Πιστεύω ότι το ιταλικό φαγητό είναι το απλούστερο στον κόσμο. Και, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο. Και γι’ αυτό έχω πάντα πρώτη επιλογή ιταλικά εστιατόρια. Στο σπίτι μπορείς να κάνεις μια υπέροχη μακαρονάδα ακομα και σε δέκα λεπτά, όπως μια καρμπονάρα. Αρκεί να το κάνεις με αυγό, με γκουαντσάλε (να το τηγανίζεις σε ξεχωριστό σκεύος) και πεκορίνο ρομάνο. Μιλάμε για υπόθεση δέκα λεπτών μέχρι να βράσουν τα μακαρονιά. Αλλά δεν είναι μόνο η καρμπονάρα. Τα περισσότερα πιάτα είναι του 20λεπτου.

Το βλέπετε κι από αρκετούς μάγειρες που τα βγάζουν στο TikTok. Ακόμα και γιαγιάδες που φτιάχνουν ζυμαρικά στα σοκάκια στην παλιά πόλη σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας όπως το Μπάρι, η Μπολόνια κ.α.

Κι ένα καλό ριζότο, άντε να πάρει 20-30 λεπτά. Κι είναι τόσο απλά τα πιάτα με ζυμαρικά που κανείς δεν πρέπει να φοβηθεί τη δοκιμή.

Δε θα έλεγα ότι η Αθήνα έχει πολλά καλά ιταλικά εστιατόρια, περιέργως λόγω της απλότητας της κουζίνας και μιας κάποιας γαστρονομικής συγγένειας. Απελπισία σε πιάνει κάποιες στιγμές…

ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα

Υπάρχουν αρκετά ιταλικά εστιατόρια που κάνουν το λάθος να θέλουν να παρουσιάσουν πιάτα ιταλικά με «δημιουργική» ή γκουρμέ άποψη. Μια βόλτα στο Μιλάνο και τη Ρώμη είναι αρκετή για να σε βγάλει από αυτό το τριπάκι. Η ιταλική κουζίνα είναι λιτή. Πολλές φορές είναι η «φτωχή» κουζίνα του νότου. Η πουτανέσκα είναι η κατ΄εξοχήν μακαρονάδα αυτής της λιτότητας. Δεν είναι σαν τη γαλλική κουζίνα η ιταλική. Η γαλλική είναι κομπλικέ κι εκεί στηρίχθηκε όλο το κόνσεπτ της nouvelle cuisine, της οποίας ποτέ δεν υπήρξα φαν.

Είναι ωραίο ο ουρανίσκος και η γλώσσα να αναγνωρίζουν τα υλικά που τρως. Τα ιταλικά εστιατόρια που θα δείτε παρακάτω, είναι λίγο ως πολύ αξιοπρεπή και με πολλές γευστικές επιλογές. Το καθένα στο είδος του. Λόγω του ότι ζω στο κέντρο, γνώμη θέλω να εκφράσω μόνο για αυτή την περιοχή. Αν και μου λένε για παράδειγμα ότι υπάρχουν κάνα δυο καλά στη Γλυφάδα. Αλλά γενικά, δε θα έλεγα ότι η Αθήνα φημίζεται για τα καλά ιταλικά εστιατόρια.

Οπότε θα κινηθούμε Σύνταγμα, Παγκράτι, Κολωνάκι και εννοείται όχι αλυσίδες take away ζυμαρικών. Πριν φτάσουμε στο παρασύνθημα, μια συμβουλή: μη βάζετε παρμεζάνα σε σπαγκέτι με θαλασσινά. Μόνο στο ριζότο μπαίνει η παρμεζάνα, αλλά την έχεις βάλει ήδη στο μαγείρεμα. Και κάτι άλλο…αυτό με το κουτάλι που χρησιμοποιούν, είναι σαν να χρησιμοποιεί κάποιος πηρούνι για να φάει σούσι.

Gorlomi

Το new entry στην πόλη με όνομα-φόρο τιμής στο Inglourius Basterds και τον Μπραντ Πιτ που συστηνόταν ως Γκορλόμι-Γκορλάμι στον Γερμανό αξιωματικό προσπαθώντας να μιλήσει με ιταλική προφορά. Άνοιξε από την ομάδα του Zurbaran και του Alemagou (Χάρης Σπύρου και Ανδρέας Κουτουμάνος) σε έναν πολύ όμορφο χώρο με αναπαυτικές λότζες και δερμάτινους καναπές και ακόμα πιο ωραίος είναι ο εξωτερικός χώρος. Για να καπνίζεις κιόλας. Το μενού είναι του φημισμένου Λούκα Πισκάτσι και στα πιάτα ξεχωρίζει το Vitello Τonnato, μάλλον το καλύτερο στην Αθήνα. Και το συγκεκριμένο έχει υποφέρει αρκετά από την κακοτεχνία στην Αθήνα.

