Το νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων είναι από τα πιο ξεψαχνισμένα τουριστικά σημεία της υφηλίου. Ορδές τουριστών, ντόπιων και ξένων, αλαλάζουν κάθε χρόνο και βιάζονται να κλείσουν θέση σε κάθε νησί με καράβια κάθε λογής για μερικές μέρες ανάμεσα στο λευκό και το γαλάζιο. Εκτός από τα στάνταρ νησιά, που δέχονται σταθερά τόσο κόσμο που… βουλιάζουν κάθε καλοκαίρι, υπάρχουν και τα νησιά τα… χρηματιστηριακά, που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στις προτιμήσεις.

Το limit up στο νησί της Κιμώλου

Η Κίμωλος, για να μιλήσουμε με χρηματιστηριακούς όρους, χτυπάει limit up αυτή την εποχή. Σε τέτοιο σημείο, που όταν μαζευόμαστε τον Σεπτέμβριο να απαριθμήσουμε τις καλοκαιρινές μας περιπέτειες θα διαπιστώσουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της παρέας έχει περάσει εκεί λίγες μέρες. Αυτό το κρυμμένο (από πολλούς) στολίδι των δυτικών Κυκλάδων, το παρεξηγημένο νησί της κιμωλίας, έχει να σου δώσει την αυθεντική ομορφιά των Κυκλάδων και την ατμόσφαιρα που ζούσες σε άλλα νησιά, πηγμένα στον κόσμο σήμερα, πριν από δεκαετίες.

Παρά τον κόσμο που έχει ήδη (και θα έχει περισσότερο το καλοκαίρι) η Κίμωλος, που δεν έχει ούτε μια χιλιάδα μόνιμους κατοίκους, δεν έχει απωλέσει τα βασικά χαρακτηριστικά που ψάχνει κανείς όταν επιλέγει στις Κυκλάδες. Συν τοις άλλοις, είναι ένας τόπος που μπορεί να σου προσφέρει πολλά, και για να δεις και για να κάνεις.

Μικρό, άφθαρτο, με τα ομορφότερα πλακόστρωστα στις Κυκλάδες: Tο νησί που θα γίνει το must του φετινού καλοκαιριού

Τι ακριβώς; Σου ετοιμάσαμε δέκα προτάσεις για να μας θυμηθείς με το που θα αποβιβαστείς στην Ψάθη.

Χωριό

Μπορεί το λιμάνι του νησιού, αυτό που το συνδέει με τον έξω κόσμο, να είναι η Ψάθη, ωστόσο η πρωτεύουσα είναι το Χωριό, στο εσωτερικό. Μάλιστα είναι τόσο προστατευμένο σαν οικισμός που δεν έχει θέα στη θάλασσα (!) και μοιάζει περισσότερο με ορεινό χωριό που συναντάμε στα μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια, παρά με παραδοσιακή «χώρα». Το μεσαιωνικό κάστρο της Κιμώλου είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς, όχι τόσο το ερειπωμένο «μέσα κάστρο», όσο τα σπίτια του «έξω κάστρου» που διατηρούνται και μάλιστα στεγάζουν και μουσεία. Στο Χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, τα σοκάκια είναι πολύ στενά, και οι προσόψεις των σπιτιών είναι πράγματι κουκλίστικες. Αξίζει όχι μόνο μία βόλτα, αλλά περισσότερες.

Γούπα

Η Κίμωλος έχει πολλές επιλογές για παραλίες, αλλά την παράσταση κλέβουν οι τρεις συνεχόμενες, το Ρέμα, ο Ελέφαντας και ο Καρράς, που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, λίγο βορειότερα από το λιμάνι της Ψάθης. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να πάει στην Κίμωλο και να μην φωτογραφίσει το εκπληκτ8ικό τοπίο. Ειδικά ο Καρράς έχει κατάλευκά βράχια, τα οποία κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό το χρώμα του νερού (φέρνει προς το τιρκουάζ). Απαραίτητη σημείωση, να έχεις προμηθευτεί απαραιτήτως ομπρέλα και νερό και ενδεχομένως κάτι για να τσιμπήσεις, αν έχεις σκοπό να απολαύσεις τα νερά για ώρες. Δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες, ούτε και beach bar.

