Μοσχομυρωδάτα ορεκτικά, ζουμερή μπριζόλα, φριγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη, ελληνικές παραδοσιακές λιχουδιές και χειροποίητα γλυκά για επιδόρπιο! «Μύρισε» Ελλάδα! Και που αλλού θα τα βρεις όλα αυτά, αν όχι σε μία από τις ταβέρνες της Αθήνας;

Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινάει πριν από 2.500 χρόνια από τα καπηλεία της αρχαίας Ελλάδας, για να περάσει αργότερα από τα μαγέρικα του Βυζαντίου, τις οθωμανικές λοκάντες και τα ρεμπέτικα στέκια των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Μέχρι και σήμερα η επίσκεψη σε ταβέρνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των Ελλήνων, γι’ αυτό εντοπίσαμε μερικές από τις καλύτερες της πόλης για να φας καλά και να περάσεις ακόμα καλύτερα!

Επί τω Λαϊκώτερον 

Σ΄ ένα παλιό διώροφο αρχοντικό, ανάμεσα στο Γαλάτσι και στα Άνω Πατήσια, στεγάζεται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, η ταβέρνα – μεζεδοπωλείο «Επί το Λαϊκώτερον», μία από τις πιο ξακουστές της πόλης.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει κήπος με πράσινο και πέτρα, ενώ για τον Χειμώνα υπάρχει εσωτερικά και τζάκι. Το κλίμα είναι φιλόξενο και ο επισκέπτης νιώθει σα να βρίσκεται σπίτι του. Ιδανικό μέρος για χαλάρωση με την παρέα!

Περνάμε στα της κουζίνας! Στο μενού θα βρεις ότι θα ήθελες από ένα μεζεδοπωλείο – ταβέρνα, από τζατζίκι και σκορδαλία μέχρι τυροκροκέτες και κολοκυθοκεφτέδες. Όλα φτιαγμένα από χεράκια τους!

Στα κυρίως πιάτα, το άρωμα Ελλάδας πρωταγωνιστεί. Χοιρινό κότσι μπύρας και γαριδομακαρονάδα ούζου, βγάζουν τα πιο μοσχομυρωδάτα αρώματα και σε συνεπαίρνουν, ενώ δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις τον χοιρινό λαιμό μαριναρισμένο με πικάντικη μουστάρδα στη σχάρα με λαδολέμονο, που είναι και η σπεσιαλιτέ τους.

Σημείωσε ότι, η ταβέρνα οργανώνει συχνά live σόου με ελληνική μουσική!

Διεύθυνση: Αγίας Λαύρας 13, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 211 1887

Trata

Αντικύθηρα, Γαύδος, Αίγινα, Αγκίστρι, Ψαρά, κάθε μία από τις λευκές και μπλε καρέκλες φέρει το όνομα κάποιου αγαπημένου νησιού, στο αυθεντικό ψαροταβερνάκι, στην οδό Θεμιστοκλέους, ονόματι «Trata».

Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινά το 2008, όταν ο Χριστόφορος Χαλκιαδάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, αποφάσισε να φτιάξει ένα ταβερνάκι στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες φρέσκο ψάρι από τις Ελληνικές θάλασσες. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε με τις κόρες του, Θεανώ και Νίκη, να αναλαμβάνουν το μαγαζί και να το εμπλουτίζουν με σύγχρονες πινελιές.

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, η ψαρόσουπα βελουτέ με βραστόψαρα και λαχανικά, με υπέροχα αρώματα και απαλή υφή και οι μακαρονάδες με άρωμα θάλασσας.

Ένα ποτήρι με κρητική τσικουδιά και λαχταριστά μεζεδάκια όπως καπνιστό χέλι με γκρεμολάτα αρωματικών, παντζάρι και τραγανή κάπαρη και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη, συμπληρώνουν τέλεια το γεύμα και σε ταξιδεύουν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά 9, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 383 8531

ΕΥΧΑΡΙΣ

Η ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας που λειτουργεί κοντά τριάντα χρόνια και συγκεντρώνει περίπου πέντε χιλιάδες κρητικές στη Google (από τις περισσότερες που έχουμε δει) και απίστευτα θετικά σχόλια, παίρνει το όνομα της από την αρχαία ελληνική λέξη «εὔχαρις» που σημαίνει «αυτός/αυτή που έχει πολύ κέφι, ευχάριστη διάθεση».

