Δεν περίμενε κανείς σίγουρα να ακούσει κάτι τέτοιο στην ελληνική τηλεόραση από μια γυναίκα, αλλά να που ήρθε αυτή η στιγμή. Η δήλωση της Έφης Σαρρή πως θέλει τον άντρα υποτακτικό και να της μιλάει με ύφος «υπηρέτη», άνοιξε μια συζήτηση στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη, όπου η Νανά Παλαιτσάκη υποστήριξε ότι η χειραφέτηση της γυναίκας έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Όχι, δεν υπερβάλλουμε στα γραφόμενα μας, αυτό είπε και πολύ περιγραφικά. Αρχικά, η τοποθέτησή της μιλούσε για την ανάγκη να μην εξαφανιστούν οι άντρες παλαιάς κοπής και πως ο άντρας πρέπει να βάζει όρια.

«Ένας άντρας, ο οποίος είναι αρσενικό – και πρέπει να υπάρχουν αρσενικά παλαιάς κοπής – πρέπει να βάλει όρια. Πρέπει ο άντρας να βάλει όρια για να νιώθει η γυναίκα ότι υπάρχει ασφάλεια. Διότι όταν δεν κάνει ο άντρας πρόταση και δεν βάζει όρια, μετά όλα γίνονται ρημαδιό».

Η απάντηση της Μελέτη σε αυτό που άκουγε ήταν αν «Μόνο ο άντρας βάζει όρια; Και η γυναίκα πρέπει να βάζει όρια».

Εκεί η Παλαιτσάκη πάτησε το γκάζι και πήγε σε πιο…αμφιλεγόμενα μονοπάτια.

«Όταν υπάρχουν δύο καπεταναίοι στο καράβι, το καράβι πάει για φούντο. Άρα, πρέπει σε μια σχέση στο σπίτι κάποιος να είναι αρχηγός. Αυτός ο οποίος φέρνει τα λεφτά, αυτός και…», πρόλαβε να πει η Παλαιτσάκη πριν την διακόψει η Μελέτη.

«Δε μπορεί να είναι ο άντρας και μπαλαρίνα και κυνηγός» είπε η Παλαιτσάκη και τρέλανε τη Μελέτη

«Δεν μπορώ να το ακούω αυτό το πράγμα. Τι πάει να πει “αυτός που φέρνει τα λεφτά”; Δηλαδή, συγγνώμη ρε Νανά, άμα δουλεύει η γυναίκα, τι θα κάνει;», ρώτησε ενοχλημένη η Μελέτη.

Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν.Π.: Μπορώ να έχω την άποψή μου;

Ε.Μ.: Και βέβαια, αλλά δεν το καταλαβαίνω αυτό το “αυτός που φέρνει τα λεφτά”…

Ν.Π.: Γι’ αυτό έχουν γίνει όλα τα σπίτια ρημαδιό. Όταν θες να είσαι κι εσύ αρχηγός στο τιμόνι και ο άντρας αρχηγός, πάτε για βούλιαγμα.

Ε.Μ.: Γιατί να είναι αρχηγός αυτός που φέρνει τα λεφτά;

Ν.Π.: Παραδοσιακά, όταν φέρνεις τα λεφτά, μπορείς να ελέγχεις κι έχεις δικαίωμα να ελέγξεις.

Ε.Μ.: Θα τρελαθώ!

Ν.Π.: Να τρελαθείς, αλλά να μάθεις και αλήθειες. Δεν μπορεί να έχουν γίνει όλα ίσα κι όμοια. Δε γίνεται έτσι, έχουμε μπερδευτεί.

Ε.Μ: Μπορώ να μιλήσω;

Ν.Π: Αν με ακούσεις πρώτα, ναι. Όποιος έχει την οικονομική δύναμη, αυτός μπορεί να ελέγχει. Όταν δεν είναι δυνατός κάποιος, πώς να ελέγξει. Όταν το κουδούνι γράφει Μελέτη, είναι ο χώρος σου.

Ε.Μ: Εγώ πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος ελέγχει τον δικό του χώρο. Τι πάει να πει ότι αυτός που έχει τα λεφτά, ελέγχει; Δεν μπορώ να ακούω στις εποχές της χειραφέτησης ότι ο άντρας ελέγχει τη γυναίκα επειδή δουλεύει και φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Δεν μπορώ να ακούω ότι η γυναίκα ελέγχεται επειδή ο άντρας έχει λεφτά.

Ν.Π: Η χειραφέτηση μας κατέστρεψε. Επειδή τα κάναμε μαντάρα, γι’ αυτό τώρα τρώμε τη μοναξιά στο κεφάλι. Θέλουμε τον άντρα να φοράει παντελόνι ή να γίνεται μπαλαρίνα; Δε μπορείς να τον θες και μπαλαρίνα και κυνηγό. Δίνεται πολύ λάθος μήνυμα.

Ε.Μ: Μη γενικεύουμε έτσι τα πράγματα. Νανά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι μήνυμα ότι ο άντρας που δουλεύει και φέρνει τα λεφτά, ελέγχει τη γυναίκα. Η γυναίκα που δουλεύει δεν καταστρέφει την πιάτσα, ούτε κόβει στον άντρα τον ανδρισμό του.

Ν.Π: Έχουμε φτάσει στο αντίθετο σημείο. Όταν μια γυναίκα δουλεύει, ο άντρας σαφώς μπορεί να καθίσει να κρατάει τα παιδιά. Δε μπορεί να είναι όμως μπάτε σκύλοι αλέστε και να συνεννοούνται τα παιδιά πίσω από την πλάτη του άλλου.

Κάπου εδώ η κουβέντα πήρε άλλη τροπή με κάτι που είπε η Πετρουτσέλι που δεν είχε νόημα.