Στις 25 Ιανουαρίου έρχεται στο Netflix η ζωή της διαβόητης διακινήτριας ναρκωτικών και πρωτοπόρου της βιομηχανίας εμπορίου κοκαΐνης της Κολομβίας ή αλλιώς «Βασίλισσα της Κοκαΐνης», της Griselda Blanco με μια νέα σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο «Griselda»

Στην σειρά που μεταφέρεται στις οθόνες μας μέσω της πλατφόρμας του Netflix, από τους παραγωγούς της σειράς Narcos, πρωταγωνιστεί η Sofia Vergara όπου εξιστορεί την πραγματική ζωή της Blanco, μιας αφοσιωμένης μητέρας που ο θανατηφόρος συνδυασμός της γοητείας και της ανυποψίαστης αγριότητας της, τη βοήθησε να περιηγηθεί επιδέξια ανάμεσα στην οικογένεια και τις επιχειρήσεις, οδηγώντας την να γίνει ευρέως γνωστή ως η «Μαύρη Χήρα» και «Βασίλισσα της Κοκαΐνης».

Οι σειρές με θέμα την μαφία και το οργανωμένο έγκλημα κατέχουν μια αγαπημένη θέση στις καρδιές πολλών σινεφίλ. Κανένα είδος δεν έχει επηρεάσει την αντίληψη του κοινού για τους εγκληματίες περισσότερο από τις σειρές γκάνγκστερ.

Παρακάτω λοιπόν έχουμε μερικές σειρές που θα σε «μεταφέρουν» στον υπόκοσμο της μαφίας, έχουν πολλή δράση και σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον. Αν λοιπόν ψάχνεις σειρές που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σου και θα μιλάει για το βρώμικο κόσμο της μαφίας, οι παρακάτω προτάσεις είναι για σένα.

Narcos

Η ζωή και η αιματοβαμμένη δράση του Πάμπλο Εσκομπάρ έχει εμπνεύσει αρκετές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες αλλά καμιά δεν φτάνει σε αξία τη σειρά του Netflix.

Το «Narcos» δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό mockumentary γύρω από την άνοδο και την πτώση του Εσκομπάρ (απίθανος ο βραζιλιάνος Βάγκνερ Μόουρα στο ρόλο του πράου «Ρομπέν των δασών» της Κολομβίας, με το απλανές βλέμμα και τα τρομερά ξεσπάσματα βίας ) αλλά κι ένα καλοφτιαγμένο χρονικό γύρω από τα απίθανα – σχεδόν εξωπραγματικά- «κατορθώματά» του Εσκομπάρ στον περίπλοκο και γεμάτο εκπλήξεις πόλεμο του ενάντια στους διώκτες του. Η σειρά ολοκληρώνεται σε 3 κύκλους όπου ο κάθε ένας αριθμεί 10 επεισόδια. 

Στα τέλη δεκαετίας του 70, η ανησυχητική άνοδος στο προσκήνιο Πάμπλο Εσκομπάρ μετά και την επέκταση της «αυτοκρατορίας» του στην αγορά του Μαϊάμι, στρέφει πάνω του την προσοχή της ομοσπονδιακής Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς οι Η.Π.Α. προσπαθούν να τον συλλάβουν και να αναχαιτίσουν τη ροή των τεράστιων χρηματικών ποσών του αμερικανικού κεφαλαίου -κυρίως των πλούσιων και διάσημων- προς την Κολομβία.

Η σειρά είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ένα διεισδυτικό, δίχως φίλτρα ταξίδι στη βίαιη ιστορία του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών μέσα από την άνοδο και πτώση των πιο επικίνδυνων και αδίστακτων «βαρόνων», τις τρομερές μάχες των τοπικών και διεθνών υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών με τα καρτέλ, αλλά και τα ωμά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ τους.