Το «ΕΥΧΑΡΙΣ», υπόσχεται να σου φτιάξει τη διάθεση με την «ζεστή» ατμόσφαιρα του και τα πεντανόστιμα μαγειρευτά του.

Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα στο Μοναστηράκι, στο οποίο κυριαρχεί η πέτρα και τα vintage στοιχεία. Δεν γίνεται να μην προσέξεις το παλιό ποδήλατο που κρέμεται από το ταβάνι.

Συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και οι μυρωδιές της πρωταγωνιστούν στον χώρο. Στις σπεσιαλιτέ τους θα βρεις το μουσακά, τα χειροποίητα γεμιστά και το Κλέφτικο αρνάκι στη λαδόκολλα με μυρωδικά βότανα και φρέσκες πατάτες.

Και μετά το αλμυρό ποιος δεν θέλει ένα γλυκάκι για να κλείσει ακόμα πιο ευχάριστα το γεύμα του; Στο «ΕΥΧΑΡΙΣ», θα βρεις χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά του ταψιού που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα τους με φρέσκα υλικά. Μπακλάβάς ή ραβανί, ότι και να διαλέξεις θα το «ευχαριστηθείς»!

Διεύθυνση: Αδριανού 49Α, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 322 6330

Δούκισσα

Σε απόσταση αναπνοής από τη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, βρίσκεται μια ταβέρνα – μεζεδοπωλείο, που ξεχωρίζει για την όμορφη αυλή της. Ο λόγος για τη «Δούκισσα», που στεγάζεται σε ένα παλιό, αρχοντικό σπίτι και προσφέρει αυθεντικές ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις.

Η όμορφη, πολύχρωμη αυλίτσα του μαγαζιού, σε ταξιδεύει, καθώς σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο χωριό ή το εξοχικό σου. Καταπράσινα δέντρα, που σκεπάζουν τα γραφικά τραπεζάκια με τα φύλλα τους, ένα πηγάδι με κόκκινες λεπτομέρειες που τραβάει τα βλέμματα και οι εντυπωσιακές μπουκαμβίλιες που δίνουν χρώμα συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο.

Στο μενού την παράσταση κλέβουν τα σουτζουκάκια με κύμινο και κόκκινη σάλτσα, που λιώνουν στο στόμα και το κριθαρότο με πικάντικο λουκάνικο, μανιτάρια και λάδι τρούφας, ενώ πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι πίτες ημέρες (ρωτήστε τους σερβιτόρους να σας πουν).

Διεύθυνση: Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο: 211 415 0070

Μυρτιά

Μία εντυπωσιακή πέτρινη είσοδος σε υποδέχεται στη «Μυρτιά», την όμορφη ταβέρνα, που βρίσκεται στην οδό Αγίας Παρασκευής, στο Περιστέρι.

Ο εσωτερικός χώρος με το ψηλό ταβάνι, τι καμάρες, τα γραφικά καδράκια στους τοίχους και τις ξύλινες καρέκλες κάνουν την επίσκεψη σου στο μαγαζί να μοιάζει με φιλοξενία. Και έπειτα είναι η αυλή με το πέτρινο δάπεδο και τα πανέμορφα δέντρα, που δημιουργούν έναν χώρο ιδανικό για χαλάρωση.

Το γεύμα ξεκινάει με καψαλισμένο ψωμί με λάδι και ρίγανη (δεν έχω καλύτερο προσωπικά). Έπειτα, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορες ελληνικές συνταγές και γεύσεις. Ξεχωρίζει η μοσχαρίσια μπριζόλα με τις τηγανιτές πατάτες, ψημένη όσο πρέπει και ζουμερή για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου, ενώ από τα μεζεδάκια δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις το σαγανάκι.

Α! Και να μην παραλείψω να σου πω ότι η «Μυρτιά» φημίζεται για τις μεγάλες μερίδες της!

Μετά λοιπόν, από το μπόλικο και καλομαγειρεμένο φαγητό ετοιμάσου να ταξιδέψεις μερικά χρόνια πίσω, γιατί για κέρασμα φέρνουν μία τεράστια πιατέλα με λουκουμάδες, σαν αυτούς που μας έφτιαχνα οι γιαγιάδες μας!

Διεύθυνση: Αγίας Παρασκευής 24, Περιστέρι

Τηλέφωνο: 210 575 6658