Ροποτό Τρικάλων. Χωριό του δήμου Πύλης, της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Πληθυσμός δηλωμένος 132 κάτοικοι, ουσιαστικά όμως ακατοίκητο. Υψόμετρο; Να, μια ερώτηση που κανείς δεν ξέρει να απαντήσει γι’ αυτό το χωριό της Ελλάδας. Κι αυτό είναι το δράμα του.

Ένας οικισμός σχετικά ακμαίος, με ανθρώπους που τον είχαν επιλέξει για να φτιάξουν τα σπίτια τους και να ζήσουν, έγινε ένα χωριό-φάντασμα, αφού δεν κατάφερε να αντισταθεί στα στοιχεία της φύσης. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που χτυπούσαν το χωριό κάθε χρόνο προκάλεσαν το 2012 μια σειρά από κατολισθήσεις, που προκάλεσαν ένα μοναδικό φαινόμενο: Ολόκληρο το χωριό, που είναι χτισμένο σε πλαγιά του όρους Καραβούλα, άρχισε να… γλιστράει και σήμερα βρίσκεται σχεδόν 40 μέτρα πιο κάτω από εκεί που είχε χτιστεί!

Οι κατολισθήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο δεν ήταν τόσο έντονες όσο την τελευταία δεκαετία. Κάποια από τα σπίτια σ’ αυτό το χωριό της Ελλάδας βρίσκονται άθικτα, καθώς έχουν γλιστρήσει μαζί με τα θεμέλιά τους, άλλα έχουν κοπεί στα δύο κυριολεκτικά.

Φυσικά οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Ροποτό, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα σπίτια, έστω και σ’ αυτή την κατάσταση, προσφέρουν ασφάλεια. Οι λίγοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχουν μεταφερθεί σε κάποιες πρόχειρες κατασκευές, που δεν τα λες και σπίτια, τις οποίες έχουν φτιάξει οι ίδιοι από τα χαλάσματα των κανονικών τους σπιτιών!

Ούτως ή άλλως δεν έχει υπάρξει ούτε κάποια βοήθεια, ούτε κάποια μέριμνα από το κράτος για την αποκατάστασή τους. Λόγω της σαθρότητας του εδάφους αυτό το χωριό της Ελλάδας θεωρείται πια μη κατοικήσιμο και οι άνθρωποι που επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής για να φτιάξουν σπίτια στην περιοχή ψάχνουν να βρουν με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν. Κι αυτό διότι ήταν επί δεκαετίες γνωστό ότι το έδαφος δεν πρόσφερε κανενός είδους οικοδομική ασφάλεια, παρ’ όλα αυτά μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 εκδίδονταν οικοδομικές άδειες.

Το χωριό της Ελλάδας που εξαιρείται κάθε χρόνο

Ένα εξίσου παράλογο που συμβαίνει με τους κατοίκους του χωριού είναι το… μετέωρο βήμα του ΕΝΦΙΑ. Από το 2016, όταν είχε προκύψει μείζον θέμα με την αποκάλυψη ότι ο συγκεκριμένος οικισμός δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση, υπουργική ή άλλη, που να εξαιρεί μόνιμα το Ροποτό από την καταβολή.

Κάθε χρόνο ανανεώνεται η απόφαση για εξαίρεση, λες και θα αλλάξει κάτι στο μέλλον και θα γίνει αυτό το χωριό της Ελλάδας πάλι κατοικήσιμο. Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, είτε αυτή έχει να κάνει με κατοικία, είτε με οικόπεδο.

Η βασανισμένη ιστορία του χωριού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχει και ντοκυμαντέρ σχεδόν 12 λεπτών, το οποίο δημιουργήθηκε την «κρίσιμη» περίοδο του 2016 και προσπάθησε να συμπυκνώσει όλα όσα έχουν γίνει. Ο τίτλος του ντοκυμαντέρ είναι «Ροποτό: Η πόλη-φάντασμα της Ελλάδας που βουλιάζει» (στα αγγλικά Ropoto: Greece’s Sinking Ghost Town). Σε αυτό παρουσιάζονται εκτός από εικόνες από τα σπίτια σ’ αυτό το χωριό της Ελλάδας και προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι ήταν παρόντες σε όλη την έκταση του φαινομένου.

Ο ιερός ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου έχει μείνει σχεδόν άθικτος, είναι από τα κτίσματα που έχουν «γλιστρήσει» στην πλαγιά. Βεβαίως δεν προσφέρει καμία ασφάλεια και από πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να γίνονται λειτουργίες. Υπάρχουν κάποιοι τολμηροί που τον επισκέπτονται, κυρίως για να δουν το χωριό της Ελλάδας και το παράδοξο θέαμα ενός ολόκληρου ναού που έχει φτάσει να έχει κλίση 17 μοιρών! Για να διαπιστώσει κάποιος το πόσο «γέρνει» ο ναός, αρκεί να τον συγκρίνουμε με τον διάσημο πύργο της Πίζας, ο οποίος έχει κλίση μόλις 4 μοίρων.

Μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το έδαφος κάτω από τον ιερό ναό μετακινείται συνεχώς και η κλίση γίνεται όλο και πιο έντονη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν υπάρξουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο άμεσο μέλλον να δοθεί η χαριστική βολή σ’ αυτό το χωριό της Θεσσαλίας.