Ήταν τέτοια η μαγνητική έλξη που ασκούσε ώστε όταν μαζί με τον Πάμπλο Εσκομπάρ τέλειωσε και ο δεύτερος κύκλος του «Narcos» (ή του «Narcos: Colombia»), αναρωτιόταν κανείς, παρ’ όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αρετές της σειράς, τι νόημα έχει να συνεχίσει παρακάτω;

Κι όμως, το πρώτο «Narcos» μας πρόσφερε κι έναν τρίτο σημαντικό κύκλο επεισοδίων με άξονα το καρτέλ του Κάλι, πριν η σειρά μετονομαστεί σε «Narcos: Mexico» και πιάσει το νήμα από την αρχή σε διαφορετικό σκηνικό και με διαφορετικό κεντρικό θίασο.  

Το spin-off του, το Narcos: Mexico, επικεντρώνεται στην άνοδο του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό, ενώ ένας αξιωματικός της DEA αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να «ξεσκεπαστούν» τα καρτέλ αυτά.

Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι ο Αμάδο Καρίγιο Φουέντες  του José María Yazpik, ο οποίος μετατρέπεται στον διάδοχο του Φελίξ Γκαγιάρδο του Diego Luna. Εδώ τον βλέπουμε στο απόγειο της δόξας, της φήμης και των χρημάτων του. Τόσα που ούτε ο προκάτοχός του δεν μπορούσε να ονειρευτεί. Τι σου κάνει ένα πολυμήχανο επιχειρηματικό -και όχι δολοφονικό- μυαλό ε; Λάτρεψα την ερμηνεία του και δικαίως πήρε τα ηνία της σεζόν, καθώς πέραν του ότι παίζει έναν αδίστακτο βαρόνο ναρκωτικών, διαφέρει από όλους τους άλλους.

El Chapo

Αυτή η δραματική σειρά εξιστορεί την πραγματική ιστορία της ανόδου, σύλληψης και δραπέτευσης του περιβόητου Μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν (Ελ Τσάπο).

Γιος ενός μικροκαλλιεργητή όπιου στην επαρχία Σιναλόα του Μεξικό, ο Χοακίν Γκουσμάν, είχε το παρατσούκλι «Chapo», λόγω του χαμηλού του αναστήματος. Η ιστορία λέει πως η μητέρα του πάντα πίστευε ότι όσο μπόι έλειπε από τον αγαπημένο της Χοακίν το είχε κερδίσει σε μυαλό και πείσμα.

Και πράγματι αυτό το νεαρό αγόρι που μεγάλωνε σε ένα φτωχό χωριατόσπιτο και είχε μία βαθιά συγκρουσιακή σχέση με τον πατέρα του (ο Εμίλιο ήταν αλκοολικός και υπήρξε πολύ βίαιος απέναντι του), έψαχνε από νωρίς να βρει τρόπους για να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του. Και, φυσικά, να επεκτείνει την μικρή, οικογενειακή επιχείρηση.

Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Ελ Τσάπο ξεκίνησε να δουλεύει με τον ανερχόμενο έμπορο ναρκωτικών Χέκτορ Λουίς Πάλμα Σαλαζάρ και στη συνέχεια μπήκε στην ομάδα του Μιγκέλ Φέλιξ Γκαγιάρδο, σε επιβλέποντας αρχικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομοσπονδίας.

Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Ελ Τσάπο υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, ελέγχοντας πάνω από το 50% της συνολικής ποσότητας ναρκωτικών που φτάνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ H περιουσία του δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά ενώ ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν αναγκασμένος να κρύβει σε μουχλιασμένες τρύπες τις δέσμες με τα χαρτονομίσματα του, ο Ελ Τσάπο κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes με τους πιο επιδραστικούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο για το 2009.

Ήταν παντρεμένος ταυτόχονα με τέσσερις -τουλάχιστον- γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με πηγές και βιογράφους, τον αγαπούσαν τρελά και συνεχίζουν να τον αγαπούν, ενώ μιλούν μόνο για την καλή πλευρά του χαρακτήρα του.

