Την Ελλάδα τιμάει η Guardian σε ένα αφιέρωμα με τους τόσο ξεχωριστούς προορισμούς, που αναδεικνύουν την ελληνική ομορφιά. Από τη λίστα λείπουν οι συνηθισμένοι εμπορικοί προορισμοί, αναδεικνύοντας έτσι πιο μικρά νησιά και χωριά. Μπορεί για εμάς να είναι γνωστά, αλλά για τον τουρίστα που διψά για ανακαλύψεις, παραμένουν «κρυφά μυστικά» της Ελλάδας.

Οι πρώτες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι μια περίοδος καλή για τον τουρισμό, που μπορεί να φτάσει το 80-90% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Guardian προτείνει μέρη για να μείνεις, να φας και βέβαια τι να δεις. Ίσως λοιπόν αυτή είναι η χρονιά για να «ανακαλύψετε μια ασυνήθιστη παραλία ή ένα υποτιμημένο θέρετρο», γράφει χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις της Guardian

Κύθνος

Η Κύθνος υμνείται για την απλότητα της και τον λιτό τρόπο ζωής, που μοιάζει με αυτόν που κάναμε πριν από 30 χρόνια. Αναφέρει ότι θυμίζει την παλιά Ελλάδα, καθώς οι ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν έχουν φτάσει ακόμα στις παραλίες. Προτείνει τα Λουτρά, που από παλιά ήταν γνωστά για τις ιαματικές πηγές τους. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών (των Αγίων Αναργύρων και του Κάκαβου) ξεκίνησε κατά τη βασιλεία του Όθωνα όταν διαπιστώθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών.

Ακόμα, η Κολώνα είναι η πιο χαρακτηριστική παραλία του νησιού. Πρόκειται για μια αμμουδιά, μήκους 240 μέτρων περίπου, που ενώνει το νησί της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά.

Αλόννησος

Αν και έχει επισκιαστεί από την Σκιάθο και την Σκόπελο, παραμένει ένα νησί υψηλού ενδιαφέροντος. Ξεχώρισε ειδικά μετά την ίδρυση του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, του πρώτου στην Ελλάδα και του μεγαλύτερου προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη. Η τελευταία καινοτομία του είναι το πρώτο ελληνικό υποβρύχιο μουσείο, ένα ναυάγιο που χρονολογείται από το 425 π.Χ. και βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας δίπλα στο νησί της Περιστέρας.

Προτείνει, βέβαια, εξορμήσεις στην παραλία της Κυρά Παναγιάς με το χαρακτηριστικό μοναστήρι, αλλά και πεζοπορία στις δασώδεις περιοχές. Στο αφιέρωμα μιλά για τη Χώρα, το λιμάνι Πατητήρι, τον Λεφτό Γιαλό που διαθέτει ξαπλώστρες και δύο beach bar, αλλά και το Κοκκινόκαστρο με τα τιρκουάζ νερά.

Αστυπάλαια

Οι ανεμόμυλοι της θυμίζουν την αισθητική της Μυκόνου, γράφει χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, η Χώρα, είναι αναμφισβήτητα βενετσιάνικη. Το νησί έχει γίνει πιο «πράσινο» και πρωτοπορεί με όρους βιωσιμότητας. Σε συνεργασία με τη Volkswagen, ο δήμος της Χώρας δεσμεύτηκε να ηλεκτροδοτήσει τα δημοτικά και σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Από παραλίες, μπορείς να πας στις Βάτσες και τα Καμινάκια, που προσεγγίζονται από χωματόδρομους, είναι αμμώδεις και ήρεμες, ή στο σκιερό Λιβάδι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Astypalaia (@astypalaia_island)

Γιάλοβα

Τις εντυπώσεις κέντρισε η Γιάλοβα, ένας παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στην Πύλο, που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, του Νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται λίγα μίλια νότια από το μέγα θέρετρο Costa Navarino, με το οποίο μοιράζονται την ίδια ακτή. Ακόμα, εκεί βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους βιότοπους πουλιών στην Ελλάδα και το φυσικό καταφύγιο του αφρικανικού χαμαιλέοντα.

Έχει ιστορική αξία, καθώς στην αρχαία Πύλο βρέθηκε το μεγάλο παλάτι της Μυκηναϊκής εποχής. Η σύγχρονη Πύλος είναι ένα λιμάνι με θέα το Νιόκαστρο, ένα εξαγωνικό φρούριο του 16ου αιώνα με εντυπωσιακή θέα.

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα για εμάς είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς, βέβαια, και τα λόγια είναι περιττά. Τα χαρακτηρίζει ως τον ωραιότερο μη παραθαλάσσιο προορισμό της Ελλάδας. Διακατέχονται από το αίσθημα του οθωμανικού παρελθόντος, με τα κάστρα και το Φετιχιέ Τζαμί.

Μια περιήγηση 19 μιλίων στη λίμνη με ποδήλατο προσφέρει θέα στην πόλη και τα βουνά. Προτείνεται μια επίσκεψη στη λίμνη, στο Μουσείο Αλή Πασά και στα επτά βυζαντινά μοναστήρια. Διαθέτει διάφορα extreme sports, μεταξύ των οποίων ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, κανό καγιάκ κ.α.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ioanninacity (@ioanninacity)

Περιοχή του Άθω

Η περιοχή της Χαλκιδικής που έχει γίνει γνωστή για το Άγιο Όρος. Πέρα από το αυτό, που είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο, υπάρχουν καταπράσινες εκτάσεις και παραλίες, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι όπως τα Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και γαλήνιες παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Ιερισσός και η Ολυμπιάδα. Προτείνονται οι Αλυκές, ένας φαρδύς κόλπος με άμμο, «ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας». Τα ημιδιαφανή ρηχά νερά της Μεγάλης Άμμου, μπορεί για κάποιους να είναι πιο δελεαστικά. Must είναι οι εκδρομές στα κρυστάλλινα νερά του βραχώδους αρχιπελάγους της Δρένιας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Van: Η τουρκική πόλη που είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του πρωινού

Seborga: Το γραφικό ιταλικό χωριό μόλις 300 κατοίκων που ζητά να αυτονομηθεί

Tübingen: Η παραμυθένια πόλη της Ευρώπης όπου όλοι είναι vegan