Ήταν μία εποχή στα ‘90ς που όταν βγαίναμε για διασκέδαση σε μπαρ και εστιατόρια, υπολογίζαμε πάντα και τον χρόνο που θα περιμέναμε στις λεγόμενες τότε «σκληρές πόρτες».

Παρέες νέων αγοριών δεν είχαν πολλές ελπίδες να διασκεδάσουν στο αγαπημένο τους κλαμπ, για τα κορίτσια τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα, αρκεί να είχαν την κατάλληλη εμφάνιση, ωραίο σώμα, σέξι ντύσιμο και κέφι.

Επίσης μπορεί να έπαιρνες το «οκ» αν είχες τις κατάλληλες γνωριμίες, δηλαδή τους πορτιέρηδες ή τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού.

Παρόλα αυτά το «να φας πόρτα» ήταν πάντα ένα ενδεχόμενο που πολλές φορές σου χαλούσε όλο το βράδυ. Ήταν ένα είδος απόρριψης. Και όμως οι «σκληρές πόρτες» ανθούσαν σε όλα τα μεγάλα κλαμπ και τα κυριλέ εστιατόρια και κάθε βράδυ κάποιοι «έτρωγαν πόρτα» για πολλά χρόνια. Μέχρι που όταν άρχισε η φθορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, άνοιξαν και οι… πόρτες για όλους…

Αυτή η μόδα φαίνεται ότι επιστρέφει στην Αμερική και αρχίζει να διαδίδεται σε διάφορους χώρους διασκέδασης και εστίασης, μόνο που πλέον τα κριτήρια είναι ηλικιακά…

Όταν ο Τζόνι Μπαρούνης άνοιξε το Auction House στο Upper East Side της Νέας Υόρκης το 1993, ήξερε ότι ήθελε να αποτρέψει έναν συγκεκριμένο τύπο πελατών στις αρχές της δεκαετίας των ‘20 -σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Ο λόγος για «αυτά τα παιδιά που φορούσαν τις φανέλες τους δεμένες στη μέση, φορούσαν τα καπέλα Villanova ανάποδα και περπατούσαν στο δρόμο με το Amstel Light στο χέρι τους».

Η επιστροφή της πόρτας: Γιατί οι 20άρηδες βλέπουν μπαρ κι εστιατόρια να τους απαγορεύουν την είσοδο;

Καλλιέργησε σκόπιμα μια ατμόσφαιρα στο μπαρ του που ένιωθε ότι θα μπορούσε να εκφοβίσει έναν 20άρη που μόλις είχε βγει από το κολέγιο: πλούσιες βελούδινες κουρτίνες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, έπιπλα αντίκες.

Τις Παρασκευές και τα Σάββατα, το μήνυμα ήταν πιο σαφές: Μόνο οι θαμώνες άνω των 25 ετών επιτρεπόταν να περάσουν την πόρτα.

«Δεν χρειαζόμουν έναν 21χρονο να έρθει με δύο φίλους του, να κάνει φασαρία και μετά να αρρωστήσει στο μπάνιο», λέει ο Μπαρούνης.

Ο Μπαρούνης λέ.ει ότι η ηλικιακή του πολιτική ήταν σπάνια τότε και κάποιοι εκείνη την εποχή αμφισβητούσαν την απόφασή του να κρατήσει έξω τους νεότερους πελάτες. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το μπαρ είναι κάτι σαν θεσμός -και η πολιτική των 25 και άνω τα Σαββατοκύριακα είχε τέτοια αποδοχή που την εφάρμοσε και στο «αδελφό» του μπαρ, το The Back Room.

Σήμερα, πολλά μπαρ σε όλες τις ΗΠΑ επιβάλλουν παρόμοιους -αν όχι αυστηρότερους- ηλικιακούς περιορισμούς, ελπίζοντας να περιορίσουν την ατίθαση συμπεριφορά που επιδεικνύουν μερικές φορές οι νέοι νόμιμοι πότες και να προσελκύσουν ένα μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό. Αλλά τέτοια όρια ηλικίας εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστα στα εστιατόρια, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη διαμάχη γύρω από ένα εστιατόριο στο Μιζούρι.

