Το Λονδίνο είναι μια από τις πιο τουριστικές πόλεις στον πλανήτη. Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, υποδεχόταν περισσότερους από 21 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες ετησίως, συν πολλούς άλλους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βασικά αξιοθέατα (από τα κτίρια του Κοινοβουλίου μέχρι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι τους Κήπους Kew) είναι γνωστά στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην πόλη.

Αλλά αν κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια, θα διαπιστώσετε ότι το Λονδίνο φιλοξενεί επίσης μια σειρά από λιγότερο γνωστά μέρη που είναι μάλλον εκπληκτικά, υποτιμημένα, απίθανα και σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς παράξενα.

Εδώ, ξεφεύγουμε από το πολυπατημένο τουριστικό μονοπάτι του Λονδίνου για να επισημάνουμε οκτώ από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα του, από έναν αρχαίο υπόγειο ναό σε ένα περίεργο κατάστημα και ένα όνειρο πυρετού νέον.

Αν θες να δεις δεινοσαύρους, πήγαινε στο Λονδίνο

Τριγυρνώντας τις δασικές εκτάσεις και τις πλωτές οδούς ενός πάρκου του νότιου Λονδίνου, οι δεινόσαυροι του Crystal Palace ήταν οι πρώτοι του είδους τους στον κόσμο. Δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1850 και αυτά τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος έγιναν γρήγορα ένα σημαντικό αξιοθέατο που πυροδότησε μια περίοδο λατρείας για τους δεινοσαύρους μεταξύ του βρετανικού κοινού.

Αργότερα έγινε φανερό ότι τα αγάλματα δεν ήταν απολύτως ακριβή: η παλαιοντολογία ήταν μια νεοεμφανιζόμενη επιστήμη στα μέσα του 19ου αιώνα και η ομάδα ερευνητών είχε περιορισμένα αρχεία απολιθωμάτων από τα οποία μπορούσε να εργαστεί.

Ωστόσο, οι Hylaeosaurus, οι Iguanodons και οι προϊστορικοί συνάδελφοί τους παραμένουν πολύ αγαπημένοι σε αυτό το μέρος του νότιου Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια, τα αγάλματα άρχισαν να δείχνουν την ηλικία τους, αλλά οι επισκευές ξεκίνησαν το 2021, με τον τεράστιο Μεγαλόσαυρο να έχει «επείγουσα ανάγκη φροντίδας» μετά την αποκοπή του ρύγχους του.

Οι δεινόσαυροι δεν είναι τα μόνα απροσδόκητα πλάσματα που βρίσκονται στο πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1850 για να στεγάσει το μεταφερθέν Crystal Palace, μια εξωφρενική κατασκευή από γυαλί και σίδηρο που φιλοξένησε αρχικά τη Μεγάλη Έκθεση του 1851 στο Hyde Park.

Το αχανές κτίριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1936, αλλά έξι σφίγγες με κόκκινη τερακότα που κάποτε φύλαγαν τις βεράντες του επέζησαν και έχουν αποκατασταθεί πρόσφατα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ομάδα Friends of Crystal Palace Dinosaurs διοργανώνει εκδηλώσεις και περιοδείες Heritage Open Day τον Σεπτέμβριο.

Ιστοσελίδα: cpdinosaurs.org
Γειτονιά: Crystal Palace
Διεύθυνση: Crystal Palace Park, Thicket Road, SE19 2GA
Instagram: @cpdinosaurs/

Το Λονδίνο είναι ιδανικό για τους λάτρεις του τρένου

Για περισσότερα από 75 χρόνια, το Mail Rail ήταν ένα ζωτικό γρανάζι στο δίκτυο επικοινωνίας του Λονδίνου.

