Σκέφτεσαι τη λέξη «Καραϊβική» κι αμέσως το μυαλό σου ταξιδεύει σε παραλίες. Με άμμο σαν πούδρα, λυγισμένους φοίνικες που προσφέρουν σκιά ακόμα κι αν πλατσουρίζεις στα ρηχά και νερά γαλαζοπράσινα. Σχεδόν όλα τα νησιά που βρίσκονται σ’ αυτή την σχεδόν περίκλειστη θάλασσα σου προσφέρουν τέτοιες επιλογές, ορισμένα όμως είναι περισσότερο διαφημισμένα κι άλλα τα προσπερνάς χωρίς να τα αξιολογήσεις καν.

Ένα απ’ αυτά, της δεύτερης κατηγορίας, είναι και το Τρίνινταντ. Ένα από τα νοτιότερα νησιά της Καραϊβικής, που σχεδόν ακουμπάει στη Νότια Αμερική. Και το πιο μεγάλο σε έκταση απ’ όσα βρίσκονται στο νότιο κομμάτι αυτής της ευλογημένης θάλασσας.

Το Τρίνινταντ (που αποτελεί ανεξάρτητο κράτος μαζί με το γειτονικό νησί Τομπάγκο) το γνωρίσαμε καλά το 2006. Όταν η εθνική ποδοσφαιρική του ομάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ, το οποίο είχε γίνει στη Γερμανία. Οι «Σόκα Γουόριορς», όπως είναι το παρατσούκλι τους, είχαν κάνει αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις, τηρουμένων των αναλογιών.

Όταν κανείς ασχοληθεί με το Τρίνινταντ, τι θα διαπιστώσει; Εκτός από το ποδόφαιρο, με το οποίο όλο το έθνος είναι τρελλαμένο (από τη συγκεκριμένη χώρα προέρχεται και ο Λιβάι Γκαρσία, ο επιθετικός που αγωνίζεται στην ΑΕΚ), θα μάθουμε για τα διάσημα καρναβάλια του (τα οποία εκτείνονται σ’ όλη τη διάρκεια του έτους), τον ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πετρελαϊκό τομέα (με κατασκευή μεγάλων διυλιστηρίων), μέχρι και τη Νίκι Μινάζ, τη διάσημη ράπερ, που έχει καταγωγή από εκεί. Με τις παραλίες του νησιού δεν ασχολείται κανείς.

Μήπως δεν υπάρχουν;

Το νησί στην Καραϊβική με τις πιο εντυπωσιακές παραλίες: Το πρωτάκουσες το 2006, μετά το ξέχασες

Από τις καλύτερες παραλίες στην Καραϊβική

Απεναντίας, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι τόσο εκπληκτικές όσο κάθε τμήμα άμμου και θάλασσας που συναντά κανείς οπουδήποτε στην Καραϊβική. Επιπλέον, η έκταση του νησιού είναι τέτοια (ακριβώς τριπλάσια από τη Ρόδο, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων) που δίνει και πολλές επιλογές: καθεμία από τις 50+ παραλίες του Τρίνινταντ έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα και διασφαλίζει ότι ικανοποιούνται όλα τα γούστα.

Θέλεις και παραδείγματα;

Mayaro

Αν ψάχνεις για ένα τέλειο μέρος για να συνδυάσεις εκπληκτική θάλασσα με πεζοπορία, η Μαγιάρο είναι η παραλία σου. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και μια από τις μεγαλύτερες στην Καραϊβική, εκτείνεται σχεδόν 14 χιλιόμετρα κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού. Υπάρχουν μεγάλα κύματα εδώ, που περιορίζουν την κολύμβηση στους λίγους πιο έμπειρους. Αλλά μπορείς να δοκιμάσεις πολλά σπορ, όπως το απλό σέρφινγκ, την ιστιοσανίδα, ακόμη και το σέρφινγκ με αλεξίπτωτο (kitesurfing).