Το Bliss, ένα πολυτελές εστιατόριο με κουζίνα Καραϊβικής που άνοιξε τον περασμένο μήνα στα προάστια του Σεντ Λούις, προκάλεσε πολλά πρωτοσέλιδα και έντονες συζητήσεις, επειδή περιόρισε την είσοδο σε γυναίκες κάτω των 30 ετών και σε άνδρες κάτω των 35 ετών.

Όπως το βλέπει ο Μπαρούνης, ο σάλος για την ηλικιακή πολιτική του εστιατορίου υποδηλώνει ότι ίσως ήταν υπερβολικά ακραία.

«Η διαφορά μεταξύ 21 και 25 ετών είναι μεγαλύτερη από όσο μεταξύ 25 και 35 ετών», λέει. «Πού όμως τραβάς τη γραμμή;».

Το πώς ο ιδιοκτήτης του Bliss επιλέγει να διευθύνει την επιχείρησή του είναι, φυσικά, δικαίωμά του, λένε ο Μπαρούνης και άλλοι στον κλάδο της φιλοξενίας. Αλλά η συζήτηση γύρω από την αντισυμβατική πολιτική ηλικίας του εστιατορίου εγείρει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα: Σε ποιο βαθμό μπορούν οι επιχειρήσεις να υπαγορεύουν ποιοι είναι οι πελάτες τους; Και σε ποιο βαθμό θα έπρεπε να το κάνουν;

Πολλοί πελάτες εκτιμούν τους ηλικιακούς περιορισμούς

Σε γενικές γραμμές, η κοινωνία φαίνεται να έχει φτάσει σε μια σιωπηρή (αν και δυστυχώς) αποδοχή των ηλικιακών περιορισμών σε ορισμένα καταστήματα.

Μπαρ όπως το Auction House του Μπαρούνη λειτουργούν εδώ και καιρό χωρίς πρόβλημα, εξυπηρετώντας πελάτες που αναζητούν μια βραδινή έξοδο χωρίς πιθανές διαταραχές από πελάτες που δεν έχουν μάθει ακόμα πώς να χειρίζονται το ποτό τους.

Ορισμένα εστιατόρια έχουν δει αυξημένες κρατήσεις και πωλήσεις μετά την καθιέρωση απαγορεύσεων για νεαρά άτομα. Και τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα μόνο για ενήλικες είναι δημοφιλή για κάποιο λόγο.

Στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης του Μάρβιν Πέιτ λέει στο CNN ότι οι θετικές εμπειρίες του σε θέρετρα μόνο για ενήλικες ήταν αυτές που ενέπνευσαν την πολιτική ηλικίας του εστιατορίου του.

Ο ίδιος και η σύζυγός του Τίνα Πέιτ, και οι δύο 42 ετών, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ζήτηση μεταξύ των ανθρώπων της ηλικίας τους για ένα υψηλού επιπέδου χώρο, όπου θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και να ακούσουν τη μουσική, την οποία άκουγαν και στο παρελθόν.

εστιατόρια
Μάρβιν και Τίνα Πέιτ

«Γιατί να μην δημιουργήσουμε ένα είδος lounge σε ένα θέρετρο, αλλά σε περιβάλλον εστιατορίου;» λέει ο Πέιτ για την σκέψη του πίσω από το Bliss.

«Η πλειονότητα των (χώρων) σε όλη τη χώρα, αν πάτε σε ένα μέρος που είναι από 35 ετών και πάνω, είναι στην πραγματικότητα ένα lounge με τηγανητό φαγητό. Σκεφτήκαμε την ιδέα ενός εστιατορίου που είναι καθημερινό, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν ένα πολυτελές περιβάλλον και απλώς να διασκεδάζουν με πραγματικό μαγειρεμένο φαγητό».

