Όταν ακούτε τη λέξη Δαλματία, σίγουρα σας έρχονται στο μυαλό το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ. Αν όμως κατευθυνθείτε προς το βόρειο τμήμα αυτής της παράκτιας περιοχής της Κροατίας, θα βρείτε έναν δρόμο λίγο λιγότερο «λαμπερό».

Οι ακτές της Κροατίας από το Ζαντάρ έως το Τρογκίρ καταφέρνουν να σας χαρίσουν με μια εκπληκτική «ποσότητα» ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και μαγευτικά τοπία σε λιγότερο από 90 μίλια (περίπου 144 χιλιόμετρα).

Και αυτό είναι μόνο η ηπειρωτική χώρα – υπάρχουν επίσης δεκάδες νησιά διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής. Πολλά είναι ακατοίκητα. άλλα όμως είναι ένα ιδανικό μέρος για διακοπές ηρεμίας, μακριά από φασαρία και υποχρεώσεις.

Υπάρχει ακόμη και το Εθνικό Πάρκο Kornati, ένας από τους πιο συναρπαστικούς φυσικούς χώρους της Κροατίας, που εκτείνεται σε 89 νησιά. Οι μεγάλες πόλεις Ζαντάρ και Σιμπένικ σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο: το Ζαντάρ στη ρωμαϊκή περίοδο, το Σιμπένικ στην εποχή των μεσαιωνικών ηγεμόνων της Κροατίας.

Εν τω μεταξύ, το Tρογκίρ, του οποίου η παλιά πόλη καταλαμβάνει το δικό του μικρό νησί, είναι ένα μαγικό μέρος που προστατεύεται από το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ενδιάμεσα υπάρχουν σαγηνευτικά παραθαλάσσια χωριά, απομονωμένες παραλίες και μια εσωτερική περιοχή κρασιού.

Ζαντάρ και περίχωρα

Μπείτε στο ιστορικό κέντρο της παλαιότερης πόλης της Κροατίας, που ιδρύθηκε από την αρχαία φυλή των Λιβούρνων και αποικίστηκε από τους Ρωμαίους τον πρώτο αιώνα π.Χ., και θα πάρετε μια εικόνα για το τι κάνει την ιστορία της χώρας τόσο συναρπαστική. Σε μια μόνο πλατεία μέσα στην περιτειχισμένη παλιά πόλη θα βυθιστείτε σε αιώνες ιστορίας.

Κροατία

Το Trg Opatice Čike επικεντρώνεται στα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού φόρουμ, πολλές από τις πέτρες του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Δονατίου του 9ου αιώνα δίπλα του. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ο ρομανικός καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας.

Απέναντι, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το καμπαναριό του 11ου αιώνα δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας, ένα αναγεννησιακό μοναστήρι των Βενεδικτίνων (αλλά με κομμάτια ρωμαϊκής και μεσαιωνικής εποχής). Τόσο ο συγκεκριμένος ναός όσο και το βαπτιστήριο της Αγίας Αναστασίας καταστράφηκαν κατά τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων το 1943 και χρειάστηκε να ξαναχτιστούν.

Περιπλανηθείτε στην προκυμαία του Ζαντάρ και επιστρέφετε σταθερά στον 21ο αιώνα, όταν συναντάτε δύο εγκαταστάσεις τέχνης του Nikola Bašić που έχουν γίνει σημαντικά αξιοθέατα.

Καθίστε στα αστραφτερά μαρμάρινα σκαλοπάτια στην άκρη του νερού και ακούστε τους στοιχειωμένους ήχους του Sea Organ, ενός υποβρύχιου σετ σωλήνων που τροφοδοτούνται από κύματα. Ακριβώς δίπλα του, ενσωματωμένο στην προκυμαία είναι το συνοδευτικό του κομμάτι, «Greeting to the Sun», φωτισμένο από μπλε γυάλινα πάνελ που λάμπουν τη νύχτα.

Κροατία

Μόλις περιηγηθείτε χαλαρά στην εξαιρετική αγορά τροφίμων του Ζαντάρ, πέντε λεπτά με τα πόδια από το ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića, ήρθε η ώρα να πάτε στην παραλία.

Ακολουθήστε την ακτή ακριβώς βόρεια του κέντρου και θα φτάσετε στις φιλικές προς την οικογένεια παραλίες Borik και Diklo, ενώ ακριβώς κάτω από την παλιά πόλη βρίσκονται οι παραλίες της πόλης με το Kolovare να είναι διάσημο για τα πολυσύχναστα beach bar του.

Αν θέλετε μια πλήρη εμπειρία παραλίας, κατευθυνθείτε περίπου τέσσερα μίλια νότια του Kolovare και θα φτάσετε στο χωριό Bibinje, του οποίου οι παραλίες σχεδόν 3 μιλίων καταλήγουν στη μεγαλύτερη μαρίνα της Κροατίας.

Πριν φύγετε από την ηπειρωτική χώρα, κάντε μια γρήγορη παράκαμψη περίπου 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) βόρεια του Ζαντάρ προς την ελκυστική μικρή πόλη Nin. Το σκηνικό του είναι ασυνήθιστο: δύο προστατευτικές ευθείες αμμώδους παραλίας περιστρέφονται γύρω από την παλιά πόλη, η οποία βρίσκεται στο δικό της μικροσκοπικό νησί που συνδέεται με δύο γέφυρες.

