Η σειρά UNDERWONDER σκηνοθετήθηκε από τον Κώστα Καρύδα και παρουσιάζει μια πρωτότυπη εξερεύνηση από μια ομάδα έμπειρων σπηλαιοδυτών που ανακαλύπτουν μοναδικές ιστορίες και μυστήρια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ταξίδι ξεκινάει με το βαθύτερο σημείο του σπηλαίου της λίμνης Βουλιαγμένης. Στο 2ο επεισόδιο, η ομάδα των σπηλαιοδυτών κατευθύνεται στο σπήλαιο της Αμφιτρίτης στην Πάρο. Σε αυτήν την κατάδυση, στόχος της ομάδας είναι η εύρεση δειγμάτων που θα καθορίσουν τη μορφολογία των Κυκλάδων στην αρχαιότητα, πριν ακόμη ανέβει η στάθμη της θάλασσας. Στη συνέχεια, νέος προορισμός για την ομάδα είναι το μυστηριώδες σπήλαιο του Διρού στην Πελοπόννησο.

Στο τελευταίο επεισόδιο, η ομάδα σχεδιάζει την αποστολή της στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη. Σε αυτή την κατάδυση, η ομάδα των δυτών καταγράφει τα οστά από ένα είδος ελέφαντα μοναδικό στον κόσμο που κάποτε υπήρχε στο νησί. Κλείνοντας των κύκλο των καταδύσεων, οι σπηλαιοδύτες επιστρέφουν στο Λίμνη Βουλιαγμένης.

Ο Κώστας Καρύδας, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, μας μιλάει για όλα αυτά που σκέφτεται σχετικά με την υπέροχη αυτή περιπέτεια, στην οποία συμμετείχε αλλά και ποια σκέφτεται ότι θέλει να είναι τα επόμενά του βήματα.

UNDERWONDER

Πως ξεκινήσατε να δημιουργείτε αυτό το πρότζεκτ;

Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις με τον Ανδρέα Κουρή ο οποίος είναι ο παραγωγός του πρότζεκτ αλλά ταυτόχρονα και σπηλαιοδύτης. Με σύστησε στον Γιώργο Βανδώρο, ο οποίος είναι σπηλαιοδύτης με τεράστια εμπειρία και μου έκανε την εισαγωγή στον κόσμο των σπηλαίων και της σπηλαιοκατάδυσης. Θυμάμαι να μένω άφωνος βλέποντας τις υποβρύχιες εικόνες που τραβούσε η σπηλαιοδύτρια Καρολίν Νεγρίν.

Έτσι ανακάλυψα για αυτά τα υποβρύχια θαύματα, τους πανέμορφους υποβρύχιους κόσμους αλλά ταυτόχρονα ανακάλυψα και τους σπηλαιοδύτες, ο καθένας με τον χαρακτήρα του, να οργανώνουν και να βουτάνε στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα για τον άνθρωπο. Κατάλαβα ότι εδώ υπάρχουν ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν. Έτσι γεννήθηκε το UNDERWONDER.

Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η σειρά UNDERWONDER;

Νομίζω το συναίσθημα που κυριαρχεί κάθε φορά είναι το δέος τόσο για την οπτική ομορφιά των υποβρυχίων σπηλαίων, όσο και για τα απίστευτα συμπεράσματα που κρύβουν για την Ελλάδα. Προσωπικά θέλω το κάθε επεισόδιο να είναι μια διαδρομή που θα σας πάει σε μέρη που δεν θα μπορούσατε να επισκεφτείτε ποτέ, και να ζήσετε την εμπειρία των καταδύσεων μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών μας, των σπηλαιοδυτών.

UNDERWONDER

Τί είναι αυτό που έχετε κρατήσει μέσα σας μετά το πέρας των γυρισμάτων.

Κρατάω τις στιγμές που ζήσαμε με την κινηματογραφική ομάδα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το ατελείωτο problem-solving για να φέρουμε σε πέρας τους υψηλούς στόχους που βάλαμε. Κρατάω τα μαθήματα που πήρα από τους σπηλαιοδύτες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή. Πραγματικά μου έμαθαν ότι οτιδήποτε φαντάζει δύσκολο εώς αδύνατο, αν το σπάσεις σε μικρότερα κομμάτια που μπορείς να διαχειριστείς, τότε αυτό σιγά σιγά αρχίζει και λύνεται από μόνο του. Γενικά ήταν μια σειρά που είχε μια ενδιαφέρουσα παραγωγή, φανταστικές εικόνες, μαγευτικά υποβρύχια τοπία και χημεία σε ανθρώπινο επίπεδο, και αυτό νομίζω περνάει και στο τελικό αποτέλεσμα.

Ποιό είναι το αγαπημένο σας επεισόδιο και γιατί.

Θα έλεγα το πρώτο επεισόδιο για τη Λίμνη Βουλιαγμένη καθώς είναι αυτό που μας εισάγει στον κόσμο του UNDERWONDER και πάντα μου θυμίζει πως ήμουν εγώ όταν μάθαινα για τα σπήλαια και τους σπηλαιοδύτες για πρώτη φορά.

Ποια θα θέλατε να είναι η επόμενη συνεργασία σας;

Έχουμε όρεξη να κάνουμε σινεμά είτε αυτό είναι ταινία είτε ντοκιμαντέρ και να πούμε ιστορίες που δεν λέγονται «εύκολα». Θέλουμε να σας πάμε σε μέρη που δεν έχετε ξαναπάει. Το UNDERWONDER είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Στο μέλλον θα δείτε πολλά ακόμα πρότζεκτ.

Photo Credits: Carolin Negrin