Κρίνοντας από τα σχόλια στη σελίδα του Bliss στο Facebook, πολλοί πελάτες καλωσορίζουν το χαλαρό, ώριμο περιβάλλον που υπόσχεται το Bliss.

Αρκετοί κάλεσαν το εστιατόριο να μην κάνει πίσω στην ηλικιακή του πολιτική, παρά την κριτική που έχει δεχτεί, ενώ μερικοί αστειεύτηκαν ότι δεν θα είχαν θέμα και με ένα ακόμη υψηλότερο όριο ηλικίας.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι στα σχόλια εξέφρασαν αντιρρήσεις για την ιδέα ότι η ηλικία αποτελεί αξιόπιστο υποκατάστατο για το επίπεδο ωριμότητας.

Άλλοι αμφισβήτησαν κατά πόσο η αυστηρή πολιτική του Bliss να ελέγχει τους ανθρώπους στην πόρτα, ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα που οραματιζόταν ο Πέιτ. Θα ήθελαν οι 20άρηδες να συχνάζουν σε ένα μέρος όπου η πλειονότητα των πελατών είναι 30άρηδες και 40άρηδες;

«Ένας ηλικιακός περιορισμός για ένα εστιατόριο είναι κάπως υπερβολικός, εκτός αν πρόκειται για μπαρ και χώρο εκδηλώσεων επίσης ΙΜΟ», ανέφερε ένας σχολιαστής. «Αν θέλουν να αποτρέψουν τα ενοχλητικά πλήθη, είναι καλύτερα να αυξήσουν το εύρος τιμών και όχι το ηλικιακό εύρος».

Όσο κι αν κάποιοι θαμώνες βρίσκουν ενοχλητικούς αυτούς τους ηλικιακούς περιορισμούς, τέτοιες πολιτικές δεν συνιστούν γενικά διάκριση λόγω ηλικίας, λέει ο Τρέι Λίντλεϊ, πολιτικός δικηγόρος στη Βόρεια Καρολίνα, ιδιοκτήτης της εταιρείας επιχειρηματικού δικαίου Lord & Lindley.

Οι επιχειρήσεις έχουν γενικά το δικαίωμα να θέτουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για την εξυπηρέτηση, εφόσον δεν βασίζονται σε ομοσπονδιακά προστατευόμενες κατηγορίες, όπως η φυλή, η θρησκεία, η εθνική καταγωγή ή η αναπηρία, σύμφωνα με τον Λίντλεϊ. Σκεφτείτε τις πινακίδες «όχι πουκάμισα, όχι παπούτσια, όχι εξυπηρέτηση» που πολλαπλασιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ή τις εντολές μάσκας της εποχής του Covid.

Αν και ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω ηλικίας στο πλαίσιο της απασχόλησης, ο Λίντλεϊ σημειώνει ότι η ηλικία δεν αποτελεί συνήθως προστατευόμενο χαρακτηριστικό όταν πρόκειται για ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις σε δημόσιους χώρους.

Υπό την προϋπόθεση ότι μια εγκατάσταση έχει λογικό λόγο για τους κανόνες της και τους εφαρμόζει ομοιόμορφα, λέει ότι γενικά έχει το δικαίωμα να το κάνει.

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για τα εστιατόρια που θέλουν να το κάνουν αυτό, είναι οι πιθανές αντιδράσεις», προσθέτει.

