Τι κάνεις ότι η ζωή σου δίνει σουδάκια; Απλά τα γεμίζεις με κρέμα και τα περιχύνεις με σοκολάτα και κάνεις ένα προφιτερόλ. Όλοι αγαπάμε το προφιτερόλ αλλά από που πραγματικά έχει προκύψει αυτή η γλυκιά απόλαυση, την οποία κάθε φορά που βλέπουμε μας τρέχουν τα σάλια;

Αρχικά, το προφιτερόλ δεν παρασκευάζονταν ακριβώς με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Antonin Carême, ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους σεφ στην ιστορία άλλαξε τα πάντα. Μεταξύ πολλών άλλων συνεισφορών του στη γαλλική κουζίνα, ο Carême έκανε το γλυκό δημοφιλές τον 19ο αιώνα, προσθέτοντας γέμιση κρέμας και ζεστή καραμέλα. Αποφάσισε όμως ότι θέλει να το απογειώσει και το έκανε τοποθετώντας τα choux το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας το croquembouche, ένα γιορτινό παραδοσιακό γαλλικό γλυκό που παραμένει δημοφιλές μέχρι σήμερα.

Αργότερα φυσικά, υπήρχαν και άλλες περαλλαγές μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή βερσιόν. Αλλά ας πάμε στο σήμερα γιατί υπάρχουν πέντε μέρη στην Αθήνα και εκεί ξέρουμε ότι θα φας το καλύτερο προφιτερόλ.

Τα καλύτερα προφιτερόλ στην Αθήνα

Στην Αθήνα, το ζαχαροπλαστείο Ανδριάς (Λ. Καποδιστρίου 92, Νέα Ιωνία) είναι συνώνυμο με το προφιτερόλ, καθώς δραστηροποιείται στον χώρο από το 1972. Το βρίσκεις σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη τούρτας αλλά σε ατομικές μερίδες, ενώ το καλοκαίρι απολαμβάνεις προφιτερόλ παγωτό. Έχουμε λιώσει και μόνο στην ιδέα. Είναι με διαφορά για εμάς, το καλύτερο προφιτερόλ.

Κάτω από την πλατεία Αμερικής, το ζαχαροπλαστείο Πελίτ (Σπάρτης & Λευκωσίας 1, Αθήνα) προσφέρει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, καθώς ο ιδιοκτήτης του Γιώργος Παπαγιάννης μετέφερε εδώ όλες τις γευστικές μνήμες από την πατρίδα του. Εδώ, βρίσκεις προφιτερόλ με τον κλασικό συνδυασμό σοκολάτας και κρέμας αλλά και σουδάκια γεμιστά με σοκολάτα. Με λίγα λόγια μια πολίτικη βερσιόν που θα σας συναρπάσει.

Το Nouvelle Patisserie (Λ. Αμφιθέας 168, Π. Φάληρο) είναι ένα ακόμα μέρος που θα πρέπει να επισκεφθείτε όταν λαχταράτε προφιτερόλ. Το ζαχαροπλαστείο μένει πιστό στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των γλυκών του και παραμένει διάσημο μεταξύ άλλων και για το προφιτερόλ του, που ξεκινάει με μία στρώση κρέμας πατισερί και καλύπτεται στο τέλος από πλούσια, παχύρρευστη σοκολάτα. Μας άνοιξε η όρεξη.

Ένας συνδυασμός κρέμας πατισερί και σαντιγί γεμίζει τα αφράτα σουδάκια, για να περιχυθούν στη συνέχεια με σως μπίτερ σοκολάτας, στα καταστήματα Paul (Αθήνα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά). Το δικό σου προφιτερόλ μπορείς να φτιάξεις στο Sorolop (Ανδρέα Μεταξά 17, Εξάρχεια & Πευκών 48, Μεταμόρφωση), επιλέγοντας από σουδάκια, κρέμες και διαφορετικές γεύσεις παγωτού. Μια πάρα πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής.

Η Μέλισσα λειτουργεί από το 1925 και συγκεντρώνει πιστούς πελάτες που έρχονται από όλη την Αθήνα. Η φήμη της για τα ποιοτικά υλικά την ξεπερνά, έτσι και στο προφιτερόλ επιλέγεται σοκολάτα Valhrona και τα σου γεμίζονται με φίνα κρέμα ζαχαροπλαστικής. Μην το σκέφετστε και απλά περάστε να το δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

* Photo credits: Shutterstock