Ozark

Το 2017, έκανε πρεμιέρα στο Netflix, μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυβραβευμένες σειρές της πλατφόρμας, το Ozark. Πρωταγωνιστές στο Ozark είναι πολλοί. Ο φακός όμως εστιάζει κυρίως στην οικογένεια Μπερντ. Τον Μάρτι (Jason Bateman), τη Γουέντι (Laura Linney) και τα παιδιά τους, Σάρλοτ (Sofia Hublitz) και Τζόνα (Skylar Gaertner).

Ο Μάρτι Μπερντ όντας οικονομολόγος εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος μαζί με έναν φίλο του, τον Μπρους Λιντέλ, σε μία εταιρεία την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν στο Σικάγο. Κάποια στιγμή, ο αρχηγός του καρτέλ Ναβάρο, Καμίνο Ντελ Ρίο απαιτεί να συναντήσει άμεσα τόσο τον Μάρτι, όσο και τον συνέταιρό του, προκειμένου να τους πληροφορήσει ότι έχει διαπιστώσει ότι κάποιος κλέβει χρήματα από την επιχείρησή του. Στο σημείο συνάντησης, βρίσκονται ο Λιντέλ με την κοπέλα του, καθώς και δύο επιχειρηματίες. Ο Ρίο ως τιμωρία, σκοτώνει τους πάντες στο χώρο, και είναι έτοιμος να βγάλει και τον Μάρτι από τη μέση, όταν εκείνος του προτείνει μία πολύ δελεαστική συμφωνία, προκειμένου να μην εξοντώσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Προθυμοποιείται να ξεπλένει αυτός τα χρήματα του καρτέλ, κάτι το οποίο σκοπεύει να κάνει στη λίμνη Όζαρκ της πολιτείας Μιζούρι. Έτσι, μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ημερών, αυτός, η γυναίκα του, Γουέντι και τα παιδιά τους Σάρλοτ και Τζόνα μετακομίζουν στη νέα περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσουν τις βρώμικες δουλειές του καρτέλ.

Ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας σεζόν αντιλαμβάνεσαι ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Bateman-Linney δίνει ρέστα. Ακόμη και δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως ο αστυνόμος Πέτυ, ο Τζέικομπ και η Νταρλίν Σνέλ, αλλά και η οικογένεια Λάνγκμορ συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καστ της σειράς. Φυσικά, την παράσταση κλέβει η Julia Garner (Ρουθ Λάνγκμορ), η οποία διαθέτει τον πιο πολυδιάστατο χαρακτήρα στη σειρά. Η κορυφαία ερμηνεία της έχει ανταμειφθεί με 2 βραβεία Emmy, Β’ γυναικείου ρόλου, για την 2η και την 3η σεζόν. Το πιο εντυπωσιακό σχετικά με το καστ του Ozarkωστόσο, είναι ότι καθώς εξελίσσεται, ανεβαίνουν επίπεδο όχι μόνο οι ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και η μεταξύ τους χημεία απογειώνοντας τη σειρά.  

Breaking Bad

Το Breaking Bad είναι μια από τις πιο γνωστές τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών. Η ιστορία έχει να κάνει με έναν καθηγητή λυκείου που διαγιγνώσκεται με καρκίνο στα 50α γενέθλιά του και αφού συνοδεύει τον κουνιάδο του (πράκτορα της DEA) σε μια σύλληψη σε εργαστήριο μεθαμφεταμίνης και βλέπει το ύψος των παράνομων εσόδων που παράγει, αποφασίζει να μπει και εκείνος στον κόσμο των ναρκωτικών ώστε τα χρήματα που θα κερδίσει, να συντηρήσουν την οικογένειά του μόλις ο καρκίνος του στερήσει τη ζωή.

Οι προθέσεις του Γουόλτερ ήταν αγνές, αλλά το θλιβερό παρελθόν του σε συνδυασμό με τη διάγνωση του καρκίνου, τον οδήγησε σε σκοτεινά μονοπάτια, που ποτέ πριν δεν θα είχε τολμήσει να διαβεί. Ευτυχώς για εμάς το έκανε και γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης ιστορίας, την οποία θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα.