Από κοντά το ριζότο με σαφράν και ωμή καραβίδα. Καλή επιλογή είναι το κοτόπουλο cacciatore και η κοτολέτα α λα Μιλανέζε. Αυτή τη στιγμή το Gorlomi είναι talk of the town, παρά το ότι είναι το πιο ακριβό από τα ιταλικά. Συμβαδίζει όμως η ποιότητα με την τιμή στα περισσότερα πιάτα του. Και ο κόσμος

Πλουτάρχου 9, Αθήνα, 2107251855

Codice Blu

Στο Codice Blu θα πάρεις οπωσδήποτε σπαγκέτι με θαλασσινά (κυρίως κυδώνια) και η καρμπονάρα με τριμμένη, μαύρη τρούφα. Α, να μην ξεχάσω και το ριζότο με porcini μανιτάρια που είναι υπέροχα κρεμώδες. Και οι τιμές του είναι λογικές, για Κολωνάκι. Να μην ξεχάσω, απολαμβάνω τα ψάρια και τα θαλασσινά στο Codice Blu, κάτι σπάνιο για μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας.

Λουκιανού 32, 2107230896

Cupola

Μια σταθερή αξία στο Παγκράτι. Έχει έναν πολύ ωραίο χώρο, σε εντυπωσιάζει η κάβα στο υπόγειο, ενώ δημιουργεί και μια ηρεμία το σημείο που βρίσκεται, σε πεζόδρομο κάτω από το Μουσείο Γουλανδρή. Να πάρεις από ορεκτικά τα αλμυρά τσούρος, το τυρί tomino (στον ξυλόφουρνο, μαρμελάδα pancetta – σύκο & φρέσκια μαύρη τρούφα) και το capesante gratinate (χτένι gratιné, κρούστα μυρωδικών, pancetta affumicata & σάλτσα μανταρίνι).

Από τα ζυμαρικά, συστήνω με κλειστά μάτια την paccheri amatriciana (καπνιστή pancetta, τοματίνια confit, σάλτσα τομάτας & peperoncino), τα gnocchi agnelo (χειροποίητα gnocchi πατάτας με κρέμα κολοκύθας, σιγομαγειρεμένο αρνάκι & ricotta) και το tagliolini bottarga e riccio (αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φρέσκος αχινός, Prosecco & ξύσμα λεμονιού).

Το Cupola συνδυάζει και το πιο γκουρμέ και το πιο απλό, και το πιο νορμάλ σε τιμές και το λιγό πιο τσιμπημένο.

Εφορρίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444

Malconi’s

Εδώ το αστέρι είναι η πίτσα σε ξυλόφουρνο, το οσομπούκο και τα φρέσκα ζυμαρικά με τρούφα. Πολύ καλή επιλογή είναι επίσης και τα νιόκι με γέμιση τυριών, φασκόμηλο και προσούτο. Στο Malconi’s είναι να κάθεσαι και στον πεζόδρομο στην Πλουτάρχου με τις νερατζιές, ενώ επί της Πατριάρχου Ιωακείμ είναι ωραίο meeting point για ποτό γιατί λειτουργεί και ως μπαρ. Τον χειμώνα ειδικά είναι μέρος για να διασκεδάσεις, έχει ωραίες μουσικές, είναι άλλωστε ένα διαχρονικό spot στο κέντρο της Αθήνας, ένα σημείο αναφοράς. Είναι από τις σχετικά ακριβές επιλογές.

Πατριάρχου Ιωακείμ 43 & Πλουτάρχου 23, 2107248920

Facce Strane

Ο χώρος του μπορεί να μην σε προδιαθέτει για εστιατόριο, αλλά για το σπίτι της γιαγιάς σου, αλλά το φαγητό του είναι από τις καλύτερες επιλογές που διαθέτεις στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο λειτουργεί ως all day spot, το πρωί προσφέρει φοκάτσια και σάντουιτς και από το μεσημέρι παίρνουν θέση τα ζυμαρικά και τα καρπάτσιο. Αυτό του σολωμού είναι το ξακουστό και από μακαρονάδες να προτιμήσετε τα σπαγκέτι με λάδι, κολοκυθάκια, peperoncino, σκόρδο & φρέσκο βασιλικό, τα paccheri με σαλτσίτσια, ντομάτα & μανιτάρια και τα linguine με προσούτο & σαφράν. Πολύ ζουμερό και γευστικό είναι και το κοτόπουλο με τυρί ταλέντζιο & ντομάτα.

Λεωφόρος Βασ. Αλεξάνδρου 5-7, 2107254500

Brunello

Το Brunello βρίσκεται πάνω στη Λουκιανού, είναι λίγο ζόρι με τον κατηφορικό δρόμο, αλλά έχει γίνει ένα στέκι που φιλοξενεί διαφορετικές «ράτσες», όλοι τους με έξω καρδιά. Είναι και σαν πασαρέλα για το Κολωνάκι, ωραία πασαρέλα. Έχει ένα πολύ ωραίο καρπάτσιο λαβράκι, αξιοπρεπείς pizzete (μικρές πίτσες). Πολύ ωραίο πιάτο τα λιγκουίνι με φρέσκες γαρίδες, λαχανικά και μυρωδικά, πολύ καλό είναι το cacio e pepe (ίσως η πιο απλή ιταλική συνταγή για ζυμαρικά), η vongole και η alio e olio. Αξίζει να αφιερώσω μια αναφορά στη lemon pie του, ένα γλυκό που επιλέγω κάθε φορά που το επισκέπτομαι.

Λουκιανού 21Β, Κολωνάκι, 2107248889