Πήραν το όνομά τους από την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά της αγάπης, τα αφροδισιακά όπως η σοκολάτα, τα στρείδα και οι φράουλες λέγεται ότι αυξάνουν τη λίμπιντο, τη δύναμη και τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Ποιος δεν έχει ακούσει ότι η σοκολάτα, οι φράουλες και τα στρείδια μπορούν να έχουν τόσο ισχυρό αποτέλεσμα; Ιστορικά, τα αφροδισιακά έχουν συμπεριλάβει ακόμη πιο περίεργα βρώσιμα – συμπεριλαμβανομένης της τοξικής ισπανικής μύγας, του ρινόκερου και σπάνιων φυτικών εκχυλισμάτων.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της έρευνας για το βιβλίο της Intercourses, η συν-συγγραφέας Μάρθα Χόπκινς διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε τρόφιμο έχει θεωρηθεί αφροδισιακό ταυτόχρονα.

«Ιστορικά, τα τρόφιμα που θεωρούνταν αφροδισιακά ήταν δύσκολο να βρεθούν, σπάνια ή ακριβά, όπως τρούφες, φουά γκρα και χαβιάρι, ή είχαν σχήμα σεξουαλικού οργάνου, όπως σπαράγγια ή αγκινάρες, ακόμη και όρχεις ζώων», λέει η Χόπκινς .

Ενώ τείνουμε να σκεφτόμαστε τα αφροδισιακά όπως τη σοκολάτα από την άποψη της λαγνείας, του ρομαντισμού και της λίμπιντο, τον 17ο αιώνα – όταν τα πάντα, από τα περιστέρια μέχρι τα αμύγδαλα και την παστινάκη θεωρούνταν αφροδισιακά – συνδέονταν με την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα και δίνονταν στα παντρεμένα ζευγάρια ως φάρμακο, λέει η Τζένιφερ Έβανς, λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορτσάιρ, η οποία ερευνά την ιστορία της τροφής και της γονιμότητας.

Αλλά μπορεί οποιοδήποτε φαγητό να επηρεάσει πραγματικά τη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση;

Σοκολάτα, φράουλες, στρείδια: Αφροδισιακά ή μύθος;

Για όσους έχουν προβλήματα με την κυκλοφορικό τους, είναι αλήθεια ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν με παρόμοιο τρόπο όπως το Viagra – χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Το αμινοξύ L-αργινίνη, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως κολοκύθες, καρύδια και βόειο κρέας, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος. Το ίδιο κάνουν και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του σολομού και του αβοκάντο. Ένας άλλος βοηθός είναι η κουερσετίνη. Βρίσκεται στα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το σκόρδο και τη μαύρη σοκολάτα, η κουερσετίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος.

Ωστόσο, μόνο τα άτομα με μειωμένη ροή αίματος θα δουν βελτιώσεις στη σεξουαλική λειτουργία τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα, λέει η Λόρι Ράιτ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ. Κάποιος με καλή κυκλοφορία δεν είναι πιθανό να δει αλλαγές.

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε αφροδισιακά, όμως, δεν σκεφτόμαστε τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά την επιθυμία.

Ένα τρόφιμο που από καιρό πιστεύεται ότι αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία είναι η σοκολάτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος σε μέρη του σώματός μας πέρα από τον κορμό μας. Αλλά όταν μελετήθηκε η άμεση σχέση του με τη σεξουαλική επιθυμία, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του ως αφροδισιακό.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το 2021 διαπίστωσε το αντίθετο για τη σοκολάτα. Οι ερευνητές ρώτησαν 700 άτομα σχετικά με το ενδιαφέρον τους για το σεξ και την κατανάλωση σοκολάτας. Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν σοκολάτα πιο συχνά ανέφεραν επίσης ότι είχαν λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ.

Έλεγξαν για άλλους πιθανούς λόγους τη χαμηλή σεξουαλική ορμή ή την υψηλή κατανάλωση σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής διάθεσης, της αρτηριακής πίεσης και της πρόσληψης θερμίδων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το να τρως σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του σεξ διεγείροντας την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης, οι οποίοι παίζουν επίσης ρόλο στις σεξουαλικές μας αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα ή οποιοδήποτε τρόφιμο αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση ή επιθυμία.