Σκιαδί

Αν θέλεις να δεις έναν βράχο που έχει ενταχθεί στον «Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου» (το ήξερες ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα) μπορείς να περπατήσεις μέχρι το Σκιαδί. Εκεί θα δεις κάτι παράδοξο: Έναν μεγάλο βράχο σε σχήμα «μανιταριού», αποτελούμενο από διάφορα πετρώματα. Το μανιτάρι, λέει, τα παλιότερα χρόνια αποτελούσε σημείο κρυφών συναντήσεων ανάμεσα στους διαχρονικά ερωτευμένους…

Μικρό, άφθαρτο, με τα ομορφότερα πλακόστρωστα στις Κυκλάδες: Tο νησί που θα γίνει το must του φετινού καλοκαιριού

Εκκλησίες

Δεν χρειάζεται να είσαι θρήσκος, ούτε να ανάβεις κεριά όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, για να θαυμάσεις τις κυκλαδίτικες εκκλησίες. Στα περισσότερα νησιά, μάλιστα, έχουν χτιστεί σε τόσο εντυπωσιακά σημεία, που μπορείς να απολαμβάνεις και τη θέα. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος διαθέτει πάνω από 80 ιερούς ναούς και ξωκλήσια. Η πιο σημαντική από αυτές είναι φυσικά ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, ο οποίος χτίσθηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού.

Οκτώ απ’ αυτές τις εκκλησίες θεωρούνται μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές είναι ηΓέννηση του Χριστού, η οποία είναι και η παλαιότερη (1592) και βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο, ο Χρυσόστομος (17ος αιώνας), η παλιά Μητρόπολη, στα βόρεια του Κάστρου, η Παναγιά του Κονόμου (17ος αιώνας), στα δυτικά του Κάστρου, οι Ταξιάρχες (17ος αιώνας), στα νοτιοδυτικά του Κάστρου, η Χρυσοπηγή (17ος αιώνας), κοντά στους δύο προηγούμενους ναούς, του Σωτήρα (17ος αιώνας), στη δυτική πλευρά του Κάστρου, οι Άγιοι Ανάργυροι (17ος αιώνας), απέναντι από την Κάτω Πόρτα του Κάστρου και της Παντοκράτορας, στην περιοχή Ξαπλοβούνι.

Μουσεία

Αν δεν το ξέρεις, στην μικρή Κίμωλο υπάρχουν και πολλά ενδιαφέροντα μουσεία για να επισκεφθείς. Το κυριότερο στο νησί είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του οικισμού και λειτουργεί από το 2006. Μοντέρνο μουσείο, με διαδραστικά εκθέματα , τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του νησιού και διάφορα ευρήματα στο νησί της Κιμώλου από την ύστερη νεολιθική περίοδο.

Το άλλο σημαντικό μουσείο είναι το Λαογραφικό. Στεγάζεται σε ένα διώροφο, παραδοσιακό οίκημα του Κάστρου της Κιμώλου που βρίσκεται στην «Πάνω Πόρτα». Στο ισόγειο τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά ενότητες στη μεγάλη αίθουσα, ενώ στη μικρότερη υπάρχουν κρεβαταριές και όλα τα σχετικά με την ύφανση εργαλεία.  Στον πάνω όροφο έχει αποκατασταθεί η αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού με αυθεντικά έπιπλα της παλιάς εποχής.

Ελληνικά-Μαυροσπηλιά

Η περιοχή Ελληνικά, στα νοτιοδυτικά του νησιού, είναι γνωστή για την νεκρόπολη και τα ερείπια κάποιων αρχαίων τάφων. Θεωρείται ότι ήταν μέρος μιας πόλης, η οποία υπήρχε κατά την μυκηναϊκή περίοδο και καταστράφηκε εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού. Λίγο παραπάνω ανακαλύπτεις και την αμμουδερή παραλία Μαυροσπηλιά, στην οποία υπάρχει πραγματικά μια θαλάσσια σπηλιά στα βράχια.

Λαδένια

Η παραδοσιακή συνταγή στο νησί της Κιμώλου δεν είναι άλλη από μια ελληνική… πίτσα! Πρόκειται μια πίτα, πολύ απλή στην κατασκευή της, με υλικά που θεωρούνται ταπεινά, αλλά αν πετύχει είναι πεντανόστιμη. Μια καθαρά κιμωλιάτικη γεύση με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Θα τη βρεις σχεδόν σε όλα τα καταστήματα εστίασης στο νησί, αλλά όσο πιο παραδοσιακή είναι, τόσο πιο νόστιμη.

* Photo credits: Shutterstock