Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, για πολλούς είναι η καλύτερη ευκαιρία για μίνι διακοπές σε πόλεις δίπλα μας ή πιο μακριά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ήταν μια ευκαιρία για να κάνουν μια σύντομη μεν, αλλά αναζωογοννητική απόδραση από τη ρουτίνα τους, να «γεμίσουν» τις μπαταρίες τους, και – το κυριότερο – να αλλάξουν παραστάσεις!

Οι Έληγες λοιπόν φέτος έκαναν την έκπληξη και αντί να επιλέξουν πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη, προτίμησαν για παράδειγμα το Όσλο, την Μπολόνια, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Γενεύη κτλ, ενώ στους προορισμούς του εσωτερικού είναι εντυπωσιακό ότι στο top 5 των επιλογών τους εμφανίζονται νησιά, προορισμοί ολοένα και πιο κοντά στο καλοκαίρι.

Προς ποιους περιορισμούς πέταξαν οι Έλληνες την Καθαρά Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση για το 3μερο της Καθαρής Δευτέρας τόσο από τη βάση της Aegean της Αθήνας, όσο και από τη βάση της Θεσσαλονίκης (με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας) εμφανιζόταν πολύ ικανοποιητική με εξαιρετικά υψηλές πληρότητες, ενώ υπήρχε και ζήτηση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι επιβάτες που αναχώρησαν από Αθήνα έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση στις σύντομες αποδράσεις στο εξωτερικό (περισσότερο από το 80% της συνολικής επιβατικής κίνησης του τριημέρου αφορούσε σε πτήσεις εξωτερικού), ενώ οι επιβάτες από την Θεσσαλονίκη ήταν μοιρασμένοι ανάμεσα σε προορισμούς εξωτερικού-εσωτερικού.

Όσο για το πού ακριβώς πήγαν; Φαίνεται ότι πλέον οι Έλληνες έχουν την τάση να ταξιδεύουν και να εξερευνούν λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, ακόμα και εντελώς νέους, αλλά και πιο οικονομικούς. Αντί να επιλέξουν το Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη, προτιμούν για παράδειγμα το Όσλο, την Μπολόνια, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Γενεύη κτλ, ενώ στους προορισμούς του εσωτερικού είναι εντυπωσιακό ότι στο top 5 των επιλογών τους εμφανίζονται νησιά, προορισμοί ολοένα και πιο κοντά στο καλοκαίρι.

Τοp προορισμοί σε πόλεις του εξωτερικού από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

πόλεις

Τοp προορισμοί σε πόλεις / νησιά εσωτερικού από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

πόλεις

Σε αυτό το σημείο ας «ευλογήσουμε τα γένια μας» καθώς πολλοί από εσάς φαίνεται ότι εσάς διαβάζεται Intronews και επηρεαστήκατε από το κείμενο μας «Η Νο 1 «υποτιμημένη» πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με 175 ειδικούς του τουρισμού» και επιλέξατε να πάτε 3μερο στην Μπολόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία με βάση τις κρατήσεις της Aegean, μάλιστα, οι περισσότεροι φαίνεται να επέκτειναν τα εν λόγω τριήμερα κατά 1 ή ακόμα και 2 ημέρες, αφού η κίνηση και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται από Πέμπτη έως και Τρίτη.

Σε ποιους περιορισμούς πέταξαν Έλληνες την 25η Μαρτίου

Με βάση τα ίδια στοιχεία ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι πληρότητες για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη. Και αυτό το τριήμερο παρατηρείται η ίδια τάση με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή όσοι φεύγουν από Αθήνα προτιμούν τις σύντομες αποδράσεις στο εξωτερικό, ενώ από Θεσσαλονίκη είναι μοιρασμένοι 50-50 εξωτερικό-εσωτερικό.

Top προορισμοί σε πόλεις εξωτερικού από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

πόλεις

Τοp προορισμοί σε πόλεις / νησιά εσωτερικού από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

πόλεις

Από τις κρατήσεις και για τα δύο τριήμερα προκύπτει ότι παραμένουν δημοφιλείς προορισμοί η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Ρόδος και τα Χανιά, σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εσωτερικού και λόγω των φοιτητών, στρατιωτικών, εκπαιδευτικών κ.λπ. υπαλλήλων που εργάζονται σε πόλεις άλλες από τον τόπο διαμονής τους, έχοντας όμως την τάση να αγγίζουν υψηλές πληρότητες σε ημερομηνίες ακόμα πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης, μέχρι και την τελευταία στιγμή, λόγω της υψηλής συχνότητας πτήσεων και διαθέσιμων θέσεων.

Αξιοσημείωτη προτίμηση συγκεντρώνει το Μαρακές, οι πτήσεις από/προς το αεροδρόμιο της πόλης παρουσιάζουν πληρότητα που υπερβαίνει το 95% κατά τις ημέρες υψηλού ενδιαφέροντος.

Τόσο στα δρομολόγια εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού παρατηρείται ακόμη η last minute κίνηση.

Ph;oto Credit: Shutterstock