Όταν ξεκινάει ένα νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, είναι λογικό να παίρνει πάνω του ένα ενδιαφέρον και να τραβάει κοινό που είχε συνηθίσει να βλέπει Σασμό, Μάγισσα, Γη της Ελιάς ή Survivor. Η πρεμιέρα του MasterChef μπορεί να μην ήταν μια πρεμιέρα που να μας έκανε να πούμε ότι θα το βλέπουμε φανατικά, αλλά το πρώτο μήνυμα σε επίπεδο τηλεθέασης δόθηκε και αφορά κυρίως το Survivor και την παραγωγή του.

Είναι εξαιρετικά απίθανο το MasterChef να κάνει 21.3% στο δυναμικό. Τα νούμερά του θα κυμανθούν στο ποσοστό που έχει στο γενικό σύνολο, δηλαδή κάπου στο 14-15%. Και πάλι όμως, είναι ένα ποσοστό αρκετό για να κόψει κι άλλο από το Survivor που ήδη δεν έχει ξεκινήσει ενθαρρυντικά σε επίπεδο τηλεθέασης.

Έχει μεγάλο πρόβλημα στους παίκτες το Survivor

Το φετινό Survivor είναι από τις φορές που η αρχική αίσθηση, τόσο του κοινού όσο και των τηλεοπτικών εκπομπώ, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα πρόσωπα που επελέγησαν δεν είναι ενδιαφέροντα. Ακόμα και η Κατερίνα Δαλάκα με την Ασημίνα Χατζηανδρέου που έτρεξε η παραγωγή να τις επαναφέρει, δεν ήταν τα πρόσωπα που κρατούσαν το κοινό στις προηγούμενες φορές που συμμετείχαν.

Έφυγαν και οι δύο πέρσι στο πρώτο δίμηνο και το Survivor All Star πήγαινε καλύτερα χωρίς αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη Παππά. Δεν έλειψε σε κανέναν και η αποχώρησή του το 2021 ήταν λόγος για να φωταγωγηθεί η Αθήνα. Τους Μαχητές ας μην τους πιάσουμε.

Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια οι τηλεοπτικές εκπομπές και το κοινό να γκρινιάζουν ότι δε θέλουν άλλο αυτή την ίντριγκα και το ακραίο ριάλιτι, αλλά το Survivor αυτό είναι, δε μπορεί να απορρίπτει την ταυτότητα του. Και το κοινό προφανώς δεν ξέρει τι θέλει ή έχει μια μανία να τα κράζει όλα, αλλά το Survivor είναι ένα ριάλιτι και δε γίνεται να λέει «α, φέτος πάνω απ’ όλα η ικανότητα στον στίβο». Κατανοητό πως στην παραγωγή σκέφτηκαν ότι το κόνσεπτ μέχρι πέρσι μπορεί φέτος να κουράσει, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι είναι το μόνο που μπορεί να τονώσει το Survivor.

Γιατί αν δεν το τονώσει ούτε αυτό, δεν ξέρουμε πως θα φτάσει ως τον Ιούλιο ένα ριάλιτι με πολύ παχυλές αμοιβές για τους Διάσημους, με ποσοστά 12,1% στο δυναμικό και 14,6% στο γενικό σύνολο. Φτάνουμε στο σημείο να πούμε πως μόνο ένας Τριαντάφυλλος θα το σώσει το Survivor, αλλά κι αυτός θα πάει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και θα ζητήσει 10-15 χιλιάρικα για πλάκα. Και δικαιολογημένα θα τα ζητήσει, αν τα ζητήσει.

Δεν πάει πίσω το MasterChef

MasterChef τηλεθέαση vs Survivor

Το MasterChef από το Survivor πήρε τηλεθέαση κατά βάση και από αυτό θα συνεχίσει να παίρνει. Η Μάγισσα και ο Σασμός που έπεσαν στο 15% και 13% στο δυναμικό, θα επανέλθουν στο 17-19%. Το Survivor αμφιβάλλουμε αν θα μπορέσει να ανακάμψει με αυτό το line-up, ιδίως στους Διάσημους, όπου δεν ξέρεις ποιος είναι πιο αδιάφορος: η Αντωνά, ο Γκάνος, ο Βολικάκης, όλοι μαζί το ίδιο;

Ως προς το MasterChef, έχει φανεί από πέρσι πως δεν έχει να αφήσει κάποιο αποτύπωμα στην ελληνική τηλεόραση, όσο κι αν είναι πάντοτε ελκυστικά πρόσωπα οι Κοντιζάς-Ιωαννίδης-Κουτσόπουλος. Άσχετα με το τι λένε τα νούμερα, φαίνεται και στο MasterChef ότι έχουν εξαντληθεί όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν για να ενδιαφερθεί ξανά το κοινό. Έγιναν κάποιες προσαρμογές στις οντισιόν, όπως ότι βλέπουν 2-2 ταυτόχρονα τους διαγωνιζόμενους και τους βάζουν να μιλήσουν για 30 δεύτερα ο ένας στον άλλον, αλλά μέχρι εκεί.

Ίσως η φετινή τηλεοπτική χρονιά να είναι μια χρονιά αναθεώρησης ως προς τα ριάλιτι και το πώς πρέπει να δομούνται, ίσως να δοθεί το μήνυμα για μια χειμερία νάρκη τους μέχρι νεωτέρας, ιδίως ως προς το Survivor που για τον ΣΚΑΪ θα είναι πολύ δύσκολο να ζήσει χωρίς αυτό, αλλά, από την άλλη, δε γίνεται να υπάρχει τέτοιο κόστος για μια παραγωγή που κάνει 15%.