Αναμφίβολα, το 2018 ήταν η χρονιά που οι ισπανικές παραγωγές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο Netflix για να σημειώσουν η μία μετά την άλλη επιτυχία. Η αρχή έγινε με το ‘La Casa de Papel’, τη σκυτάλη πήρε το ‘Elite’ και έκτοτε ακολούθησαν αστυνομικές σειρές και ταινίες, που κέρδισαν το ενδιαφέρον των συνδρομητών. Φυσικά δεν είναι τυχαίο που οι ισπανικές παραγωγές πηγαίνουν τόσο καλά, αφού ξέρουν να παίζουν στα δάχτυλα τα αστυνομικά δράματα. Εξού και το Elite, που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να κάνει τους συνδρομητές να ανυπομονούν για την 4η σεζόν (ακολουθεί ακόμα μία), η οποία «προσγειώθηκε» στην πλατφόρμα λίγες ημέρες πριν, συγκαταλέγεται στις επιτυχημένες.

Μπορεί να μην έχει τρανό σενάριο ούτε βαθυστόχαστα μηνύματα από την αρχή μέχρι το τέλος,  για να το προσθέσουμε ψηλά στη λίστα με τις κορυφαίες, ωστόσο έχει τρία συστατικά που κάνουν τη μαγιά: Εφηβικά δράματα και έρωτες, αγωνία, δολοφονία. Αυτά χρειαζόμαστε για να παρακολουθήσουμε μια σειρά που ξέρουμε πως η ώρα θα περάσει ευχάριστα και θα κολλήσουμε.

Η παρθενική εμφάνιση της ισπανικής σειράς έγινε με ένα πρώτο επεισόδιο που ξεκίνησε όπως έπρεπε. Μία νεκρή σε πισίνα, την ώρα που έσκαγαν πυροτεχνήματα. Τι άλλο να θέλαμε για να στηθούμε μπροστά από την οθόνη και να παρακολουθήσουμε μονοκοπανιά τα οκτώ επεισόδια; Από την άλλη, η 4η σεζόν, που θεωρητικά είναι μια νέα αρχή για το Elite, δεν τράβηξε τις εντυπώσεις. Στο σύνολο της η σεζόν ήταν ανιαρή, χωρίς ουσιαστική υπόθεση, με νέο cast και φρέσκο αέρα που εν τέλει δεν βοήθησαν, και πολύ σεξ. Αλλά πολύ σέξ. 

Αναρωτηθήκαμε πολλάκις για το αν βλέπαμε σίγουρα το Elite ή κάποια άλλη σειρά, όπως για παράδειγμα το Sex Life. Οι ερωτικές σκηνές στην ισπανική σειρά υπήρχαν από την πρώτη σεζόν, αλλά με κάποια όρια. Άλλωστε, μη ξεχνάμε πως η ιστορία ακολουθεί έφηβους που πηγαίνουν σε σχολείο. Είναι φανερό πως οι δημιουργοί που έκριναν σκόπιμο να δώσουν κι άλλη έκταση στη σειρά, ενώ θα μπορούσε να είχε τελειώσει στην τρίτη σεζόν,  δεν είχαν δυνατή ιστορία στα χέρια τους, γι’αυτό και την αντικατέστησαν με ερωτικές σκηνές. Ένα 60% ήταν γκέι, ένα 30% λεσβίες και ένα 10% μεταξύ των δύο φύλων. Και εννοείται ότι δεν πρόκειται για light σκηνές, αλλά για πολύ wild καταστάσεις για μαθητές σχολείου. 

Η 4η σεζόν αποτελούσε ρίσκο για τους δημιουργούς του Elite και τα χειρότερα σενάρια που είχαμε όλοι σκεφτεί, επιβεβαιώθηκαν. Οι άνθρωποι της ισπανικής σειράς άφησαν στο περιθώριο τη ‘whodunit’ αισθητική που έκανε τη σειρά να ξεχωρίσει, που έφερε την επιτυχία δηλαδή, για να εστιάσουν σε μια πλοκή που ακολουθεί τη ζωή των πρωταγωνιστών, κάνοντας τους έρμαια του σεξ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αντιγράφει projects του Gaspar Noé, όπως το Climax, ή το γνωστό Nymphomaniac. Αφήνεις το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της σίγουρης επιτυχίας και παίρνεις ένα άλλο να δοκιμάσεις την τύχη σου; Όχι. Και, μάλιστα, ακόμα μία σεζόν βρίσκεται στα σκαριά για να δούμε ακόμα περισσότερο σεξ μάλλον, για να χορτάσουμε.

Κάπως έτσι, πάντως, το Netflix περνάει μια άλλη κουλτούρα στις εφηβικές σχέσεις, που σκοπός ζωής των νέων είναι πώς θα ριχτούν στο κρεβάτι και πώς θα κάνουν τρίο.

ΥΓ1: Έπρεπε να συνεχίσει το Elite; Όχι. Έπεσαν στη λούπα της επιτυχίας; Ναι.

ΥΓ2: Σαν τους πρώτους χαρακτήρες, κανένας.