Υπάρχει μια εξαίρεση: το αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τη διέγερση. Αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει τη σεξουαλική απόδοση.

Ειδικότερα, το κόκκινο κρασί μπορεί να συνδέεται έμμεσα με τη σεξουαλική λειτουργία λόγω των πιθανών οφελών του στην υγεία της καρδιάς, λέει ο Μίκαελ Κρίστμαν, μαιευτήρας, γυναικολόγος και κλινικός σεξουαλικός σύμβουλος στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας και Ιατρικής Επιβίωσης της Νότιας Καλιφόρνιας.

Μια ανασκόπηση του 2022 περισσότερων από 50 πληθυσμιακών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και τέσσερα ποτήρια κόκκινου κρασιού την εβδομάδα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σύγκριση με την μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Ωστόσο, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, υπάρχουν πολλοί άλλοι συγχυτικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σχέση. Συνολικά, η σχέση μεταξύ του κόκκινου κρασιού και της καρδιαγγειακής υγείας παραμένει ασαφής.Πώς ο τρόπος ζωής και η διατροφή μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή

Η φήμη του κρασιού ως αφροδισιακού μπορεί επίσης να προέρχεται από το γεγονός ότι αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής, που ορίζεται ότι αποτελείται κυρίως από φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο και είναι σχετικά χαμηλή σε ζάχαρη, τυρί και κρέας. Περισσότερο από έναν τρόπο ζωής παρά από ένα μόνο τρόφιμο, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

«Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το κόκκινο κρασί επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι η διατροφή ή ένας συνδυασμός διατροφής, τρόπου ζωής και γενετικής», λέει ο Κρίστμαν. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, για τους ανθρώπους που ασκούνται, έχουν υγιεινή διατροφή και λιγότερο άγχος, όλα αυτά τα στοιχεία συνεργάζονται και έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή».

Η συνολική διατροφή μας μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό μέσω οφελών όπως η βελτιωμένη ροή αίματος, οι αυξημένες ορμόνες ή η αυξημένη διάθεση, λέει ο Wright.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 600 γυναίκες με διαβήτη τύπου δύο διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί επίσης να σχετίζεται με βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Συμπερασματικά είναι ότι μια υγιεινή διατροφή θαλασσινών, άπαχου κρέατος, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, η οποία είναι βασικά η μεσογειακή διατροφή, βοηθά στην υποστήριξη της λειτουργίας των νεύρων και υποστηρίζει τη ροή του αίματος και τις ορμόνες», λέει η Ράιτ.

«Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε δεν πρόκειται να έχουν παρενέργειες, κάτι που είναι καθησυχαστικό. Αν το έκαναν, δεν θα ήταν ασφαλές να τα τρώνε τακτικά», λέει.

Η ψυχολογία πίσω από τις «αφροδισιακές τροφές»

Γιατί λοιπόν μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, έχουν αφροδισιακές ιδιότητες;

Μπορεί απλώς να είναι επειδή πιστεύουν ότι θα το κάνουν, λέει ο Κρίστμαν.

«Η σοκολάτα και τα στρείδια έχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι έχουν επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία, αλλά λείπει μια δοκιμή [που να αποδεικνύει αυτό το αποτέλεσμα] – εν μέρει επειδή το φαινόμενο πλασέμπο είναι τόσο μεγάλο», λέει.

Το γεγονός ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι τόσο πολύπλευρη για όλους τους «αφροδισιακούς» μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός της, λέει η Ναν Βαϊς, ψυχοθεραπεύτρια και σεξοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσι.

«Η επιθυμία είναι σωματική, ψυχοκοινωνική και σχεσιακή και περιλαμβάνει πολλές μεταβλητές. Εάν πιστεύετε ότι ένα τρόφιμο αυξάνει την επιθυμία, η ψυχολογία του φαινομένου πλασέμπο επηρεάζει την ικανότητά μας να ενεργοποιούμε ή να απενεργοποιούμε», λέει η Βαϊς.

Είναι όλα σχετικά με το πλαίσιο του φαγητού που τρώμε, προσθέτει η Έβανς του Πανεπιστημίου του Χερτφορτσάιρ. «Δεν σκέφτεσαι τη σοκολάτα ως αφροδισιακό κάθε φορά που τρως μια Twix», λέει.

