Το Baby Reindeer αποσκοπούσε στο να αποτυπώσει μία κοντινή, περίπλοκη -ίσως και κωμική- ματιά στα προβλήματα ψυχικής υγείας και τον τρόπο με τον οποίο οι πάσχοντες μπορεί να θρέφουν ο ένας την διαταραχή του άλλου

Σύμφωνα με τα εκατομμύρια των θαυμαστών του παγκοσμίως, το δράμα του Netflix πέτυχε αυτούς τους δύσκολους στόχους. Αλλά η σειρά, η οποία εκτοξεύτηκε στο Νο 1 του streamer, είναι επίσης πιθανό τώρα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μυθιστορηματοποιημένο έγκλημα.

Η σειρά αφηγείται μια προσωπική ιστορία που έχει ήδη μελετηθεί από τον συγγραφέα της σειράς, τον Σκωτσέζο κωμικό Ρίτσαρντ Γκαντ. Ακολουθεί έναν καταθλιπτικό Σκωτσέζο μπάρμαν που ονομάζεται Ντόννυ, τον οποίο υποδύεται ο Ρίτσαρντ Γκαντ, καθώς μπλέκεται στη ζωή μιας γυναίκας πελάτη, της «Μάρθα Σκοτ», η οποία τον καταδιώκει, στέλνοντάς του περισσότερα από 41.000 email, 350 ώρες φωνητικού ταχυδρομείου, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και τορπιλίζοντας τις άλλες σχέσεις του.

Τις τελευταίες ημέρες, ο συγγραφέας, οι ηθοποιοί – και οι πραγματικοί άνθρωποι που απεικονίζονται στο Baby Reindeer – έχουν γίνει το επικεντρο συζητήσεων, με αφορμή την αναζήτηση αποφασιστικών ντετέκτιβ του πληκτρολογίου, εμπλέκοντας αστυνομίες και δικηγόρους. Μάλιστα ένας υψηλά ιστάμενος άνδρας απειλεί με νομικές ενέργειες εναντίον εκείνων τον κατηγορούν online για το σεξουαλικό έγκλημα που απεικονίζεται στην εκπομπή.

Ο δικηγόρος Μαρκ Στέφενς, δήλωσε: «Η νέα κουλτούρα των ανθρώπων που προσπαθούν να λύσουν ένα έγκλημα ή να γίνουν ντετέκτιβ στο διαδίκτυο είναι απίστευτα επικίνδυνη. Φυσικά, οι δημιουργοί σειρών αρέσκονται να λένε ότι είναι μια πραγματική ιστορία, αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να καταστραφεί μια έρευνα από ερασιτέχνες, ίσως με την αλλοίωση μιας σκηνής εγκλήματος ή την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.

«Ίσως χρειάζεται να προειδοποιήσουμε τους θεατές και τους ακροατές λέγοντας, «Παρακαλώ μην το ερευνήσετε μόνοι σας». Σίγουρα, οι σεναριογράφοι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αλλαγές της πλοκής της σειράς, αλλάζοντας ακόμα και τα πραγματικά ονόματα, για να αποτρέψουν την ταυτοποίηση των ανθρώπων.

Ο Νάιγκελ Τάιτ, διευθύνων σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας Κάρτερ-Ρακ και επικεφαλής του τμήματος δυσφήμισης και μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι οι τηλεοπτικοί παραγωγοί είναι υπεύθυνοι μόνο για ό, τι δημοσιεύουν. «Αυτό είναι που έχει σημασία νομικά. Δεν έχει καμία σχέση με το τι κάνουν οι άνθρωποι μετά στο διαδίκτυο. Εάν έχουν λάβει κάποια μέριμνα, δεν είναι πραγματικά δική τους ευθύνη. Ωστόσο, μια διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν έχει ειδοποιηθεί και δεν έχει κατεβάσει κάτι».

Η ηθοποιός που υποδύεται την στάλκερ, Τζέσικα Γκάνινγκ, έχει κερδίσει επαίνους για την ερμηνεία της, αλλά την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε τους θαυμαστές να σταματήσουν να εντοπίζουν την πραγματική γυναίκα που εμπλέκεται, μια καταδικασμένη κατά συρροή στάλκερ.

«Είναι ντροπή», είπε η Γκάνινγκ, «γιατί δείχνει ότι δεν έχουν παρακολουθήσει σωστά τη σειρά». Ωστόσο, η ορμή που δημιουργήθηκε από το Baby Reindeer αποδείχθηκε αδύνατο να σταματήσει.

