Σε πολλά περιστατικά της καθημερινότητας, που είναι ατομικά αλλά έχουν μια συλλογική προέκταση, αναζητάμε όλοι το ποιο θα ήταν το σωστό, το τίμιο, και με βάση την τελική μας εσωτερική ετυμηγορία, κρίνουμε τον άλλον. Ξεχνάμε επίτηδες κάθε φορά ότι εμείς δεν έχουμε πάρει πολλές φορές την τίμια επιλογή. Αλλά μας αρέσει να κρίνουμε τους άλλους. Έτσι, η Ελεωνόρα Μελέτη αρκούσε να παρουσιαστεί στις αρχές της εβδομάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ για να βρεθεί στον κυκεώνα του cancel.

Σε αυτές τις μέρες γράφτηκαν πολλά για εκείνη. Κάποιες υποστήριξαν πως δέχεται σεξιστική επίθεση. Αυτές οι κάποιες (ναι, λέμε για την σελίδα Υπέροχες Γυναίκες στο Instagram), είχαν γράψει ακριβώς τα ίδια όταν σχολίαζε η Έλενα Ακρίτα το φόρεμα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στη γιορτή για τα 48 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τότε, η Έλενα Ακρίτα είχε κάνει αυτό το σχόλιο για να δείξει πως η δεξιά νομενκλατούρα έχει επιβάλει στα μίντια τη λογική της και κριτίκαραν έναν μουσικό της ΕΡΤ για την ενδυμασία του, δεν έκαναν όμως το ίδιο για μια Ευρωβουλευτή της ΝΔ. Το ότι πρόκειται για γυναίκα, δεν επηρέαζε την τοποθέτηση της Ακρίτα.

Και τώρα, η Ελεωνόρα Μελέτη δεν δέχθηκε σεξιστική επίθεση, αλλά επίθεση για την πολιτική της επιλογή. Απλώς, επειδή η σελίδα ανήκει σε πολιτευόμενη με τη ΝΔ, επέλεξε αυτό το αφήγημα. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημά μας σε αυτό το κείμενο.

Το ζήτημα μας είναι η Ελεωνόρα Μελέτη και η κάθε Μελέτη, με αφορμή κυρίως το ότι, όπως ανέφερε η παρουσιάστρια, την έκαναν unfollow στο Instagram πολλοί άνθρωποι, κοντά 3.000, αρκετοί μάλιστα που στο προηγούμενο διάστημα της έγραφαν καλά λόγια και την επαινούσαν για τη στάση της σε αρκετά θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, εφόσον αυτοί οι άνθρωποι την επαινούσαν, άρα πιστεύουν στον χαρακτήρα της, στις προθέσεις της, είναι αρκετό το ότι μπήκε κάτω από την ομπρέλα της ΝΔ, να ακυρώσει αυτή την πίστη; Ειδικά από τη στιγμή που δε μιλάμε για εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζει η Ελεωνόρα Μελέτη στη Βουλή για να στηρίζει πολιτικές της ΝΔ που είναι εις βάρος του λαού ή των γυναικών. Στις Ευρωεκλογές το κόμμα είναι μια ταμπέλα που μπαίνει και δεν έχει τόση παρέμβαση όσο στις βουλευτικές.

Η Ελεωνόρα Μελέτη θα είναι Ευρωβουλεύτρια ΝΔ, εφόσον εκλεγεί, και θα ψηφίζει νόμους για την Ε.Ε., θα ανήκει σε μια υποομάδα πολιτικών ιδεών ενδεχομένως, αλλά ελάχιστα θα καταλάβουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής της δράσης εδώ στην Ελλάδα. Όχι ότι δεν θα υπάρχει, απλά είμαστε όλοι μας κοντόφθαλμοι και δίνουμε περισσότερη σημασία στους βουλευτές, παρά τους Ευρωβουλευτές.

Αν θεωρείς ικανή την Ελεωνόρα Μελέτη, θα πρέπει να είσαι ΟΚ που είναι υποψήφια με τη ΝΔ

Στο δικό μου το μυαλό δεν είναι αρκετό να ακυρώσει την άποψη που έχει κάποιος για την Ελεωνόρα Μελέτη. Δεν λέω ότι πρέπει να την εκτιμούν όλοι κτλ. Λέω ότι αν κάποιος είχε θετική άποψη πριν, δεν βλέπω γιατί να ακυρωθεί αυτή πριν καν δούμε τι ακριβώς θα κάνει. Μπορείς να γίνεις πιο σκεπτικός απέναντι της, μπορεί να νιώσεις λιγάκι ενοχλημένος, αλλά δώσε της το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Και για να κάνω τη σύνδεση με αυτό που γράφω στην αρχική παράγραφο. Αν κάποιον άνθρωπο τον θεωρούμε ικανό να κάνει κάτι, δεν θέλουμε να βρεθεί εντός του συστήματος για να προσπαθήσει να το αλλάξει; Κατανοώ πως μπορεί να είναι ουτοπική σκέψη, γιατί σπάνια κάποιος καταφέρνει να αλλάξει το σύστημα, συνήθως το σύστημα τον ρουφάει. Αλλά μην παραδοθούμε και πλήρως στην απελπισία.

Αν πιστεύει κάποιος στην Ελεωνόρα Μελέτη ως πρόσωπο, ως χαρακτήρα, ως ακεραιότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει μέχρι οι πράξεις της να δείξουν κάτι διαφορετικό και όχι το με ποιο κόμμα πολιτεύεται. Να είμαστε και λίγο ειλικρινείς; Αν είσαι ένα άτομο που πιστεύει στις ικανότητες του και θες να προσφέρεις, να αλλάξεις το σύστημα, να βοηθήσεις για να γίνουν καλύτερες οι ζωές των ανθρώπων, αυτή τη στιγμή βλέπεις πως μπορεί να συμβεί πιο εύκολα αν έχεις την στήριξη της ΝΔ. Πολλές φορές, οι καλές προθέσεις δεν συμβαδίζουν με το θεμιτό μονοπάτι.

Μπορεί η Ελεωνόρα Μελέτη να μην έχει ταύτιση με τη ΝΔ ως κόμμα, αλλά να βλέπει πως μπορεί να κάνει πράξη το όραμά της ως υποψήφια με τη ΝΔ.

Συνολικά, ξέχωρα από την Ελεωνόρα Μελέτη, νομίζω ότι πάντα το ερώτημα που πρέπει να απαντά ο καθένας στον εαυτό του είναι το εξής: θέλω να αλλάξω το σύστημα ή να του αντιστέκομαι μόνο και να παίρνω μικρές νίκες; Δυστυχώς, για να αλλάξει το σύστημα, αν αλλάζει, γίνεται μόνο αν έχεις inside people. Ειδάλλως, απλά του πετάς μολότοφ και πιστεύεις ότι έστειλες κάποιο μήνυμα.

ΥΓ. Σίγουρα, η συνέντευξη που έδωσε στον Ευαγγελάτο και τον Σρόιτερ δεν πολυβοήθησαν στην εικόνα της γιατί αναγκάστηκε να στρογγυλέψει γωνίες.