Βρίσκεται κοντά στη Νικαράγουα αλλά ανήκει στην Κολομβία και αυτό το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για τα νερά του που αντανακλούν επτά αποχρώσεις του μπλε. Μετρώντας ανεβασμένος σε μία βάρκα ή κάτω από μία φοινικιά σε μία από τις παραλίες του τις αποχρώσεις, κυριολεκτικά μοιάζει με εμπειρία διαλογισμού.

Τα αξιοθέατα στο San Andres περιλαμβάνουν τα μικροσκοπικά νησιά που είναι γνωστά ως cays.

Το Σαν Αντρές, ένα μικρό νησί της Κολομβίας σε ένα αρχιπέλαγος, στα ανοικτά των ακτών της Καραϊβικής της Νικαράγουα, είναι στη λίστα κάθε ταξιδιώτη, είναι ένας πολυπόθητος προορισμός για μήνα του μέλιτος ή ένα καταφύγιο για χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο -ένα σημείο στη μέση του ωκεανού για να αποσυνδεθείτε από ο,τιδήποτε σας βάραινε στην ηπειρωτική χώρα.

Το νησί με τα πιο γαλάζια νερά που έχεις δει: Κοντράρει στα ίσια ελληνικά και άλλα μεσογειακά

Ένα νησί με ιστορία

Το αρχιπέλαγος του Σαν Αντρές και της Προβιντέντσια βρίσκεται πάνω από 400 μίλια βόρεια της ηπειρωτικής Κολομβίας και πιο κοντά στα 100 μίλια ανατολικά της Νικαράγουα, αλλά χάρη σε μια ιστορική παρασπονδία, είναι μέρος της Κολομβίας.

Ο Κεντ Φράνσις Τζέιμς, 73 ετών, ήταν ο κυβερνήτης του αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και συμβούλευε την τρέχουσα τοπική και εθνική κυβέρνηση για ζητήματα συνόρων με τη Νικαράγουα.

Στη γύρω θαλάσσια περιοχή, τα ναυάγια δημιουργούν ιστορίες και μύθους που μοιράζονται οι ντόπιοι μεταξύ τους.

Είναι ένα από τα σημεία της διαδρομής των Ισπανών που περνούσαν με τα πλοία τους γεμάτα χρυσό και έτσι το σημείο προσέλκυε και πειρατές, όπως ο γεννημένος στην Ουαλία Σερ Χένρι Μόργκαν που πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε το Σαν Αντρές ως βάση επιχειρήσεων.

Αν και πιστεύεται ότι οι Ολλανδοί και ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκαν στο αρχιπέλαγος Σαν Αντρές, ήταν οι Βρετανοί που εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή γύρω στο 1630. Τα αγγλικά ήταν η πρώτη γλώσσα του νησιού και ακόμα και σήμερα ομιλούνται από τους ντόπιους νησιώτες.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη στη Λατινική Αμερική, το Σαν Αντρές δεν έχει κανένα αρχείο ιθαγενών στο νησί. Ήταν φαινομενικά ακατοίκητο όταν έφτασαν οι Ευρωπαίοι.

Το νησί με τα πιο γαλάζια νερά που έχεις δει: Κοντράρει στα ίσια ελληνικά και άλλα μεσογειακά

Και γι’ αυτό, όταν οι ντόπιοι αναφέρονται σε «γηγενείς» νησιώτες, αναφέρονται στους απογόνους των αρχικών Βρετανών εποίκων ή, πιο συχνά, στους απογόνους των κάποτε σκλάβων Αφρικανών που έφεραν αυτοί οι έποικοι.

Αυτή η αφρο-καραϊβική εθνοτική ομάδα ονομάζεται Raizal, μια απογείωση της ισπανικής λέξης που σημαίνει «ρίζες».

Οι ταξιδιώτες που θα επιλέξουν να χαλαρώσουν στο Σαν Αντρές μπορούν να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές των Raizal, όπως τραγανές φέτες τηγανισμένου φρούτου και μπάλες γλυκιάς καρύδας, .

Για διαμονή, σε όλο το αρχιπέλαγος, περίπου 200 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «posadas nativas», προσφέροντας στους τουρίστες την ευκαιρία να μείνουν με μια τοπική οικογένεια στο σπίτι τους.

Είναι η τοπική λύση σε μια παγκόσμια πρόκληση με στόχο να διατηρηθεί η μοναδική ταυτότητα ενός τόπου όπου ο τουρισμός αρχίζει να ανθεί. Με περίπου 235.000 πέσος Κολομβίας τη βραδιά με πρωινό μπορείτε να μείνετε στο Cli’s Place Posada Nativa, το Posada Nativa Licy και το Miss Trinie’s Posada Nativa που είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή.

Για μια πιο πολυτελή εμπειρία, το Decameron διαχειρίζεται πολλά ξενοδοχεία στο νησί, συμπεριλαμβανομένου του Decameron Isleno στην παραλία Spratt Bight, μια επιλογή σε κεντρική τοποθεσία, all-inclusive για περίπου ένα εκατομμύριο κολομβιανά πέσο ανά διανυκτέρευση.

Το Hotel Casablanca προσφέρει δωμάτια με θέα στο Johnny Cay για περίπου 1,1 εκατομμύρια κολομβιανά πέσος ανά διανυκτέρευση.

Διατίθενται επίσης επιλογές βραχυπρόθεσμης ενοικίασης μέσω της Airbnb. Πολλά είναι εντός συγκροτημάτων συγκυριαρχίας και διαθέτουν ανέσεις όπως πισίνες, θυρωρούς και γυμναστήρια.

