Έχετε πάει στην Βενετία; Τότε κάτι θα σας θυμίζουν οι μακριές ουρές, η μεγάλη αναμονή και το «photobombing» στις φωτογραφίες  σας από τους χιλιάδες άλλους τουρίστες που απολαμβάνουν την ρομαντική αυτή πόλη της Ιταλίας ταυτόχρονα με εσάς. Η Βενετία αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν παραδείγματα προορισμών που υποφέρουν από υπερτουρισμό. Έτσι, το ιταλικό Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να εισάγει ένα απλό μέτρο για να περιορίσει τις αφίξεις στην πόλη: να ορίσει 10€ είσοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Βενετία είναι εξαιρετικά αφιλόξενη προς τους ντόπιους κατοίκους της. Η έλευση των Airbnb και ο υπερβολικά τουριστικός χαρακτήρας της πόλης έχουν καταστίσει αδύνατο τους εργαζόμενούς της να αντέχουν οικονομικά να διαμένουν σε αυτήν. Έχει μεταμορφωθεί σε τουριστικό θέρετρο σε τέτοιο βαθμό, που η UNESCO απειλεί να την αφαιρέσει από τον κατάλογό της με τα σημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Η λύση που προτείνει ο Δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, είναι να υπάρχει μία εύκολη στην χρήση πλατφόρμα όπου ο κάθε ταξιδιώτης θα κάνει την κράτησή του για να εισέλθει στην πόλη, η οποία θα έχει κόστος 10€. Το μέτρο είχε ήδη ανακοινωθεί πριν την πανδημία, καθώς ήδη υπέφερε από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο. Με την πανδημία «πάγωσαν» τα σχέδια αυτά αλλά οι 158,000 τουρίστες που έκαναν την εμφάνισής τους την Κυριακή του (καθολικού) Πάσχα ώθησαν τις Αρχές να το ξανά θέσουν σε προτεραιότητα. Αναφορικά, η Βενετία είναι μία πόλη 50.000 κατοίκων.

«Με το μέτρο αυτό θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την ροή τουριστών στην πόλη. Θα είμαστε η πρώτη πόλη που δοκιμάσει αυτό το δύσκολο πείραμα» αναφέρει ο Brugnaro.

Η κράτηση θα δοκιμαστεί πιλοτικά δωρεάν το φετινό καλοκαίρι, ενώ από το 2023 θα προστεθεί και η χρέωση 10€ ανά άτομο την κάθε ημέρα που θα περνούν στην γραφική πόλη με τις γόνδολες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μερικές από τις πιο πολυτελείς σουίτες του κόσμου βρίσκονται σε πλοία

Craco: Η ιταλική πόλη – φάντασμα που δημιουργήθηκε από Έλληνες

Σαγκάη – Νέα Υόρκη σε 2 ώρες: Η Κίνα φέρνει αλλαγές στην στρατόσφαιρα