Ο Dante Alighieri ήταν τόσο μαγεμένος που έγραψε για αυτό δύο φορές: στη «Θεία Κωμωδία» και σε ένα άλλο σονέτο. Ο Κάρολος Ντίκενς εντυπωσιάστηκε από αυτό όταν ταξίδευε στην Ιταλία. Και τώρα ο μεσαιωνικός πύργος Garisenda στη Μπολόνια πυροδοτεί πολύ σύγχρονη δημοσιότητα, με ανησυχία ότι μπορεί να υποχωrρήσει.

O μεσαιωνικός πύργος Garisenda στην Ιταλία

Οι δρόμοι γύρω από το Garisenda -ένας από τους “δίδυμους πύργους” της Μπολόνια που σκαρφαλώνουν μαζί στο κέντρο της πόλης- έχουν σφραγιστεί καθώς οι επιστήμονες παρακολουθούν το μνημείο για ενδείξεις ότι η κατασκευή ραγίζει και κινείται. Ο πύργος 48 μέτρων (158 πόδια) χτίστηκε τον 12ο αιώνα, όταν η Μπολόνια ήταν ένα μίνι Μανχάταν, με δεκάδες πύργους να φτάνουν προς τον ουρανό, ο καθένας από τους οποίους χτίστηκε από ντόπιες οικογένειες που προσπαθούσαν να κατασκευάσουν τον δικό τους ψηλότερα από τον προηγούμενο.

Γέρνει όμως σε γωνία τεσσάρων μοιρών – μόνο λίγο πιο όρθιο από τον Πύργο της Πίζας, σε μια άκαμπτη γωνία πέντε μοιρών. Είχε ήδη γείρει στις αρχές του 14ου αιώνα όταν ο Δάντης έγραψε το «Inferno», στο οποίο περιέγραψε τη ζαλισμένη βιασύνη του να κοιτάξει ψηλά στην κεκλιμένη πλευρά του Garisenda. Μια πλάκα στον πύργο σήμερα θυμίζει τον στίχο που είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Συντομευμένο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στο Asinelli – έναν πύργο διπλάσιο από το ύψος, στον οποίο μπορούν να σκαρφαλώσουν οι τουρίστες.

Ο δήμαρχος της πόλης Matteo Lepore απέκλεισε την περιοχή γύρω από τους πύργους το Σαββατοκύριακο μετά από συνάντηση με τον επιθεωρητή πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και την επιτροπή επιστημόνων που παρακολουθεί το ζευγάρι από το 2018, για να «διενεργήσει περαιτέρω παρακολούθηση και να εγκαταστήσει αισθητήρες… για να έχει οριστικές πληροφορίες για το κατάσταση της υγείας του Garisenda», ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, σε μια ομιλία που κοινοποιήθηκε στο CNN. Γύρω από τον πύργο έχουν τοποθετηθεί ακουστικοί αισθητήρες για να παρακολουθούν τυχόν θόρυβο καταπόνησης ρωγμών ή τριγμών, ενώ έχει επίσης τοποθετηθεί ένα εκκρεμές για την παρακολούθηση της κίνησης.

Η πρόσβαση των επισκεπτών στο Asinelli έχει επίσης διακοπεί και ένα εκκρεμές θα εγκατασταθεί επίσης στον ψηλότερο πύργο.

Η μετατροπή της περιοχής σε πεζοδρομημένη ζώνη αφορά λιγότερο τις άμεσες ανησυχίες για την ασφάλεια και περισσότερο το να επιτραπεί στα όργανα να συλλέξουν πιο ακριβή δεδομένα, είπε ο δήμαρχος. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για την υπόλοιπη εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πύργος κάνει κάτι άλλο εκτός από «ταλαντώσεις… όπως έκανε περισσότερο ή λιγότερο από τότε που κατασκευάστηκε», είπε ο Lepore, προσθέτοντας ότι όλοι οι πύργοι και οι ουρανοξύστες ανεβαίνουν σε ένα ορισμένο όριο. Ο Lepore είπε ότι ο πύργος «γέρνει για αρκετούς αιώνες και έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων επεμβάσεων για δεκαετίες».

Μια εξαμηνιαία έκθεση, που θα υποβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου, θα υποβληθεί, είπε. Το συμβούλιο έχει ήδη παρατάξει μια εταιρεία για να κάνει όποια εργασία χρειάζεται – μια εταιρεία που εργάστηκε στη γέφυρα Morandi της Γένοβας που κατέρρευσε. Θα συγκροτηθεί επίσης επιτροπή υπό την ηγεσία του συμβουλίου για το έργο αποκατάστασης.

Οι δρόμοι θα είναι αποκλεισμένοι μέχρι την Παρασκευή, αν και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τα λεωφορεία ενδέχεται να μην επιτραπεί ποτέ ξανά να κυκλοφορήσουν γύρω από τους πύργους. Αποκαλώντας το «σύμβολο της πόλης μας μαζί με τον πύργο Ασινέλι» και εγγυώμενη «την προστασία της Γκαρισέντα ως μνημείο», ο Λεπόρε είπε στο συμβούλιο: «Εργαζόμαστε για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει».

Τα έργα έρχονται αφότου η Lucia Borgonzoni, υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας που εκπροσωπεί τη δεξιά Λέγκα του Βορρά, έβαλε κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια του πύργου. Ο Borgonzoni, πολιτικός από την Emilia-Romagna, την περιοχή της οποίας είναι πρωτεύουσα η Μπολόνια, είχε προηγουμένως αποτυχημένες υποψηφιότητες για να γίνει δήμαρχος της πόλης το 2016 και πρόεδρος της περιοχής το 2019. Ο Lepore εκπροσωπεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και την αντιπολίτευση του συμβουλίου του τον έχει πει ότι δεν προστατεύει τον πύργο.

Η Borgonzoni είπε στην τοπική εφημερίδα “Il Resto del Carlino” την Κυριακή ότι “ανησυχεί” για τις ταλαντώσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και πρότεινε ότι η επιστημονική επιτροπή που την παρακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια είχε “υποτιμήσει την κατάσταση”. Ο Lepore δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «απέχει από την πολιτική συζήτηση, όχι επειδή δεν θέλω να συμμετάσχω… αλλά επειδή πιστεύω ότι όταν πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του να κάνουμε το σωστό από θεσμική άποψη, πρέπει να γίνει ήρεμα και με καθαρή συνείδηση». Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Στο μεταξύ, οι ντόπιοι συνεχίζουν κανονικά. «Δεν φοβόμαστε καθόλου», είπε ο Fabio Bergonzini, ξεναγός στην πόλη. «Εμείς [οι Bolognesi] ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι είναι πρόβλημα. «Η ασφάλεια είναι πάντα σημαντική και προφανώς πρέπει να διερευνηθεί, αλλά δεν πιστεύω πραγματικά ότι ο πύργος θα πέσει».

Πηγή: CNN Travel