Η σειρά εστιάζει εκτός από την stalker του ηθοποιού, στον κακοποιητή του, ο οποίος αφού του υποσχέθηκε μια λαμπρή καριέρα, εν τέλει τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Το κοινό, προσπαθώντας να βρει ποιος πραγματικά ήταν ο κακοποιητής του ηθοποιού, καθώς πρόκειται για αληθινή ιστορία, κατηγόρησε λάθος άνθρωπο. Ο Σον Φόλεϊ ανέφερε στη Mirror ότι έλαβε απειλητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους θαυμαστές της σειράς. Έτσι, απευθύνθηκε στην αστυνομία, προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλειά του κι αμέσως, ξεκίνησε αστυνομική έρευνα για να βρεθούν εκείνοι που τον απείλησαν.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από δύο ημέρες, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει σχεδόν καθόλου τον «αποτυχημένο κωμικό» και ότι έχει δεχθεί «επίθεση από τρελούς καταδιώκτες στο διαδίκτυο». Και πρόσθεσε: «Ήμουν στην παρέα του Ρίτσαρντ Γκαντ κατά καιρούς, αλλά δεν τον καταδίωξα όπως ισχυρίζεται». Η δική της εκδοχή των γεγονότων αμφισβητείται.

Ο ίδιος ο ηθοποιός, Ρίτσαρντ Γκαντ κάλεσε το κοινό να σταματήσει να «σκαλίζει» τη ζωή του και να μην ψάχνει τι πραγματικά συνέβη σε σχέση με όσα παρουσιάζονται στη σειρά.

Από τη μεριά του, το Netflix, το οποίο ανέλαβε την παραγωγή, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στο σενάριο σε σχέση με την πραγματικότητα, προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τους ήρωες.

Σε πρόσφατο μήνυμα που δημοσίευσε στο Instagram ο πρωταγωνιστής της σειράς, Ρίτσαρντ Γκαντ ξεκαθάρισε με τη σειρά του ότι ο σκηνοθέτης δεν είναι εκείνος που τον κακοποίησε. «Οι άνθρωποι με τους οποίους αγαπώ, έχω συνεργαστεί και θαυμάζω, συμπεριλαμβανομένου του Σον Φόλεϊ, εμπλέκονται άδικα σε εικασίες. Μην κάνετε εικασίες για το ποιοι από τους ανθρώπους της πραγματικής μου ζωής είναι όλοι αυτοί. Μπορεί να μην είναι αυτό το νόημα της σειράς μας», γράφει.

Στην σειρά, ο Ντόννυ κατηγορεί την καθυστερημένη αναφορά του για την καταδίωξη της Μάρθα, στην πρόσφατη εμπειρία κακοποίησης, εξηγώντας: «Όταν έφτασε στο σημείο να πάω στην αστυνομία, απλά δεν μπορούσα να αντέξω την ειρωνεία να την καταγγείλω, αλλά όχι αυτόν. Υπήρχε πάντα η αίσθηση ότι ήταν άρρωστη, ότι δεν μπορούσε να το βοηθήσει, ενώ εκείνος ήταν ένας ολέθριος, χειριστικός groomer.».

Πολλοί θεατές της σειράς – που έγινε από τη βρετανική εταιρεία Clerkenwell Films – επισημαίνουν ότι ενώ η «Μάρθα» απεικονίζεται με ευαισθησία, σε μια ιστορία που ειπώθηκε για πρώτη φορά στη θεατρική παράσταση του 2019 Baby Reindeer, ο πραγματικός «κακός» της παράστασης είναι ο «Ντάριεν» – που παίζεται από τον Τομ Γκούντμαν-Χιλ. Τροφοδοτούμενοι από θυμό, οι θαυμαστές εξετάζουν εγκληματολογικά την καριέρα του κωμικού για συνδέσεις με τον ένοχο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Σον Φόλεϊ, κατηγορήθηκε λανθασμένα ότι ήταν η έμπνευση για τον χαρακτήρα. Όταν ο Γκαντ τον υποστήριξε και ζήτησε από τους ανθρώπους να σταματήσουν, ο Σον Φόλεϊ, έγραψε στο X ότι: ««Η αστυνομία έχει ενημερωθεί και ερευνά όλες τις συκοφαντικές, υβριστικές και απειλητικές αναρτήσεις εναντίον μου».

Η αστυνομία των West Midlands επιβεβαίωσε ότι ερευνά αναφορές για απειλητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε: «Διεξάγουμε έρευνα, αφού ένας άνδρας ανέφερε ότι έλαβε απειλητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και βρισκόμαστε στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών από το θύμα».

Πηγή: Guardian