Οι γύρω αλυκές δίνουν μια ένδειξη για τη σημασία της Nin κατά τον Μεσαίωνα, την οποία μπορείτε να δείτε μόνοι σας με μια επίσκεψη στο Nin Saltworks.

Κάντε μια περιήγηση στο μουσείο και ανακαλύψτε ότι λίγα έχουν αλλάξει τα τελευταία 1.000 χρόνια – το αλάτι εξακολουθεί να συλλέγεται με το χέρι. Μόλις εξερευνήσετε τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, κατευθυνθείτε προς την αμμώδη Queen’s Beach ακριβώς έξω από αυτήν και ενωθείτε με τους ντόπιους που αλείφονται στη «θεραπευτική» λάσπη που θα βρείτε στα καλάμια πίσω από την παραλία.

Το αρχιπέλαγος του Ζαντάρ

Τα πολυάριθμα νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα στις ακτές του Ζαντάρ είναι μερικά από τα πιο μαγευτικά της Κροατίας και πολλά από αυτά είναι προσβάσιμα με καράβι.

Κροατία

Τα δύο πιο κοντινά και πιο εύκολα προσβάσιμα – το Ugljan και το Pašman – απέχουν μόλις 25 λεπτά με το πλοίο και είναι σχεδόν σαν προάστια του Ζαντάρ, αν και είναι πνιγμένα από ελαιώνες, με βοτσαλωτούς κολπίσκους και διασταυρωμένα με μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας.

Η Silba, περίπου τρεις ώρες με το πλοίο από το Ζαντάρ, είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη, μία ήσυχη τοποθεσία όπου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και ακόμη και τα ποδήλατα απαγορεύονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατευθυνθείτε περίπου δύο ώρες δυτικά από το Ζαντάρ με το ταχύπλοο και θα φτάσετε στο οδοντωτό Dugi Otok, το οποίο μεταφράζεται ως «μακρύ νησί». Οδηγήστε κατά μήκος της ακτογραμμής της για να βρείτε μικροσκοπικά ψαροχώρια, παλιές γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές αποθήκες U-boat και Veli Rat, τον υψηλότερο φάρο της Αδριατικής στα 135 πόδια.

Ανεβείτε στην κορυφή για θέα στη βόρεια ακτή του Dugi Otok και στα γειτονικά νησιά. Ενώ θα δείτε ότι οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι κολπίσκοι με βότσαλο, υπάρχει άμμος στο Sakarun στη δυτική ακτή, ενώ στο νότιο άκρο βρίσκεται το μαγευτικό φυσικό πάρκο Telašćica, του οποίου οι 25 όρμοι και οι έξι νησίδες είναι «σφηνωμένα» σε ένα τοπίο σε σχήμα νυχιών από δάση βελανιδιάς και ελαιώνες με μονοπάτια.

Ακολουθήστε το μονοπάτι προς την ενδοχώρα και τη λίμνη Mir με το θαλασσινό νερό, η οποία πήρε το όνομά της από τη λέξη «ειρήνη».

Εθνικό Πάρκο Κορνάτι

Οι ναυτικοί γνώριζαν από καιρό τις ομορφιές της φύσης μέσα από το Εθνικό Πάρκο Kornati, ένα αρχιπέλαγος με 89 απόκοσμα άγονα αλλά απίστευτα όμορφα νησιά, νότια του Dugi Otok.

Αν θέλετε να βγείτε εκτός δικτύου, αυτό είναι το μέρος για να το κάνετε – δεν υπάρχει νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα πουθενά στα νησιά, μόνο βρόχινο νερό, φυσικό αέριο και ηλιακή ενέργεια. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καν μόνιμος πληθυσμός, εκτός από το μόνιμα παρών κοπάδι προβάτων.

Κροατία

Μόλις ξεκινήσει η σεζόν, μερικά από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Kornati, Priškera και Levrnaka, ζωντανεύουν. Εστιατόρια και ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες ανοίγουν για το πλήθος των σκαφών, ενώ υπάρχει επίσης μια καλά εξοπλισμένη μαρίνα στην Priškera.

Δεν έχετε παρά να κολυμπήσετε, να φάτε, να πιείτε, ίσως να κάνετε λίγη πεζοπορία και πάλι από την αρχή. Εάν δεν έχετε δικό σας σκάφος, συμμετάσχετε σε μια περιήγηση με σκάφος από το Murter, ένα νησί κοντά στην ηπειρωτική χώρα που συνδέεται με μια γέφυρα.

Σιμπένικ

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κροατίας παραβλέπεται περιέργως από τους περισσότερους τουρίστες, αλλά εσείς μην κάνετε το λάθος να πάτε στην Κροατία και να μην επισκεφθείτε το Σιμπένικ.

Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. από Κροάτες –όχι Ρωμαίους ή Έλληνες, όπως άλλες πόλεις της Δαλματίας– φιλοξενεί τον υπέροχο καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου, που ανήκει στον κατάλογο της UNESCO, ένα γοτθικό αναγεννησιακό θαύμα, με μια ζωφόρο από 71 γλυπτά πορτρέτα στο εξωτερικό.

Κροατία

Οι Ενετοί κυβέρνησαν εδώ από το 1412 έως το 1797 και είναι εύκολο να χαθείτε ευχάριστα στον λαβύρινθο των μαρμάρινων διαδρομών που άφησαν στο ιστορικό κέντρο, αλλά εξοικονομήστε χρόνο για να επισκεφτείτε κάποια από τα φρούρια της πόλης.

Το πιο κοντινό είναι του Αγίου Μιχαήλ, απέχει λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια από την προκυμαία και λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος για καλοκαιρινές ποπ συναυλίες με υπέροχη θέα στην Αδριατική.

Προσέξτε, επίσης, για πινακίδες που σας οδηγούν περίπου πέντε λεπτά νότια του φρουρίου στον ευωδιαστό Μεσαιωνικό Μεσογειακό Κήπο του μοναστηριού του Αγίου Λαυρεντίου. Αφήστε τις μυρωδιές της λεβάντας, του δεντρολίβανου και των άγριων βοτάνων να σας πλημμυρίσουν καθώς χαλαρώνετε στους πάγκους του κήπου.

Το Σιμπένικ χρησιμοποιείται συχνά ως το σημείο εκκίνησης για επισκέψεις στην ενδοχώρα στο Εθνικό Πάρκο Krka, του οποίου οι καταρράκτες είναι τουλάχιστον εξίσου εντυπωσιακοί με εκείνους στο πιο διάσημο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice.

Τα λεωφορεία αναχωρούν από το Σιμπένικ για την παραποτάμια πόλη Skradin, 12 μίλια βόρεια, από όπου παίρνετε μια βάρκα ανατολικά κατά μήκος του ποταμού Krka, περνώντας από επτά εκπληκτικούς καταρράκτες. Το πιο διάσημο είναι το Skradinski Buk, με 17 καταρράκτες να πέφτουν ο ένας μέσα στον άλλο.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αποβιβαστείτε και να ακολουθήσετε το μονοπάτι για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά πριν προχωρήσετε βαθύτερα στο καταπράσινο τοπίο που πλαισιώνει το ποτάμι. Το σκάφος κάνει στάση σε διάφορα σημεία, όπως ο «πολύβουος» καταρράκτης Roški Slap και το μοναστήρι του νησιού Visovac.

Τα τέλη της άνοιξης, οι αρχές του καλοκαιριού και το φθινόπωρο είναι καλές στιγμές για επίσκεψη, καθώς η στάθμη του νερού μπορεί να μειωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πριμόστεν

Οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να βασιστούν στη γοητευτική πόλη Πριμόστεν, περίπου 28 χιλιόμετρα νότια του Σιμπένικ. Θα βρεθείτε σε ένα προνομιακό σημείο για να επισκεφθείτε τα κοντινά οινοποιεία που ειδικεύονται στο γηγενές σταφύλι Babić που παράγει ένα απαλό, φρουτώδες κόκκινο κρασί σε ένα τοπίο με κυματιστούς λόφους και ελαιώνες – δοκιμάστε το Matošin ή το Prgin.

Κροατία

Η παλιά πόλη του Πριμόστεν βρίσκεται στο δικό της μικρό νησί που συνδέεται με τη νεότερη πόλη μέσω ενός πεζοδρομίου. Τα σοκάκια του οδηγούν στην εκκλησία του 15ου αιώνα του Αγίου Γεωργίου και στην υπέροχη θέα στην Αδριατική. Ψάξτε για ένα μικρό ακρωτήρι ακριβώς στα βόρεια της παλιάς πόλης, όπου θα δείτε παραλίες με βότσαλο να «περικλείονται» από πεύκα.

Τρογκίρ

Η περιτειχισμένη παλιά πόλη του Τρογκίρ βρίσκεται επίσης στο δικό της μικρό νησί, ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα –όπου βρίσκεται το νεότερο τμήμα της πόλης– και στο αχανές νησί Čiovo, του οποίου οι βόρειες και δυτικές ακτές είναι γεμάτες με παραλιακά θέρετρα και γέφυρες που συνδέουν και τα τρία.

Σταθείτε στην κεντρική του πλατεία δίπλα στον ρομανικό καθεδρικό ναό του Αγίου Λαυρεντίου και θα δείτε αμέσως γιατί η παλιά πόλη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κροατία

Είναι ένα απολαυστικό συνονθύλευμα μεσαιωνικών παλατιών και λιθόστρωτων δρόμων, με πλατείες όπου εστιατόρια και μπαρ στριμώχνονται σε μικρούς κήπους με αυλές.

Περιπλανηθείτε κατά μήκος της προκυμαίας της Ρίβα για να φτάσετε στο φρούριο Kamerlengo του 15ου αιώνα, έναν ατμοσφαιρικό χώρο για καλοκαιρινές παραστάσεις κλασικών και ποπ συναυλιών.

Με πληροφορίες από το CNN