Οι εμπειρίες μας θα μπορούσαν επίσης να είναι ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες για το ποια τρόφιμα ενισχύουν τη σεξουαλική επιθυμία σε καθέναν από εμάς, λέει ο Ζαν- Κριστόφ Μπιλέτερ , αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής και σεξουαλικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ προκλητικοί και ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να σχηματίζει μια ισχυρή μνήμη όταν έχουμε σεξουαλική επιτυχία. Ανάλογα με την κατάσταση, αν συμβεί κάτι στο περιβάλλον όπου ένα άτομο έκανε σεξ, αυτό θα γίνει κάτι που θα προκαλέσει την επιθυμία για σεξ στο μέλλον.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που σχετίζεται με το μυαλό για το αφροδισιακό αποτέλεσμα που έχει η σοκολάτα και οι άλλες τροφές, είναι η διάθεσή μας. Η έρευνα δείχνει ότι μια θετική διάθεση συνδέεται με αυξημένη σεξουαλική διέγερση και οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές τροφές έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Πώς η εξέλιξη μπορεί να εξηγήσει τα αφροδισιακά

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποδειχθεί ότι σχεδόν οποιοδήποτε φαγητό – κι όχι μόνο η σοκολάτα και τα προαναφερθέντα – μπορεί να έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Τουλάχιστον, εάν ένα άτομο λιμοκτονεί και δεν υπάρχει φαγητό γύρω, είναι λογικό ότι η σεξουαλική του ορμή θα μειωθεί.

«Εξελικτικά μιλώντας, οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να κάνουν σεξ για να αναπαραχθούν και πρέπει να έχουμε ένα υγιές βάρος και να έχουμε μια διατροφή που παρέχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να το κάνουμε αυτό», λέει ο Μπιλέτερ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαγητό εμφανιζόταν τακτικά στην πορνογραφία του 17ου αιώνα για τον ίδιο λόγο, λέει η Έβανς: ήταν εκεί για να βοηθήσει ένα ζευγάρι να τροφοδοτήσει τον επόμενο γύρο.

Στα πειράματά του με μύγες φρούτων, ο Μπιλέτερ διαπίστωσε ότι τα πρότυπα ζευγαρώματος αλλάζουν σημαντικά όταν τα τρόφιμα δεν είναι μικρά. Εάν οι μύγες φρούτων βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει τροφή, θα ζευγαρώσουν με το πρώτο αρσενικό που συναντούν έως και επτά φορές την ημέρα. Εάν δεν υπάρχει φαγητό, ζευγαρώνουν μόνο μία φορά.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις από τη φύση ότι τρώμε τρόφιμα που μας κάνουν να φαινόμαστε ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά ορισμένων πτηνών: τα αρσενικά είναι πιο πολύχρωμα επειδή τα θηλυκά το βρίσκουν ελκυστικό και επιτυγχάνουν αυτό το χρώμα τρώγοντας τρόφιμα με καροτενοειδή.

Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους. «Στο παρελθόν, οι γυναίκες που θεωρούνταν οι πιο ελκυστικές έτειναν να είναι παχύτερες, καθώς το λίπος όταν δεν υπήρχε πολύ φαγητό γύρω τους θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η γυναίκα είναι καλή στην αναπαραγωγή», λέει ο Μπιλέτερ.

Μπορεί επίσης να υπάρχει μια αφροδισιακή ιδιότητα εγγενής στην πρακτική της παροχής φαγητού σε έναν σεξουαλικό σύντροφο – η οποία ίσως εξηγεί τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ένα κουτί σοκολάτες του Αγίου Βαλεντίνου ή ένα σπιτικό γεύμα μπορεί να προκαλέσει επιθυμία.

Η ιδέα των αφροδισιακών έχει επιβιώσει τόσο πολύ επειδή οι άνθρωποι πάντα έλκονταν από έννοιες που υπόσχονται νεότητα, μακροζωία και γονιμότητα, υποστηρίζει η Έβανς.

Και για το λόγο αυτό, είναι πιθανό να συνεχίσουμε να πιστεύουμε σε αυτούς για τους επόμενους αιώνες.

Πηγή: BBC // Πηγή φωτογραφίας: Pixabay