Η Σίμπενικ, ως η παλαιότερη παράκτια πόλη στην Κροατία, στην Αδριατική, έχει μια πολύ πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό.

Χάρη στη θέση του στην ακτή της Αδριατικής, ήταν πάντα ένα καλό μέρος για να ζεις. Τον 16ο αιώνα η Σίμπενικ ήταν ακόμη η μεγαλύτερη πόλη της Δαλματίας σε πληθυσμό.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πόλη Σίμπενικ είναι η παλαιότερη πόλη της Κροατίας.

Μόνο 5 πόλεις στον κόσμο έχουν δύο μνημεία της UNESCO. Η Σίμπενικ είναι μία από αυτές.

Μόνο το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί μπορούν επίσης να καυχηθούν για τον ίδιο λόγο.

Ο Καθεδρικός Ναός της Σίμπενικ St. Jacob είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Τους πήρε περισσότερα από 100 χρόνια για να χτίσουν αυτόν τον υπέροχο καθεδρικό ναό.

Η γοτθική-αναγεννησιακή ομορφιά είναι υπό την προστασία της UNESCO και ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα. Ο τρούλος του έχει ύψος 32 μέτρα.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Θεωρείται ως η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από πέτρα -χωρίς συνδετικά και ξύλο. Αυτή η όμορφη εκκλησία, που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Σίμπενικ, θα σας συναρπάσει με τη μεγαλοπρέπεια και την όμορφα διακοσμημένη πρόσοψή της.

Πολύ λίγα φρούρια είναι τόσο γραφικά και κομψά όσο το Αναγεννησιακό Φρούριο του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην είσοδο του υπέροχου καναλιού του Αγίου Αντωνίου, που χρησιμεύει ως η πόρτα της Σίμπενικ στην ανοιχτή θάλασσα και ως η είσοδος στην πόλη.

Χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα ως άμυνα από τις τουρκικές επιθέσεις από τη θάλασσα και είναι ένα από τα πιο ελκυστικά οχυρά στην Αδριατική ακτή.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Ολόκληρη η τοποθεσία σε αυτό τον προορισμό, στη Σίμπενικ, είναι ένα πραγματικό φυσικό φαινόμενο.

Σε άμεση γειτνίαση υπάρχουν δύο εθνικά πάρκα -το εθνικό πάρκο Kornati (περιβάλλει τη Σίμπενικ από τη θάλασσα) και το εθνικό πάρκο Krka (περιβάλλει τη Σίμπενικ από την ηπειρωτική χώρα).

Στο φαράγγι του μήκους 75 χιλιομέτρων, ο ποταμός Krka δημιούργησε ένα πάρκο που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Φημίζεται για τους δυνατούς καταρράκτες και την όμορφη λίμνη με το νησί Visovac.

Ο καταρράκτης Skradinski Buk είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα και όμορφα τοπία στο Εθνικό Πάρκο Krka. Είναι μια φυσική πισίνα με 17 καταρράκτες -ένας από τους πιο όμορφους καταρράκτες στην Ευρώπη.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Το νερό στο πάρκο είναι ένας συνδυασμός γλυκού και αλμυρού, οπότε εδώ μπορείτε να βρείτε και τα δύο -θαλάσσια και γλυκού νερού ψάρια. Η Σίμπενικ είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους ναυτικούς. Το αρχιπέλαγος Σίμπενικ αποτελείται από 249 γραφικά νησιά, από τα οποία μόνο τα 6 είναι μόνιμα κατοικημένα.

Μία από τις πιο όμορφες ναυτικές διαδρομές, μήκους 26 NM, συνδέει δύο εθνικά πάρκα: το Kornati και το Krka.

Εκτείνεται κατά μήκος του αρχιπελάγους Kornati, με τα γραφικά νησιά, μέσω του καναλιού St. Anthony, μέχρι τη Σίμπενικ και περαιτέρω μέσω της λίμνης Prokljan έως τη γραφική πόλη Skradin και Skradinski Buk -τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον ποταμό Krka.

Η Σίμπενικ καυχιέται για τη μοναδική μαρίνα στην Κροατία, βραβευμένη με 5 χρυσές άγκυρες «D-Marin Mandalina». Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πλούσιο στόλο πλοίων.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Η Σίμπενικ είναι επίσης γνωστή ως πόλη των φεστιβάλ. Τους καλοκαιρινούς μήνες, δύο φρούρια -Sv. Το Mihovil and Barone, μετατρέπονται σε ετήσιο χώρο για πολλές μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τον Ιούνιο υπάρχει το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ, τον Ιούλιο μπορείτε να απολαύσετε το φεστιβάλ Salsa Beach Splash, το Supertoon Animated Film Festival και επίσης το OFF Jazz & Blues Festival.

