Αν μένεις στην Ελλάδα και κάθε χρόνο θες να πηγαίνεις να βλέπεις διαφορετικά μέρη της χώρας στις διακοπές σου, φέτος θα έχεις δυσκολευτεί πολύ για το ποιο νησί να επιλέξεις. Ακούς για τα περισσότερα να λένε πως θα γίνουν η νέα Μύκονος, ακούς για εισροή πολλών χιλιάδων τουριστών και δε θες να καταλήξεις κάπου που δεν θα έχεις την ηρεμία σου. Δεν είσαι πια 25. Είσαι 35-40 και ζητάς ένα νησί να το απολαύσεις, να μην ψάχνεις για ώρες ξαπλώστρα, με αποτέλεσμα να καείς από τον ήλιο, να βρίσκεις να κάτσεις στο αγαπημένο σου εστιατόριο και όλα αυτά να τα απολαμβάνεις χωρίς να δίνεις ένα μηνιάτικο.

Κάποιος θα έλεγε ότι ζητάς πολλά κι αν θες να σου φέρουν και κανέναν να σου κάνει αέρα, αλλά στην Ελλάδα πάντα θα βρεις ένα τέτοιο νησί. Η Αστυπάλαια είναι ένα τέτοιο νησί, ένας προορισμός που μπορείς να τον απολαύσεις με την παρέα σου και χωρίς να «γδυθείς» οικονομικά, αφού πρόκειται για ένα νησί που σου προσφέρει επιλογές υψηλής διαμονής μόνο σε επίπεδο διαμερισμάτων και σε βίλες και όχι σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία.

Ο δήμαρχος του νησιού το διαλαλεί παντού πως η Αστυπάλαια είναι του βιώσιμου τουρισμού, πως δεν θέλει να παρέχει καταλύματα παραπάνω από αυτό που αντέχει και θέλουν οι ντόπιοι και γι’ αυτό στα διαθέσιμα δωμάτια θα βρεις μικρές και μεσαίες επιλογές. Οι μεγάλες είναι μονοκατοικίες με πισίνες, τις οποίες μπορείς να νοικιάσεις με 3-4 φίλους σου και να δώσετε 300-400 ευρώ ο καθένας για 5 βράδια. Και να είστε άνετοι, όχι να μένετε σε 30 τετραγωνικά. Βρίσκεις σπίτι 120 τ.μ. για 4 άτομα για τέλη Ιουλίου με 1270 ευρώ σύνολο. Και να έχετε και πρωινό.

«Εκεί θα κάνεις αληθινές διακοπές και θα φας το καλύτερο κατσικάκι στα Δωδεκάνησα»: Το ελληνικό νησί που δεν παραδίνεται στον υπερτουρισμό

Αυτά τα στοιχεία, συν προφανώς ότι πρόκειται για ένα νησί με πολύ πράσινο και πρωτοπόρο στην αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο, μέσω της συνεργασίας του δήμου με την Volkswagen, είναι που καθιστούν την Αστυπάλαια γοητευτική στα ξένα μέσα.

«Σε αυτό το νησί θα φας το καλύτερο ψητό κατσικάκι»

Μέσα στο 2024 της έχουν κάνει αφιέρωμα σε Conde Nast Traveler, Vanity Fair Ιταλίας και Daily Telegraph, με όλους να συναινούν πως πρόκειται για μια «πεταλούδα του Αιγαίου», μια καλά κρυμμένη γωνιά της Ελλάδας όπου μπορείς να κάνεις αληθινές και ήρεμες διακοπές. Και εύκολα, όχι απαραίτητα με το πλοίο που κάνει 10 ώρες και σε αναγκάζει να πάρεις καμπίνα, αλλά με αεροπλάνο που σε μία ώρα σε έχει πάει στον προορισμό σου (αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα, διότι τα αεροπλάνα είναι μικρά και δε βρίσκεις εύκολα εισιτήριο).

Η Αστυπάλαια, που προσφάτως έγινε αντικείμενο θαυμασμού στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο, στο ITB του Βερολίνου «ανοίγει τα φτερά της και αποκαλύπτεται στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό που δείχνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη προτίμηση στην εξωτική φυσική ομορφιά, τα γραφικά χωριά, την παράδοση, τη γαστρονομία και τις βιώσιμες καινοτομίες μας», είχε αναφέρει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας σε πρόσφατες δηλώσεις του.

«Εκεί θα κάνεις αληθινές διακοπές και θα φας το καλύτερο κατσικάκι στα Δωδεκάνησα»: Το ελληνικό νησί που δεν παραδίνεται στον υπερτουρισμό

Το νησί φημίζεται για το καλό του φαγητό, για τις παραλίες με κόσμο τόσο όσο στην περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας και, σύμφωνα με το Conde Nast έχει το μπαρ στο Κάστρο, για να πιεις κοκτέιλ και ποτά με ωραία θέα στο αρχιπέλαγος. Ειδική μνεία στην παραλία Λιβάδι, στον κόλπο Βατσές, στο Κουτσομύτη και τις Κουνούπες, στον όρμο Βαθύ, στην ταβέρνα Γαλήνη που βρίσκεται εκεί και στα Καμινάκια, στην farm-to-table ταβέρνα της Λίντας όπου σερβίρεται «το καλύτερο ψητό κατσικάκι στα Δωδεκάνησα».

Προσφάτως, η Αστυπάλαια συζητήθηκε ξανά, καθότι λέγεται πως υπάρχει στα σκαριά μια επενδυτική πρωτοβουλία για να φτιαχτεί ένας ακόμα τουριστικός οικισμός στο μέγεθος που έχει η Χώρα του νησιού, κάτι που έχει προκαλέσει μια μικρή αντιπαράθεση, διότι υπάρχει ο φόβος να γίνει το νησί Μύκονος, ένα αντιπαράδειγμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που θέλει να μένει στη σκιά της πολυκοσμίας, του πολύβουου, δεν θέλει να γίνει Ικαρία ή Φολέγανδρος, δεν χρειάζεται καμπάνιες προσέλκυσης. Θέλει να μη χάσει τον χαρακτήρα της. Αυτό όμως την κάνει ακόμα πιο γοητευτική και από φέτος θα την…πολιορκούν όλο και περισσότεροι ντόπιοι ταξιδιώτες.