Είναι γοητευτικό το έγκλημα στην μικρή και μεγάλη οθόνη. Σε τοποθετεί σε μια θέση αγωνίας, σε βάζει σε μία σκέψη και σε μια ανάλυση του ψυχολογικού προφίλ του δολοφόνου. Σε αντίθεση με τις κωμωδίες και τα ρομάντζα, οι σειρές που έχουν το έγκλημα ως κύριο συστατικό τους μπορεί να είναι σκληρές, έχουν όμως ένα ενδιαφέρον παραπάνω. Και το Netflix το ξέρει πολύ καλά.

Η αλήθεια είναι πως ο πήχης είχε ανέβει πολύ ψηλά κάποτε με το Mindhunter. Η απουσία του είναι ηχηρή στην πλατφόρμα, ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν τα σωστά υποκατάστατα, όπως η νέα μίνι σειρά Inside Man του Steven Moffat, η οποία διαφέρει από όσες έχουμε παρακολουθήσει.

Εδώ δεν προσπαθεί ένας αστυνομικός ή ένας ντετέκτιβ ή μια μυστική υπηρεσία να εξιχνιάσουν εγκλήματα και υποθέσεις, αλλά ένας θανατοποινίτης δολοφόνος. Σε μια προσπάθεια εξιλέωσης, όχι για να εξαγνιστεί από το φρικτό του έγκλημα αλλά ούτε για να αλλάξει την ποινή του, ο Jefferson Grieff (Stanley Tucci) γίνεται περιζήτητος σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Από γερουσιαστή μέχρι απλούς πολίτες. Μαζί του έχει και έναν serial killer, εξίσου θανατοποινίτης, για να τον βοηθά στις υποθέσεις που λαμβάνει, που όμως η μεταξύ τους χημεία θυμίζει και λίγο bromance.

Πώς λοιπόν ένας φυλακισμένος, καταδικασμένος σε θάνατο, μία δημοσιογράφος-ερευνήτρια και ένας εφημέριος σε ένα ήσυχο χωριό, καταλήγουν να είναι οι τρεις βασικές ιστορίες που στο τέλος της διαδρομής ενώνονται με ένα δίλημμα;

Inside Man

Η ιστορία του Jefferson Grieff εκτυλίσσεται παράλληλα με μια φαινομενικά άσχετη αφήγηση, από ένα χωριό της Αγγλίας, με πρωταγωνιστές τον εφημέριο Harry (David Tennant) και την δασκάλα μαθηματικών του γιου του, Janice (Dolly Wells). Η Janice συστήνεται ως η γυναίκα που καταφέρνει να διώξει έναν μεθυσμένο άνδρα που εκφοβίζει τη νεαρή δημοσιογράφο Beth Davenport (Lydia West). Η Beth αποδεικνύεται τρόπον τινά ο συνδετικός κρίκος των ιστοριών. Η γυναίκα που κάνει τη ζωή του Harry πολύ δύσκολη.

Για την ακρίβεια, η ζωή του αρχίζει να γίνεται ζόρικη, από τη στιγμή που παίρνει στα χέρια του ένα στικάκι που ανήκει στον Edgar (Mark Quartley). Το περιεχόμενό του είναι εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Μια ατυχής συγκυρία οδηγεί αυτό το στικάκι στα χέρια της Janice, η οποία θεωρεί πως ανήκει στον γιο του Harry, Ben (Louis Oliver). Ο Harry ταραγμένος και συγχυσμένος, καταλήγει να την κλείνει στην αποθήκη του σπιτιού του, προκειμένου εκείνη να μην πάει στην αστυνομία να καταδώσει τον γιο του.

Διαβάστε ακόμη: Από το Μηδέν: Η σειρά του Netflix που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και έκανε τους πάντες να κλάψουν

Σε αυτό το διάστημα, η Beth θέλοντας να γράψει ένα άρθρο για τον Grieff, τον επισκέπτεται στη φυλακή. Είναι εκείνο το σημείο που ο ίδιος λέει πως «όλοι μπορούν να γίνουν δολοφόνοι. Απλά πρέπει να συναντήσουν τον σωστό άνθρωπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός λόγος, μια κακή ημέρα». Εκείνος δέχεται να της μιλήσει, αλλά όχι και να γράψει το άρθρο, μιας και δεν επιθυμεί να αγιοποιηθεί για το έγκλημά του.

Στην πορεία όμως μπαίνει και το μεγάλο δίλημμα για την Beth.

Inside Man

Μετά την πρώτη τους συνάντηση, ζητά τη βοήθεια του για να εντοπίσει την Janice. Το δίλημα είναι το εξής: «Θες να γράψεις το άρθρο ή να βοηθήσεις τη φίλη σου;». Ακραία γοητευτικός ο άνθρωπος που φαίνεται να ξέρει καλά την ανθρώπινη φύση. Εκείνη επιλέγει το πρώτο, αλλά ο Grieff έχει αποφασίσει μέσα του να ασχοληθεί με την υπόθεση. Με αυτόν τρόπο, οι ζωές των τριών φτάνουν σε κοινό σημείο.

Το Inside Man έχει πρώτα απ’όλα ωραιότατο καστ. Στη λίστα με τις αγαπημένες ηθοποιούς σίγουρα μπήκε η Dolly Wells, ενώ ο Stanley Tucci γεμάτος αυτοπεποίθηση, με αρκετές δόσεις χιούμορ και έξυπνες ατάκες «σπάει» την σκοτεινή ατμόσφαιρα, ενώ ο ήρεμος τόνος του και το μυαλό του, τον κάνουν να πετάξει από πάνω του την ταμπέλα του δολοφόνου. Τουλάχιστον σε εμάς που παρακολουθούμε την ιστορία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σειρά μυστηρίου, το Inside Man εστιάζει στην ηθική των πράξεων, γι’αυτό και μόνο αξίζει να το δείτε.

ΥΓ: Εξαιρετικό και το soundtrack της σειράς « God`s Gonna Cut You Down» του John Grant.