Δεν είναι παγκοσμίως διάσημη η Τραχήλα, είναι η αλήθεια, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί όσους την έχουν ανακαλύψει. Ένα μικρό χωριό στη Μάνη που έχει όλα όσα χαρακτηρίζουν τα χωριουδάκια της ευρύτερης περιοχής.

Η Τραχήλα είναι χωριό του δήμου Δυτικής Μάνης του νομού Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 95 μόνιμους κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι οι επισκέπτες τη μετατρέπουν σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος.

Η Τραχήλα είναι παραθαλάσσιο χωριό κτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο, 55 χλμ νοτιοανατολικά της Καλαμάτας και περίπου 15 λεπτά (οδικώς) νοτίως του χωριού Άγιος Νικόλαος της Μεσσηνιακής Μάνης. Ιστορικά είναι συνδεδεμένη με τα γειτονικά χωριά Λαγκάδα και Άγιος Νίκων, των οποίων αποτελεί ιστορικά επίνειο.

Κοντά στο χωριό υπάρχει Σπήλαιο, γνωστό με την ονομασία Καταφύγιο ή Τριώροφο της Τραχήλας, το οποίο διαθέτει σημαντική σπηλαιολογική πανίδα και ίχνη παλαιότερης κατοίκησης, καθώς στους προηγούμενους αιώνες λειτουργούσε ως καταφύγιο σε περιόδους επιδρομών.

Εκεί, όμως που χάνεται η επαφή με το… πραγματικό και νομίζεις ότι μπήκες σε πίνακα ζωγραφικής, είναι όταν αντικρίζεις τη φυσική πισίνα της. Ένα μέρος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και καταπράσινα νερά.