Manzanilla

Ακριβώς βόρεια της Μαγιάρο, αν και όχι πολύ πιο γνωστή, η παραλία Μανθανίγια είναι επίσης ιδανική για περπάτημα. Μπορείς να περπατήσεις για χιλιόμετρα ολόκληρα κάτω από πανύψηλους φοίνικες. Οι περισσότεροι τουρίστες επιδίδονται και σε «χτένισμα» της αμμουδιάς για να ανακαλύψουν κοχύλια. Υπάρχουν άφθονα, κάθε χρώματος και μεγέθους, για να αποκτήσεις εξαιρετικά σουβενίρ.

Grande Rivière

Σε αντίθεση με τις μεγάλες εκτάσεις άμμου που περιστοιχίζουν τις ανατολικές ακτές της, οι παραλίες της βόρειας ακτής του Τρίνινταντ βρίσκονται φωλιασμένες σε μικρούς, συγκεντρωμένους κόλπους. Αυτοί οι ειδυλλιακοί όρμοι που μοιάζουν με μισοφέγγαρα δεν είναι πολύ δημοφιλείς στους τουρίστες και προσφέρουν πολλή ησυχία. Το Grand Riviere ξεχωρίζει ανάμεσά τους ως ένα από τα κορυφαία καταφύγια θαλάσσιων χελωνών στην Καραϊβική. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεις εκεί εκατοντάδες χελώνες να φωλιάζουν κατά μήκος αμμουδιάς.

Το νησί στην Καραϊβική με τις πιο εντυπωσιακές παραλίες: Το πρωτάκουσες το 2006, μετά το ξέχασες

Maracas Bay

Αυτή είναι μια παραλία για τους… καλοφαγάδες. Ένας άλλος από τους παραμυθένιους κολπίσκους της βόρειας όχθης του Τρινιντάντ, ο Κόλπος Μαράκας είναι εύκολα η πιο δημοφιλής και πιο γνωστή παραλία του νησιού. Εκεί πήγαιναν κατά κόρον οι Αμερικανοί στρατιωτικών που στάθμευαν στο Τρίνινταντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πεζοναύτες βρήκαν την περιοχή τόσο όμορφη, που δημιούργησαν μόνοι τους ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος για δεκαετίες ήταν ο καλύτερος δρόμος στο νησί. Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το λεγόμενο bake and shark, δηλαδή ένα σάντουιτς με τσιγαρισμένο κρέας καρχαρία, μοναδικό έδεσμα στην Καραϊβική.

Το νησί στην Καραϊβική με τις πιο εντυπωσιακές παραλίες: Το πρωτάκουσες το 2006, μετά το ξέχασες

Las Cuevas

Σε έναν κόλπο ανατολικά του Μαράκας (περίπου 10–15 λεπτά με το αυτοκίνητο), η παραλία Λας Κουέβας (Οι Σπηλιές) βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για όσους επιθυμούν να διπλασιάσουν την απόλαυση στην παραλία. Όλα εδώ είναι πιο ήρεμα από ό,τι στο Μαράκας, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας και του σερφ. Με μήκος 2,2 χιλιόμετρα, θεωρείται η καλύτερη παραλία για κολύμπι στο Τρίνινταντ και μία από τις καλύτερες στην Καραϊβική.

Monos Island

Λιγότερο γνωστά από τις παραλίες του είναι τα νησάκια και οι βραχονησίδες του Τρίνινταντ, που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές. Υπάρχουν ειδικά σκάφη που κάνουν τέτοιες εκδρομές σε «υπεράκτιες» τοποθεσίες. Μία από τις πιο δημοφιλείς ημερήσιες εκδρομές οδηγεί τους επισκέπτες στο Gaspar Grande. Εκει θα εξερευνήσειςμια σπηλιά και μια υπόγεια λίμνη γνωστή ως Blue Grotto.

** Με πληροφορίες από CNN

** Photo credits: iStock