Το τελευταίο διάστημα έχω αφήσει το Netflix για λίγο στην άκρη και το Disney+ έχει γίνει η comfort πλατφόρμα που ανοίγω για να δω το βράδυ κάποια σειρά μετά τη δουλειά, παρέα με το φαγητό. Οκ, ως εδώ ακούγεται αρκετά sad και νιώθω σαν να παίζει ένα βιολί σε ηχητικό background. Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως στο Disney+ έχουν γίνει μερικές πολύ δυνατές προσθήκες τον τελευταίο μήνα, είτε μιλάμε για ταινίες είτε για σειρές.

Σου είχαμε γράψει εδώ για το Shogun, τη σειρά που είναι, προς ώρας, ό,τι πιο κοντινό σε Game of Thrones τη εξαιρέσει του House of the Dragon, όπως σου είχαμε προτείνει και ένα πολύ καλό ψυχολογικό θρίλερ εδώ. Όπως σου είχαμε κάνει γενικώς προτάσεις για να βάλεις στην watchlist σου για να μην ψάχνεσαι. Και μέχρι σήμερα δε σε έχουμε αφήσει ξεκρέμαστο. Αν έχεις δει κάτι που δε σε ικανοποίησε, είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Η μοναδική εξαίρεση.

Κι αν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να είχαμε κι εδώ στο Intronews αμφιβολία γι’ αυτό που σου προτείνουμε, με τη σειρά Death and Other Details δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το ότι θα σου αρέσει πολύ και θα την δεις απνευστί. Δε θα σε νοιάξει καν αν δουλεύεις την επόμενη μέρα, αν για παράδειγμα την αρχίσεις σήμερα. Αλλά έρχεται και τριημεράκι, οπότε μπορείς να την έχεις στα προσεχώς.

Το Death and Other Details συνδυάζει το πατροπαράδοτο whodunit των ταινιών σε ιστορίες της Άγκαθα Κρίστι με την φρέσκια ματιά στο crime fiction που έφερε ο Ράιαν Τζόνσον με το Knives Out. Στη σειρά είναι πιο έντονη μάλιστα η αύρα του δεύτερου, του Glass Onion, κυρίως γιατί πολλά σεναριακά στοιχεία ταιριάζουν.

Η crime σειρά του Disney+ θα γίνει το νέο σου κόλλημα: Θυμίζει αρκετά Knives Out, θα γίνεις κι εσύ ντετέκτιβ

Τι βλέπουμε στη σειρά Death and Othe Details

Και στη σειρά αυτή έχουμε ένα πλοίο, μια κρουαζιέρα, που την έχει διοργανώσει μια πλούσια οικογένεια για να γιορτάσουν την επέτειο γάμου ο μεγιστάνας μπαμπάς Λόρενς Κολιέρ και η μαμά, με αρκετούς καλεσμένους του εγχώριου και ξένου τζετ σετ, με συνεργάτες ιδίου βεληνεκούς και φυσικά με σεκιούριτι και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σε ένα πλοίο με αρκετούς ανθρώπους που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τους Κολιέρ, η Ίμοτζεν, φίλη με την κόρη, την Άννα Κολιέρ, θα βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Σε ένα δωμάτιο του πλοίου, ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος, καρφωμένος σε έναν τοίχο και με το αίμα να στάζει και η Ιμότζεν φαίνεται στις κάμερες να βγαίνει από το δωμάτιό του λίγο πριν τον εντοπίσει μια καμαριέρα.

Καθώς το πλοίο βρίσκεται στα ανοιχτά της θάλασσας, μέχρι να εμφανιστούν από τη CIA, την υπόθεση εξιχνίασης του εγκλήματος αναλαμβάνει ο Ρούφους Κότσγουερθ, ένας από τους πιο γνωστούς και αποτελεσματικούς ντετέκτιβ, που έχει γράψει και βιβλίο που έγινε best seller με οδηγίες για νέους ντετέκτιβ.