Ξεκίνησε το 1927 σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περιβόητη συμφόρηση στο κέντρο της πόλης. Το μικρό τρένο ήταν, χωρίς επιβάτες και μετέφερε γράμματα, δέματα και καρτ ποστάλ σε 70 πόδια βάθος. Στη διαδρομή δηλαδή που συνέδεε τα γραφεία διαλογής Royal Mail στα ανατολικά και δυτικά άκρα του Λονδίνου, καθώς και τον σιδηροδρομικό σταθμό Liverpool Street.

Το Mail Rail έκανε την τελική του παράδοση το 2003, αλλά ένα τμήμα του άνοιξε έκτοτε στο κοινό ως μέρος του Ταχυδρομικού Μουσείου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο γραφείο διαλογής Mount Pleasant στο Clerkenwell. Εδώ, μπορείτε να στριμώξετε τον εαυτό σας σε στενές άμαξες για σύντομες βόλτες μέσα από σήραγγες με στροφές.

Στη διαδρομή περνάτε από ένα νεκροταφείο εγκαταλελειμμένων μηχανών και τόνους από σάκους άμμου που κάποτε σταματούσαν τρένα φυγής ενώ μαθαίνετε για την ταραχώδη ιστορία του Mail Rail (περιλαμβάνει βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), καθώς και τον σταρ του Χόλιγουντ Μπρους Γουίλις (τράβηξε σκηνές εδώ από την ταινία δράσης του 1991 Hudson Hawk).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Υπάρχουν μηνιαίες ξεναγήσεις πεζή στις σήραγγες Mail Rail (επικοινωνήστε με το μουσείο για τις πιο πρόσφατες ημερομηνίες).

Ιστοσελίδα: postalmuseum.org
Γειτονιά: Clerkenwell
Διεύθυνση: 15-20 Phoenix Place, WC1X 0DA
Instagram: @thepostalmuseum/

Αν έχεις ιδιαίτερο γούστο και είσαι στο Λονδίνο, αυτό είναι το σημείο σου

Πανύψηλοι πόλοι τοτέμ και πολύχρωμα ποδήλατα, καρέκλες βασανιστηρίων της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης και νυφικά του Ουζμπεκιστάν, αποκριάτικες στολές του Ρίο και μαντικές κουδουνίστρες γιορούμπα, δόντια φαλαινών και βραδύποδες με τρία δάχτυλα: το Horniman έχει ίσως την πιο εκλεκτή συλλογή από οποιοδήποτε μουσείο στο Λονδίνο.

Ιδρύθηκε το 1890 από τον Frederick Horniman, έναν πλούσιο έμπορο τσαγιού, κοινωνικό μεταρρυθμιστή και βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος που συγκέντρωσε αμέτρητα έργα τέχνης, τεχνουργήματα και δείγματα από όλο τον κόσμο, καθώς είχε στόχο να «φέρει όλο τον κόσμο στη Forest Hill». .

Σήμερα, το Horniman έχει περίπου 350.000 εκθέματα και οι επιμελητές καταβάλλουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις αποικιακές συνδέσεις πολλών από τα αντικείμενα που εκτίθενται. Υπάρχουν διεθνώς σημαντικές συλλογές εθνογραφικών, μουσικών οργάνων και φυσικής ιστορίας.

Το συγκεκριμένο μουσείο διαθέτει μια σειρά από σκελετούς ζώων, συμπεριλαμβανομένου του πιο διάσημου κατοίκου του μουσείου: του Horniman Walrus, ενός αφύσικα λείου πλάσματος σκαρφαλωμένου στην κορυφή ενός μοντέλου παγόβουνου στο κέντρο της γκαλερί.

Υπάρχει επίσης ενυδρείο, σπίτι με πεταλούδες, αλπακά, κουνέλια και πρόβατα, ενώ στους γύρω κήπους υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα ανθοφόρα φυτά από τα λιβάδια της Βόρειας και της Νότιας Αφρικής.