Η ιστορία πλέκεται προσεκτικά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο. Απεικονίζει με ακρίβεια την επιστήμη και τον κόσμο των των ναρκωτικών.

 Για πέντε σεζόν η αμερικάνικη δραματική του Βινς Γκίλιγκαν, καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως και κατάφερε να σημειώσει από τις μεγαλύτερες θεαματικότητες στη συνδρομητική τηλεόραση.

Το Breaking Bad κλείνει ολόκληρη την ιστορία του μέσα σε πέντε σύντομες σεζόν με 13 επεισόδια η καθεμία, εκτός από την πρώτη σεζόν που είχε επτά και την τελευταία σεζόν που είχε δεκαέξι. Μέσα σε 62 επεισόδια, έχουν πει τα πάντα. Ευτυχώς, μας έδωσαν στη συνέχεια το εκπληκτικό Better Call Saul.

Fear City: Η ιστορία της μαφίας της Νέας Υόρκης

τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970, η μαφία έβγαλε πλοκάμια κι απλώθηκε σε κάθε γωνιά της καθημερινότητας των Νεοϋορκέζων. Κι όχι δεν αναφερόμαστε μόνο σε ναρκωτικά, όπλα κι εμπόριο ανθρώπων. Άρχισαν να ελέγχουν, εστιατόρια, αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ, την ψαραγορά, το δικαστικό σύστημα, μέχρι καταστήματα μόδας. Στα σωματεία των εργαζομένων μάλιστα φύτρωναν δικούς τους ανθρώπους, ελέγχοντας όλη την κίνηση του λευκού και μαύρου χρήματος της πιάτσας. Κουμάντο κάνανε 5 οικογένειες (Μπονάνο, Κολόμπο, Γκαμπίνο, Τζενοβέζε, Λουτσέζε) .

Το fear City είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ που ερευνά την ιστορία της μαφίας της Νέας Υόρκης στα 80’s. Η σειρά αποτελείται από τρία επεισόδια όπου αναλύεται η άνοδος και η μετέπειτα πτώση των πέντε με γάλων μαφιόζικων οικογενειών του Μεγάλου Μήλου καθώς και τη δράση του FBI με στόχο το ακατόρθωτο, την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Πλάνα αρχείου, αφηγήσεις πρωταγωνιστών και απομαγνητοφωνήσεις κάνουν το Fear City μια σειρά που κάθε λάτρης των μαφιόζικων ταινιών και σειρών πρέπει να δει.

How to Become a Mob Boss

Τα έξι επεισόδια του How to Become a Mob Boss στο Netflix ακολουθούν την πορεία διάσημων μαφιόζων. Ξεκινώντας από τον Aλ Καπόνε και την ανάδειξή του μέσα από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης που τον έφερε στη θέση του Βασιλιά του Σικάγο, ο μαφιόζος βρήκε το dream job της ζωής του.

Συνεχίζοντας με τον Φράνλ Λούκας, η σειρά δείχνει πως εδραίωσε μία καλοστημένη επιχείρηση στο εμπόριο ηρωίνης, παίρνοντας την εξουσία και φροντίζοντας ο ίδιος για να είναι το προϊόν ανταγωνιστικό. Ακολουθούν ο Σαλβατόρε Ρίινα της σικελικής μαφίας, ο Τζον Γκότι που παρουσιάζεται περισσότερο ως παράδειγμα προς αποφυγή, ο Γουίτνει Μπούλγκερ που επί 16 χρόνια κρυβόταν από τις αρχές και καταλήγουμε στον Πάμπλο Εσκομπάρ και την ιστορία του – που έγινε ακόμα πιο γνωστή μέσα από την τηλεοπτική σειρά Narcos.

Cocaine Cowboys: The Kings of Miami

Το «Cocaine Cowboys: The Kings of Miami» είναι η τέταρτη προσθήκη στο franchise του «Cocaine Cowboys». Το πρώτο μέρος, με τίτλο «Cocaine Cowboys», έκανε πρεμιέρα το 2006 και ακολούθησαν το «Cocaine Cowboys 2» το 2008 και το «Cocaine Cowboys:Reloaded» του 2014.