Στα τέλη Αυγούστου, το Φεστιβάλ Δαλματίας Chanson λαμβάνει χώρα στην πιο όμορφη αναγεννησιακή πλατεία της πόλης στο Krešimir. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη Μεσαιωνική Έκθεση στη Σίμπενικ (γίνεται τον Σεπτέμβριο) όταν η πόλη ζει τρεις μέρες στο πνεύμα της χρυσής περιόδου της.

Η Σίμπενικ είναι μια πόλη της μουσικής και είναι γνωστή για τη μακρά παράδοση της χορωδίας «Klape», την οποία η UNESCO έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τις αρχές Ιουνίου έως το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές βραδιές χορωδιών Klape.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Στη Σίμπενικ και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια που προσφέρουν νόστιμο τοπικό φαγητό.

Στην παλιά πόλη μπορείτε να βρείτε το καλύτερο εστιατόριο σε ολόκληρη την Κροατία –το Pelegrini. Στην περιοχή της Σίμπενικ μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακό φαγητό, όπου σερβίρουν υψηλή μεσογειακή κουζίνα.

Η τυπική κουζίνα της Σίμπενικ είναι θαλασσινά, τοπικά μπαχαρικά και σπιτικό ελαιόλαδο. Η περιοχή της Σίμπενικ είναι γνωστή για το κόκκινο κρασί Babic, το οποίο είναι φτιαγμένο από σταφύλια που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της περιοχής Primosten.

Μια άλλη σπεσιαλιτέ από αυτήν την περιοχή, η οποία είναι επίσης γνωστή σε όλο τον κόσμο, είναι το προσούτο («Drnovski pršut»). Το νεαρό αρνί ή το χταπόδι είναι επίσης κάτι που δεν θα μετανιώσετε να δοκιμάσετε.

Όταν βρίσκεστε στην πόλη Skradin, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ριζότο Skradin και το περίφημο κέικ Skradin.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα εστιατόρια Pelegrini και Dubrovnik 360 κέρδισαν από ένα αστέρι Michelin τον Μάρτιο του 2018.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Η Σίμπενικ με τις γειτονικές περιοχές της προσφέρει πολλές όμορφες κρυφές, όχι πολύ γεμάτες, παραλίες. Ένα ανεξερεύνητο στολίδι της ακτής της Αδριατικής ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτο στον τουρισμό, αφού το πιο όμορφο μέρος της ακτής της Σίμπενικ χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πρόσφατα αναδιοργάνωσαν την παραλία της πόλης Banj και την παραλία Rezaliste.

Μόλις 6 χλμ. από το κέντρο της Σίμπενικ βρίσκεται το θέρετρο Amadria Park, διαθέσιμο για όλους τους επισκέπτες (δωρεάν). Εκεί μπορείτε να βρείτε 4 χιλιόμετρα θεματικών χρωματισμένων παραλιών, συμπεριλαμβανομένου του Water Park, που προσφέρει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και γαστρονομίας ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Η Σίμπενικ προσφέρει επίσης μεγάλη ποικιλία από αθλητικές δραστηριότητες. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κολύμπι, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα ή θαλάσσιο σκι. Μπορείτε επίσης να αποφασίσετε να νοικιάσετε μια βάρκα και να εξερευνήσετε τα κοντινά νησιά και το όμορφο εθνικό πάρκο Kornati.

Όλοι οι λάτρεις της αδρεναλίνης μπορούν να κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις διακοπές τους με το Bunge jumping από τη γέφυρα της Σίμπενικ ή να αποφασίσουν να κάνουν canyoning στον ποταμό Cikola. Μπορείτε επίσης να αναρριχηθείτε ελεύθερα εκεί.

Εάν επισκέπτεστε τη Σίμπενικ εκτός σεζόν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι η πιο τέλειες εποχές για ποδηλασία γύρω από τα κοντινά νησιά και το όμορφο εθνικό πάρκο Krka.

Ξέχνα το Ντουμπρόβνικ: Αυτός ο προορισμός στην Κροατία είναι το επόμενο δημοφιλές μέρος στην Ευρώπη

Σε άμεση γειτνίαση με ένα ειδυλλιακό τοπίο, τους καταρράκτες του ποταμού Krka και το εθνικό πάρκο Kornati, μπορείτε να μείνετε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με μεγάλη βεράντα και υπέροχη θέα.