Διαφορετικές πολιτικές ηλικίας για άνδρες και γυναίκες εγείρουν ενστάσεις

Όταν τα μπαρ ή τα εστιατόρια θεσπίζουν ηλικιακές απαιτήσεις, αυτό αναπόφευκτα προκαλεί κάποια γκρίνια από εκείνους που αισθάνονται αποκλεισμένοι.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Donerick’s Pub στα προάστια του Κολόμπους, στο Οχάιο, έγινε πρωτοσέλιδο επειδή αύξησε το όριο ηλικίας στα 30 και άνω τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Και κάθε φορά που ένα εστιατόριο ανακοινώνει μια πολιτική που περιορίζει τους νεότερους, εμπνέει έντονες συζητήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ενώ φαίνεται ότι υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που ήταν αναστατωμένοι που το Bliss εφάρμοσε ηλικιακούς περιορισμούς, μέρος της κριτικής επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι κανόνες είναι διαφορετικοί για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Το Bliss υπερασπίστηκε την πολιτική του να επιτρέπει γυναίκες άνω των 30 ετών και άνδρες άνω των 35 ετών, γράφοντας σε μια ανάρτηση στο Facebook τον Μάιο ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια «αναπτυγμένη και σέξι ατμόσφαιρα» και συμβάλλει στη «διατήρηση ενός εκλεπτυσμένου περιβάλλοντος, στην τήρηση των προτύπων μας και στην υποστήριξη της βιωσιμότητας της μοναδικής μας ατμόσφαιρας».

Οι 20άρηδες «τρώνε πόρτα» σε μπαρ και εστιατόρια - Μια μόδα που επιστρέφει;

Ο Πέιτ λέει ότι το εστιατόριο αρχικά σχεδίαζε να θεσπίσει μια πολιτική 35 και άνω τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά μείωσε το όριο για τις γυναίκες για να εξυπηρετήσει αυτό που αποκάλεσε «ladies night out» -αναφερόμενος στις νεαρές επαγγελματίες γυναίκες που συγκεντρώνονται με φίλες για happy hours και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το κενό των πέντε ετών έμοιαζε αυθαίρετο σε ορισμένους πελάτες, με ορισμένες γυναίκες που πληρούσαν τις ηλικιακές απαιτήσεις να εκφράζουν την απογοήτευσή τους που δεν μπορούσαν να επισκεφθούν το Bliss με τους άνδρες συντρόφους τους.

«Γιατί εγώ μπορώ να έρθω σε ηλικία 30 ετών, αλλά ο σύζυγός μου που θα γίνει 33 φέτος δεν μπορεί;», σχολίασε μία χρήστρια σε μια ανάρτηση του Bliss στο Facebook. «Υποθέτοντας ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι θα προκαλέσουν προβλήματα, αποκλείετε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που θα έφερνε περισσότερες δουλειές».

«Μπορώ να ρωτήσω γιατί οι άνδρες πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από τις γυναίκες; Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να έρθω με τον αρραβωνιαστικό μου (που είναι μεγαλύτερος από μένα), αλλά δεν είναι 35 για 2 ακόμη χρόνια», έγραψε μία άλλη γυναίκα.

Η ηλικιακή διαφορά του Bliss μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά οι ξεχωριστές πολιτικές για άνδρες και γυναίκες δεν είναι άγνωστες μεταξύ των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

Ο Μπαρούνης, για παράδειγμα, θυμάται ότι εργαζόταν σε ένα μπαρ στο Λονγκ Άιλαντ πριν από δεκαετίες, το οποίο απέκλειε τις γυναίκες κάτω των 23 ετών και τους άνδρες κάτω των 25 ετών. Και για χρόνια, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα δελέαζαν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες πελάτες προσφέροντας εκπτωτικά ή δωρεάν ποτά για τις γυναίκες.

Ακόμη και αν οι κανόνες του Bliss πιθανόν να μην συνιστούν ηλικιακή διάκριση, ο Λίντλεϊ λέει ότι η διαφορά φύλου θα μπορούσε να εκθέσει το εστιατόριο σε δικαστικές διαμάχες.