Λιγότερο από 20 χρόνια πριν, οι κάτοικοι Raizal αποτελούσαν το 57% του πληθυσμού του Σαν Αντρές, αλλά κάθε χρόνο ο αριθμός αυτός μειώνεται, καθώς οι Κολομβιανοί από την ηπειρωτική χώρα καταφθάνουν στα γαλάζια νερά της νησιωτικής ζωής.

Το νησί με τα πιο γαλάζια νερά που έχεις δει: Κοντράρει στα ίσια ελληνικά και άλλα μεσογειακά

Όλη μέρα με το μαγιό και ένα καροτσάκι γκολφ

Αν και οι παραλίες του Σαν Αντρές δεν είναι από τις πιο όμορφες στον κόσμο, το νερό βρίσκεται σε
μικρή απόσταση από τη θάλασσα, χάρη στους βυθισμένους υφάλους, και πολλοί επισκέπτες παραλείπουν να εξερευνήσουν το εσωτερικό του νησιού, επιλέγοντας να περάσουν τη μέρα τους κυρίως στις παραλίες.

Κάθε ένα από τα cays διαφέρει από τα υπόλοιπα. Το Johnny Cay, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το πιο πυκνοκατοικημένο βόρειο τμήμα του Σαν Αντρές, μοιάζει με το λήμμα του λεξικού για το «έρημο νησί»: πρόκειται για μια συστάδα φοινίκων που περιβάλλεται από λευκή άμμο.

Το Rocky Cay δεν είναι κάτι περισσότερο από τον ομώνυμο βράχο του, με ένα beach bar και ένα σκουριασμένο ναυάγιο να προεξέχει από το νερό δίπλα του.

Στο Haynes Cay θα φτάσετε περνώντας μέσα από το νερό που φτάνει μέχρι τη μέση, κρατώντας ένα ταλαντευόμενο σχοινί που συνδέει το cay με ένα εστιατόριο που είναι χτισμένο πάνω σε μια νησίδα άμμου.

Οι τυπικές ημερήσιες διακοπές στο Σαν Αντρές περιλαμβάνουν το μία βόλτα στους λόφους, ένα διάλειμμα για ύπνο κάτω από τους φοίνικες ή για κολύμπι στα γαλάζια νερά και, στην πορεία, χαλάρωση μετρώντας τις αποχρώσεις του μπλε.

Όπως οι πειρατές του παρελθόντος, οι σημερινοί ψαροντουφεκάδες και δύτες είναι ενθουσιασμένοι από τα βυθισμένα πλοία που βρίσκονται διάσπαρτα στα νερά, καθώς εξερευνούν τα υποβρύχια οικοσυστήματα που δημιουργούνται από αυτά τα ναυάγια.

Το νησί με τα πιο γαλάζια νερά που έχεις δει: Κοντράρει στα ίσια ελληνικά και άλλα μεσογειακά

Το 2000, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε το τεράστιο αποθεματικό βιόσφαιρας Seaflower, μια τεράστια προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τα νησιά. Το Σαν Αντρές επίσης είναι ένα υπέροχο μέρος για να δεις όλα τα είδη ζώων από διαφορετικά μέρη.

Η μετακίνηση στο νησί γίνεται ιδανικά με ένα μικρό καροτσάκι του γκολφ, τον τυπικό τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες μετακινούνται στο νησί.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Gustavo Rojas Pinilla έχει απευθείας συνδέσεις με την πόλη του Παναμά, τον Παναμά και πολλές πόλεις της Κολομβίας, ενώ από το Σαν Αντρές μπορείτε να πάρετε μια πτήση για το γειτονικό νησί Προβιντέντσια.

Μόλις φτάσετε στο νησί, ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι είτε με ταξί, το οποίο μπορείτε να βρείτε εύκολα στο κέντρο του Σαν Αντρές ή να το έχετε κανονίσει εκ των προτέρων, είτε με mule (τα καροτσάκια του γκολφ), το οποίο μπορεί να νοικιαστεί για περίπου 200.000 κολομβιανά πέσος ή περίπου 51$ την ημέρα.

Το La Regatta είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό εστιατόριο στο Σαν Αντρές, που ειδικεύεται σε θαλασσινά όπως σεβίτσε για 75.000 κολομβιανά πέσος ή ψητό αστακό με ρύζι καρύδας (215.000 πέσος Κολομβίας) που σερβίρεται σε ένα αίθριο πάνω από το νερό κοντά στο κέντρο του Σαν Αντρές.

Το Miss Janice Place στο νότιο άκρο του San Andres στο San Luis προσφέρει τυπικό φαγητό Raizal για 40.000 πέσος Κολομβίας για κυρίως, συνοδευόμενο από ρύζι καρύδας και βάζα με φυσικό χυμό φρούτων.

Το Namasté Beach Club San Andres είναι κοντά στο Rocky Cay με κομψές ξαπλώστρες και μενού που ποικίλλει από σνακ στην παραλία, όπως empanadas (περίπου 30.000 πέσος Κολομβίας) μέχρι σωστό δείπνο όπως τηγανητό τοπικό ψάρι (50.000 πέσο Κολομβίας).

Χαθείτε στο μπλε και γευτείτε ένα διαφορετικό τρόπο αποσύνδεσης με τον «πολιτισμό». Αν βιώσετε αυτή την υπέροχη εμπειρία -έστω και μία φορά στη ζωή σας- είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψετε ξανά στο Σαν Αντρές…

Το νησί με τα πιο γαλάζια νερά που έχεις δει: Κοντράρει στα ίσια ελληνικά και άλλα μεσογειακά