Ο Ρούφους εξηγεί στην Ιμότζεν πως ο μόνος τρόπος να αποδείξει την αθωότητα της, είναι να συνεργαστεί μαζί του. Ο Κότσγουερθ άλλωστε έχει γράψει πως ένας ντετέκτιβ πρέπει να έχει πάντοτε έναν συνεργάτη. Και η Ιμότζεν είναι η ιδανική. Ο λόγος; Όταν ήταν μικρή συνεργάστηκε με τον Κότσγουερθ για να βρουν τον δολοφόνο της μητέρας της. Όμως ο Κότσγουερθ, για λόγους που δε μπόρεσε να μοιραστεί, σταμάτησε την έρευνα τη στιγμή που έμοιαζαν να πλησιάζουν στον δολοφόνο.

Η crime σειρά του Disney+ θα γίνει το νέο σου κόλλημα: Θυμίζει αρκετά Knives Out, θα γίνεις κι εσύ ντετέκτιβ

Η Ιμότζεν δεν του το συγχώρησε ποτέ και με εμφανή άρνηση δέχεται να συνεργαστεί μαζί του και στην πορεία της έρευνας, μαθαίνει με απροθυμία πράγματα που της δίνουν να καταλάβει ότι δε γινόταν διαφορετικά και πως τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για να βρεθεί ο δολοφόνος της μητέρας της, η μη εύρεση του οποίου σε πρώτο στάδιο σχετίζεται με την οικογένεια Κολιέρ και η Ιμότζεν φαίνεται να προσέγγισε την Άννα, την κόρη, για να βρεθεί πιο κοντά στα μυστικά.

Ένα άλλο plot twist είναι πως ο νεκρός, που όλοι νομίζουν πως είναι ένας πολύ πλούσιος και αγενέστατος τύπος, υποδυόταν έναν ρόλο και στην πραγματικότητα ήταν συνεργάτης του Ρούφους και είχε βρεθεί στο πλοίο για να συλλέξει στοιχεία για τον δολοφόνο της μαμάς της Ιμότζεν.

Η σειρά αναδεικνύει τον ρόλο του ερευνητή με τον πιο γοητευτικό τρόπο

Η σειρά Death and Other Details είναι κατά βάση ένα παραδοσιακό whodunit, που όμως προσθέτει μερικές αφηγηματικές λεπτομέρειες, όπως το ότι δεν έχουμε απλά flashbacks όπου η Ιμότζεν βλέπει τον παιδικό της εαυτό. Μπαίνει σε αυτά ως ενήλικη γυναίκα και συνομιλεί εκεί με τον ντετέκτιβ Ρούφους. Μια συνομιλία που πυροδοτείται σαφώς στο κεφάλι της με βάση κάτι που της έχει πει ο τωρινός Ρούφους, με την Ιμότζεν να πατάει replay σε κάποιες στιγμές για να μετρήσει διαφορετικά τη σκηνή και τις συμπεριφορές.

Καθώς στο στόχαστρο του Ρούφους για τη δολοφονία βρίσκονται αρκετοί ύποπτοι, μέχρι κι ένας ιερέας, αρχίζουν να υφαίνονται συνωμοσίες και συνεννοήσεις behind the scenes που αποπροσανατολίζουν ή που αυξάνουν τον κίνδυνο για την Ιμότζεν. Και ο ένας νεκρός, γίνεται τρεις νεκροί στη συνέχεια.

Η σειρά έχει συνολικά 10 επεισόδια, είναι σαν να τρως ένα γλυκό-αφρό στις 10 το βράδυ, ξέρεις ότι δεν θα επηρεάσει τον ύπνο σου, και βάζει το μυαλό σου να στροφάρει αρκετά για να μπορέσει να συμβαδίσει με την ταχύτητα που απλώνονται τα στοιχεία και με το τετραπέρατο μυαλό του Ρούφους που, σχεδόν ενοχλητικά, βρίσκεται 3 κινήσεις πιο μπροστά.