Μπορείτε να βρείτε ακόμη και «ζωντανά απολιθώματα» – είδη φυτών που έχουν επιβιώσει για χιλιετίες. Το μεγαλύτερο μέρος του Horniman είναι ελεύθερο ως προς την είσοδο, αλλά πρέπει να πληρώσετε για να επισκεφθείτε το ενυδρείο, το σπίτι της πεταλούδας και μερικές προσωρινές εκθέσεις.

Ιστοσελίδα: horniman.ac.uk
Γειτονιά: Forest Hill
Διεύθυνση: 100 London Rd, SE23 3PQ
Instagram: @hornimanmuseumgardens/

Το Λονδίνο είναι «must» για τους λάτρεις της ιστορίας

Το City του Λονδίνου, η ιστορική οικονομική συνοικία της πρωτεύουσας, συνδέεται συχνά με κερδοφόρες αγορές ταύρων, αλλά κάποτε ήταν τόπος μυθικών ταυροκτόνων. Γύρω στο 240 μ.Χ., περίπου δύο αιώνες αφότου οι Ρωμαίοι ίδρυσαν τον οικισμό Londinium, ένας υπόγειος ναός αφιερωμένος σε έναν μυστηριώδη θεό ονόματι Μίθρα χτίστηκε δίπλα στον (σήμερα καλυμμένο) ποταμό Wallbrook.

Σκοτεινός και χωρίς παράθυρα, αντιπροσώπευε τη σπηλιά στην οποία η θεότητα (ηρωική φιγούρα που φορούσε ένα χαρακτηριστικό κωνικό καπέλο) λέγεται ότι σκότωσε έναν πανίσχυρο ταύρο.

Λίγα είναι γνωστά για τη λατρεία του Μίθρα, οι οπαδοί του οποίου περιελάμβαναν εμπόρους, διοικητές και στρατιώτες, και ο ναός (ονομαζόμενος Mithraeum) χάθηκε για σχεδόν 2.000 χρόνια έως ότου τα απομεινάρια του του ανακαλύφθηκαν το 1954 κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών. Ήταν μια αρχαιολογική ανακάλυψη ορόσημο και προκάλεσε τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον.

Το ανακατασκευασμένο Mithraeum βρίσκεται τώρα κοντά στην αρχική του τοποθεσία κάτω από το κτίριο του Bloomberg, απέναντι από τον σταθμό Cannon Street.

Καθώς ορδές εργαζομένων στα γραφεία περνούν βιαστικά στο επίπεδο του δρόμου, οι επισκέπτες κατεβαίνουν 7 μέτρα κάτω από το έδαφος, όπου μια υποβλητική παράσταση ήχου και φωτός φωτίζει τον ναό και τις τελετουργίες του, ενώ μια συλλογή από ρωμαϊκά αντικείμενα (από όστρακα μέχρι οστά ζώων) που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή παρέχουν μια γεύση από το Londinium του 3ου αιώνα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η είσοδος στο London Mithraeum είναι δωρεάν, αλλά θα πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων μέσω της ιστοσελίδας.

Ιστοσελίδα: londonmithraeum.com
Γειτονιά: Πόλη του Λονδίνου
Διεύθυνση: 12 Wallbrook, EC4N 8AA

Σου αρέσουν τα φώτα νέον; Έλα στο Λονδίνο

Μπαίνοντας στο God’s Own Junkyard, το σπίτι μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές φώτων νέον και πινακίδων στον κόσμο, είναι σαν να αναπηδάτε γύρω από ένα γιγάντιο φλιπεράκι.

Ευρισκόμενη σε μια βιομηχανική περιοχή στο Walthamstow, που περιβάλλεται από μια βιοτεχνία ζυθοποιίας, μηχανικού και εργαστηρίου επίπλων, αυτή η αισθητηριακή υπερφόρτωση μιας γκαλερί τέχνης και καταστήματος ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον αείμνηστο Chris Bracey, ο οποίος δημιούργησε κομμάτια για ταινίες του Χόλιγουντ όπως το Batman and Eyes.

Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με επιγραφές νέον σε έντονα ροζ, μπλε, πράσινα, κίτρινα και αμέτρητα άλλα χρώματα που διαφημίζουν ξενοδοχεία και στριπτιτζάδικα, κοκτέιλ και Coca-Cola. Ορισμένα έχουν αινιγματικά συνθήματα όπως «It’s always your favorite sins that do you in», ενώ άλλα απεικονίζουν τα λογότυπα για τη μουσική εκπομπή του BBC1 Top of the Pops και το μετρό του Λονδίνου.

Υπάρχουν πολλές παιχνιδιάρικες αντιπαραθέσεις (ένα Άγαλμα της Ελευθερίας κρατά ένα φωτόσπαθο, ενώ ένα λαμπερό φωτοστέφανο κοσμεί την Παναγία) καθώς και ένα καφέ-μπαρ με το όνομα The Rolling Scones που σερβίρει τηγανητά και τσάι με κρέμα σε ένα soundtrack από ροκ και δεκαετία του ’80 κρότος.

Ιστοσελίδα: godsownjunkyard.co.uk
Γειτονιά: Walthamstow
Διεύθυνση: Unit 12, Ravenswood Industrial Estate, Shernhall St, E17 9HQ
Instagram: @godsownjunkyard/

Οι λάτρεις του τρόμου οφείλουν να επισκεφθούν το Λονδίνο

Το Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & Natural History δεν είναι για όλους. Ένας σωρός από κεφάλια ζώων και σκελετούς (ζέβρες, ψάρια, γάτες με δόντια) προεξέχει από τους τοίχους και κρέμεται από την οροφή καθώς μπαίνετε. Στη συνέχεια κατεβαίνετε μια σπειροειδή σκάλα σε ένα σπίτι φρίκης ή, ανάλογα με τις ευαισθησίες σας, απαράμμιλης ομορφιάς.

Στενό και κλειστοφοβικό, το υπόγειο είναι ενδεδυμένο με ντουλάπια γεμάτα με αντικείμενα που είναι εκ περιτροπής φρικιαστικά, μακάβρια, μπερδεμένα και παράξενα. Ένα κέρινο μοντέλο ακάρεως ψώρας, μια προνύμφη μύγας μέσα στο στομάχι ενός αλόγου που διατηρείται σε ένα βάζο, ένα μικρό μανεκέν με ένα χέρι, μακριές τούφες από ανθρώπινα μαλλιά.

Βρίσκονται δίπλα σε παιχνιδιάρικες επιπολαιότητες όπως η «ουρά του μονόκερου» και ένα «μαγικό φλιτζάνι τσαγιού». Υπάρχει επίσης μια σειρά από σκοτεινά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των The Art of Faking Exhibition Poultry και The History and Social Influence of the Potato, καθώς και άλλων που είναι μόνο για ενήλικες.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα μέρος που είτε θα λατρέψεις είτε θα μισήσεις. Για οποιονδήποτε βρεθεί επίσης εδώ, το μουσείο προσφέρει επίσης μαθήματα ταρρίχευσης και αντικείμενα προς πώληση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Λόγω της καταλληλότητας ορισμένων εκθεμάτων, επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών μόνο με γονέα ή κηδεμόνα.

Ιστοσελίδα: thelasttuesdaysociety.org/museum/
Γειτονιά: Bethnal Green
Διεύθυνση: οδός Mare 11, E8 4RP
Instagram: @thelasttuesdaysociety/

Το Λονδίνο προτείνεται σε όσους αναζητούν καθαρό αέρα

Το Λονδίνο είναι μια πόλη που αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση ροής. Σαν το σπίτι περίπου εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ταραχώδες και συνεχώς επεκτείνεται, με νέα κτίρια, ουρανοξύστες, συγκροτήματα και συνοικίες να ξεφυτρώνουν σε καθημερινή βάση.