Αλλά ο Πέιτ υποστηρίζει ότι οι πολιτικές στο Bliss δεν αποσκοπούν στη διάκριση εις βάρος κανενός. Λέει ότι ο στόχος είναι απλώς να παρέχεται μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα για τους πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας και προσθέτει ότι δεν πίστευε πως οι περιορισμοί ήταν έξω από τον κανόνα.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι τα καταστήματα αποκλειστικής χρήσης για ηλικιωμένους είναι απίθανο να γίνουν τάση.

Παρόλο που οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ μπορούν γενικά να θέτουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με το σε ποιον επιτρέπουν να εισέλθει, οι ειδικοί του κλάδου της φιλοξενίας που μίλησαν στο CNN αμφιβάλλουν ότι τα καταστήματα αποκλειστικής εισόδου για άτομα με ειδικές ηλικίες θα αποτελέσουν τάση.

Ο αποκλεισμός των πελατών κάτω των 35 ή 30 ετών παραλείπει ένα κατά τα άλλα επιθυμητό κομμάτι της αγοράς, λέει ο Τζέισον Κάπλαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων εστιατορίων JK Consulting.

Ενώ τα μπαρ μπορεί να επιβιώσουν με υψηλότερους ηλικιακούς περιορισμούς, λέει ότι δεν θα συνιστούσε μια τόσο αυστηρή πολιτική για τα εστιατόρια, δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους στα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλότερα.

Οι νεότερες γενιές τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για ποτό και φαγητό και ο Κάπλαν λέει ότι είναι απίθανο οι περισσότερες επιχειρήσεις να θέλουν να παραιτηθούν από αυτό.

Ο Έντι Φάχμι, διευθύνων σύμβουλος της A2Z Restaurant Consulting, συμφωνεί. Καταλαβαίνει γιατί ένα μπαρ μπορεί να επιβάλλει όρια ηλικίας μόνο για ορισμένες ημέρες, αλλά γι’ αυτόν, το να αποκλείεις εντελώς μια νεότερη δημογραφική ομάδα είναι μια ριψοκίνδυνη επιχειρηματική απόφαση.

«Αν είστε εστιατόριο και θέλετε να βγάλετε χρήματα πουλώντας φαγητό και εξυπηρετώντας πελάτες, δεν έχει νόημα για μένα», προσθέτει.

Ωστόσο, άλλα καταστήματα με αυστηρή πολιτική ηλικιών λένε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργεί γι’ αυτούς.

Η Τόγια Τέιλορ, ιδιοκτήτρια του σαλονιού Horizons & More, με έδρα το Σαν Αντόνιο, το οποίο είναι για άτομα άνω των 30 ετών, λέει ότι γνωρίζει ότι πιθανώς χάνει κάποιες δουλειές αποκλείοντας άτομα κάτω των 30 ετών, αλλά πιστεύει επίσης ότι έτσι μειώνει την ευθύνη της.

«Τα μέρη που αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλικιακούς περιορισμούς θα δουν καλά αποτελέσματα, ειδικά αν το τηρήσουν», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, ο Μπαρούνης σημειώνει ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε σχετικά με τις ηλικιακές απαιτήσεις του Bliss θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του και ανυπομονεί να δει αν το εστιατόριο θα έχει επιτυχία με την ασυνήθιστη πολιτική του ή αν τελικά θα αντιστρέψει την πορεία του.

Ο Πέιτ, ιδιοκτήτης του Bliss, λέει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Και όταν αυτοί οι νεότεροι πελάτες γίνουν τελικά 30 ή 35 ετών, το Bliss θα είναι εκεί, περιμένοντας να τους καλωσορίσει.

«Αισθάνομαι ότι έχουμε καλύψει ένα μεγάλο κενό που χρειαζόταν μέσα στην αμερικανική κοινωνία και απλώς στην κουλτούρα γενικότερα», προσθέτει. «Ο κόσμος το ζητούσε αυτό και εμείς απλώς δώσαμε στον κόσμο αυτό που ήθελε».

* Photo credits: Shutterstock