Από το περσινό καλοκαίρι είχε φανεί ότι θα υπάρξει πτώση για αυτά τα δύο νησιά. Και αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε Μύκονος και Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμάζεται για όχι τόσο καλές μέρες.

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο από την Fraport στο πρώτο τρίμηνο του 2024, δεν είναι ενθαρρυντικά, με την πτώση και στα δύο νησιά φτάνει ως και το 62,3%.

Αμείλικτοι οι αριθμοί: Τα δύο κυρίαρχα νησιά της χώρας βλέπουν μεγάλη πτώση στις τουριστικές εισροές από τον Μάρτιο

Πιο συγκεκριμένα, στη Μύκονο οι επιβάτες που έφτασαν τον Μάρτιο ήταν μόλις 338 σε σχέση με τους περσινούς 864, ήτοι μείωση 60,9%, ενώ συνολικά στο τρίμηνο, είχαμε 350 έναντι 929, άρα 62,3% η μείωση. Δηλαδή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στη Μύκονο κατέφτασαν μόλις 12 τουρίστες από το εξωτερικό.

Στη Σαντορίνη ποσοστιαία η πτώση ήταν μικρότερη, αλλά αριθμητικά πολύ μεγαλύτερη. Τον Μάρτιο του 2023 στο αεροδρόμιο είχαν φτάσει από το εξωτερικό 4.279 επιβάτες, ενώ φέτος ήταν μόλις 2.298. Πρόκειται για πτώση της τάξεως του 46,3%.

Αμείλικτοι οι αριθμοί: Τα δύο κυρίαρχα νησιά της χώρας βλέπουν μεγάλη πτώση στις τουριστικές εισροές από τον Μάρτιο

Οι αριθμοί δεν είναι ακόμα αμείλικτοι για τα δύο νησιά, αλλά μπορεί να γίνουν

Σίγουρα, είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για τα δύο νησιά, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως φέτος η Ελλάδα είχε έναν πάρα πολύ ζεστό χειμώνα και ο Μάρτιος ήταν με θερμοκρασίες Μαΐου, ίσως και να είναι ενδεικτικό του τι θα δούμε στους επόμενους μήνες.

Μήνες που θα είναι ακόμα πιο θερμοί και στο εξωτερικό έχει αρχίσει έντονα το σκεπτικό στα τουριστικά πρακτορεία πως η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Για τη Σαντορίνη μπορεί να στέρησαν τουρισμό και οι κόπιες της στο Άμπου Ντάμπι και την Κίνα.

Εκτός από τα δύο αυτά νησιά, πτωτική ήταν η επιβατική κίνηση και στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου μιλάμε για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά για μικρή μείωση. Από τους 10.558 του περσινού Μαρτίου, φέτος είδαμε 10.203, επομένως η μείωση ήταν της τάξεως του 3.4%. Στα Χανιά ήταν στο 26,3%, δηλαδή 9.723 επιβάτες τον φετινό Μάρτιο έναντι 13.187 το 2023. Στο τρίμηνο η πτώση ήταν στο 16,6% (15.266 έναντι 18.308).