Η πρωτεύουσα της Βρετανίας σίγουρα δεν είναι το μέρος που θα περίμενε κανείς να βρει ένα φυσικό καταφύγιο που έχει κερδίσει τον χαρακτηρισμό ως Τοποθεσία Ειδικού Επιστημονικού Ενδιαφέροντος.

Μόλις 5,5 μίλια από τη φασαρία της πλατείας Τραφάλγκαρ, το London Wetland Center είναι μια απροσδόκητη αστική όαση, που δημιουργήθηκε το 2000 από ένα σύνολο τεσσάρων εγκαταλελειμμένων βικτωριανών δεξαμενών στη νοτιοδυτική γειτονιά του Μπαρνς.

Το διαχειρίζεται η φιλανθρωπική οργάνωση Wildfowl and Wetlands Trust και εκτείνεται σε περισσότερα από 100 στρέμματα λιμνών, λιβαδιών, λιμνών και ελών. Αυτοί οι βιότοποι φιλοξενούν 180 είδη πτηνών κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων των καλαμιών, των αμμουδιών και των αλκυόνων.

Καθώς περιηγείστε στο δίκτυο των μονοπατιών και σε μια σειρά από σημεία παρατήρησης, μπορεί επίσης να συναντήσετε ερπετά και θηλαστικά του υγροτόπου όπως βάτραχους και σαύρες

Ιστοσελίδα: wwt.org.uk/wetland-centres/london/
Γειτονιά: Μπαρνς
Διεύθυνση: Queen Elizabeth Walk, SW13 9WT
Instagram: @wwtworldwide/

Περισυλλογή σημαίνει Λονδίνο

Σε έναν ήσυχο παράδρομο στη σκιά του Shard, πέντε λεπτά με τα πόδια από το πλήθος των τουριστών στην αγορά Borough, το Crossbones Graveyard βρίσκεται στη θέση ενός μεταμεσαιωνικού ταφικού χώρου που εκτιμάται ότι περιέχει τα λείψανα περίπου 15.000 φτωχών, πολλοί εκ των οποίων ήταν λειτουργοί του σεξ αλλά και παιδιά.

Κάποτε περικυκλωμένο από μια από τις πιο διαβόητες φτωχογειτονιές του Λονδίνου, μια περιοχή γνωστή ως Νομισματοκοπείο, ο ταφικός αυτός χώρος χρησιμοποιήθηκε για αιώνες πριν κλείσει τελικά το 1853. Ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ανακαλύφθηκαν οστά και κρανία από εργάτες οικοδομής που έσκαβαν σήραγγες για επέκταση της Jubilee γραμμής του μετρό του Λονδίνου.

Ακολούθως έγινε μια τοπική εκστρατεία που οδήγησε στη μετατροπή αυτού που είχε καταστεί εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος σε έναν ειρηνικό κήπο μνήμης που στοχεύει τόσο να τιμήσει τους «ανεπιθύμητους νεκρούς» που θάφτηκαν κάτω από αυτόν και να προσφέρει έναν στοχαστικό χώρο για τους σημερινούς επισκέπτες.

Ανάμεσα στα παρτέρια, τα δέντρα και τις λιμνούλες, υπάρχει μια σειρά από ιερά, μνημεία και αφιερώματα σε χαμένα αγαπημένα πρόσωπα. Αγρυπνίες για τους απόκληρους, νεκρούς και ζωντανούς, γίνονται επίσης στις 19:00 της 23ης μέρας κάθε μήνα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προγραμματίστε την επίσκεψή σας καθώς το νεκροταφείο Crossbones είναι ανοιχτό μόνο από τις 12:00 έως τις 14:00, Τετάρτη έως Παρασκευή.

Ιστοσελίδα: crossbones.org.uk
Γειτονιά: Δήμος
Διεύθυνση: Union Street, SE1 1SD

Με πληροφορίες από το BBC