμο για να δει την αρχιτεκτονική των κτιρίων, αλλά λειτουργεί και για γυρίσματα ταινιών. Για παράδειγμα, εκεί έχει γυριστεί το Quantum of Solace του James Bond, καθώς και η σκηνή του κρεμασμένου Ιούδα στο The Passion of the Christ του Mel Gibson.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Η Guardian προτείνει 6 «ανατρεπτικούς» προορισμούς στην Ελλάδα

Seborga: Το γραφικό ιταλικό χωριό μόλις 300 κατοίκων που ζητά να αυτονομηθεί

Tübingen: Η παραμυθένια πόλη της Ευρώπης όπου όλοι είναι vegan

Με πληροφορίες από Thetravel