Οι θαυμαστές της σειράς μπορούν να παρακολουθήσουν στο Netflix τα έξι επεισόδια της σειράς, η οποία καταγράφει την άνοδο και την πτώση των Αουγκούστο «Γουίλι» Φάλκον και Σαλβαντόρ «Σαλ» Μαγκλούτα.

Το «Cocaine Cowboys: The Kings of Miami» περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων με πρώην εμπόρους ναρκωτικών και λαθρέμπορους που εργάστηκαν μαζί με τον Γουίλι και τον Σαλ, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα μέλη της ομάδας νομικής υπεράσπισής τους, τους εισαγγελείς και την αστυνομία που τους κυνήγησε για χρόνια, για να διηγηθεί την ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Γνωστοί και ως «Los Muchachos», οι κουβανικής καταγωγής και απόφοιτοι λυκείου με έδρα το Μαϊάμι Αουγκούστο «Γουίλι» Φάλκον και Σαλβαντόρ «Σαλ» Μαγκλούτα θα γίνονταν δύο από τους πιο διαβόητους εμπόρους ναρκωτικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Καθώς ο Πόλεμος κατά των Ναρκωτικών έφτανε στην κορύφωσή του το 1985, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, το χάσμα μεταξύ του Γουίλι, του Σαλ και της αστυνομίας άρχισε να μειώνεται. Και παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις διέφυγαν από την αστυνομία, τελικά συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 1991.

Κατηγορήθηκαν για την παράνομη διακίνηση 75 τόνων κοκαΐνης στη χώρα μεταξύ 1978 και 1991, συγκεντρώνοντας περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ιστορία τους παραμένει μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ναρκωτικών στην ιστορία των ΗΠΑ. Δικάστηκαν μετά από τέσσερα χρόνια το 1996, αλλά αθωώθηκαν παρά την ύπαρξη πλήθους αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους.

Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ του Netflix, στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της σύλληψης και της δίκης τους, τουλάχιστον τρεις πιθανοί μάρτυρες της υπόθεσης σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Γουίλι και ο Σαλ ήταν πίσω από τα χτυπήματα, αλλά δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να το αποδείξουν. Η ομάδα υπεράσπισης τους αρνήθηκε ότι οι πελάτες τους είχαν οποιαδήποτε σχέση με τους ύποπτους θανάτους.

Ο Γουίλι πέτυχε δικαστικό διακανονισμό και καταδικάστηκε σε μόλις 20 χρόνια φυλάκισης. Ο Σαλ δεν ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, με ποινή ισόβιας κάθειρξης 205 ετών, η οποία μειώθηκε το 2006 σε 195 χρόνια. Ο αδελφός του Γουίλι, Γκουστάβο Φάλκον, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης, αλλά παρέμεινε φυγόδικος για 26 χρόνια.

Crack: Cocaine, corruption & Conspiracy

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η επιδημία του κρακ σάρωσε τις φτωχές γειτονιές της Αμερικής όπως ένα τσουνάμι, αφήνοντας πίσω της ένα χάος.

H «κοκαΐνη των φτωχών», όπως ονομάστηκε, κατέστρεψε γενιές ολόκληρες και συγκεκριμένα την κοινότητα των Αφροαμερικανών όπου έσπειρε το θάνατο, τη δυστυχία και τον πόνο. Οι ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις των Ρόναλντ Ρήγκαν και Τζορτζ Μπους δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, όσο «διάσημες» και αν ήταν οι καμπάνιες κατά των ναρκωτικών. Η κοινότητα των Αφροαμερικανών στο έλεος του Θεού, χωρίς καμία βοήθεια.

Μέσα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που επέζησαν από τον εφιάλτη, ιστορικούς και καθηγητές, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών της εποχής (όπως ο διαβόητος «Freeway» Rick Ross, που κάποιος γνωστός ράπερ – πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος «δανείστηκε» το όνομά του), το ντοκιμαντέρ 1.5 ώρας είναι πραγματικά αποκαλυπτικό.