Οφείλω να ξεκινήσω το κείμενο με μία διαπίστωση. Δεν ξέρω πόσο καλό μας κάνει που το τριήμερο της Πρωτομαγιάς πέφτει τόσο κοντά στο Πάσχα.

Ακόμα δεν έχουμε ηρεμήσει από το αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι (αν και πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα έχουν κρατήσει κανα δύο μεζέδες από το πασχαλινό τραπέζι στην κατάψυξη για γρήγορο ξεπάγωμα και τσιπουροκατάσταση) και θα ψάξουμε ξανά το καλύτερο κρέας.

Αν είστε βέβαια από αυτούς που προτιμούν το ψάρι, περιμένω να αποχωρήσετε από την παρέα μας και συνεχίζω…

Τώρα λοιπόν που μείναμε εδώ οι αγνοί μερακλήδες, πάμε να δούμε την πρόταση που έχω να σας κάνω για το τριήμερο που ουσιαστικά ξεκινάει σήμερα. Έχουμε και λέμε. Κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα (άρα και σχετικά περιορισμένα έξοδα μετακίνησης), υπέροχη φύση, ασυναγώνιστα τοπικά προϊόντα και φοβερό κρέας.

Επειδή κάτι μου λέει πως σας έπεισα και ήδη ετοιμάζετε τα πράγματά σας, πάμε να δούμε τις τρεις καλύτερες ταβέρνες της Κορινθίας (κατά την ταπεινή μου άποψη φυσικά). Ιδανικές για όποιον θέλει να απολαύσει το φαγητό του μακριά από τη βουή του δρόμου όπως τραγούδησαν και οι Domenica, ιδανικές για όποιον εκτιμά τις γεναιόδωρες μερίδες, το καλό κρασί αλλά και τη ζεστασιά των ανθρώπων που τον περιβάλλουν.

Η Βελανιδιά

Για όσους γνωρίζουν από καλό ψητό, η εξόρμηση στο Στεφάνι και συγκεκριμένα στην ταβέρνα «Η Βελανιδιά» είναι μια συνηθισμένη… ιεροτελεστία. Κάτι το εξαιρετικό ντόπιο κρέας, κάτι το μεράκι και η εξυπηρέτηση των ανθρώπων του, δεν είναι τυχαίο που αν πας σε μέρα και ώρα αιχμής δεν βρίσκεις τραπέζι ούτε για δείγμα.

Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα κι εγώ που το πατρικό μου είναι στο διπλανό χωριό (τιμημένος Άγιος Βασίλειος), δεν έχω δει ποτέ το συγκεκριμένο μαγαζί άδειο. Επειδή είμαι πονηρός όμως πήγα αρκετές φορές προκειμένου να καταλάβω την επιτυχία του.

Μετά από κιλά εξαιρετικής τηγανητής πατάτας, τόνους θεσπέσιας τυροκαυτερής και ποσότητες κρεάτων που αρκούν για να σε μισήσουν όλοι οι vegan του πλανήτη, κατάλαβα.

Με συντροφιά το εξαιρετικό κρασί και την καθοδήγηση του προσωπικού, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και δοκίμασε ο,τιδήποτε έχει να κάνει με αγριογούρουνο στο μενού (έπος τα μαριναρισμένα μπριζολάκια).

Εννοείται πως πριν φύγεις πρέπει να επιλέξεις και μία τεραστίων διαστάσεων μοσχαρίσια μπριζόλα, που «γράφει» υπέροχα και στα social media. Είμαι σίγουρος πάντως πως ό,τι και αν επιλέξεις να φας, θα φύγεις από τη «Βελανιδιά» χορτασμένος, ευχαριστημένος και βέβαιος πως θα έρθεις ξανά. Επίσης, θα έχεις σίγουρα ταπεράκια με φαγητό που έμεινε γιατί οι ποσότητες δεν υπάρχουν!

Κορινθία
Κορινθία

Η Βελανιδιά
Στεφάνι Κορινθίας
Τηλέφωνο: 6970134059

Η Πλατεία

Σε ένα ελκυστικότατο σκηνικό που σχηματίζουν τα βουνά και το μαγευτικό δάσος, ξεπροβάλλει στην πλατεία του μικρού χωριού Άγιος Ιωάννης η φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο παραδοσιακή ταβέρνα «Η Πλατεία».

Το κτίριο της ταβέρνας χτίστηκε το 1952, ενώ το 1975 ο παππούς της οικογένειας, Δημήτρης, το αγόρασε και λειτουργούσε μέχρι το 2000 σαν οινοπαντοπωλείο. Το 2000, το κτίριο ανακαινίστηκε και από τότε λειτουργεί ως ταβέρνα, κλείνοντας φέτος 23 χρόνια λειτουργίας.

Βασικό «προσόν» του μαγαζιού είναι πως τα πάντα είναι χειροποίητα, φτιαγμένα με μεράκι από την οικογένεια που με χαμόγελο και ευγένεια υποδέχεται κάθε μέρα επισκέπτες από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Έχω βρεθεί πολλές φορές στην «Πλατεία» και κάθε φορά δίνω υπόσχεση στον εαυτό μου για την επόμενη. Πρώτα απ’ όλα, με το που παραγγείλουμε κάτι, περιμένω σαν μικρό παιδί να έρθει το ζυμωτό ψωμί που ψήνεται στο τζάκι και συνοδεύται από παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη.

Στη συνέχεια, κάθε πελάτης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να βάλει στη μέση του τραπεζιού (με βασική προϋπόθεση να κάθεται ο ίδιος εκεί) φέτα με μέλι, σπανακόπιτα, τυροκαυτερή, κοκορέτσι και κοντοσούβλι.

Όταν έρθει η ώρα όμως για τα παϊδάκια, επικρατεί απόλυτη σιωπή. Η μυσταγωγία θυμίζει τελετή του τάγματος των Ναϊτών στον Μεσαίωνα και μόνο όταν «ξεμπερδέψουν» όλοι με τη μάχη που δίνουν με το πρώτης ποιότητας κρέας, τους ακούς να μιλάνε ξανά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση και στα τοπικά κρέατα, ενώ στην «Πλατεία» θα δοκιμάσεις ντόπια κρασιά και τυροκομικά, τα οποία είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κάνεις μια γαστρονομική εξόρμηση στο γραφικό χωριό του Αγίου Ιωάννη.

Κορινθία
Κορινθία

Η Πλατεία
Αγιος Ιωάννης Κορινθίας
Τηλέφωνο: 2741039471

Η Βεράντα

Στο μικρό χωριό Ρυτό υπάρχει μία ταβέρνα που κάθε μέρα χειμώνα καλοκαίρι είναι γεμάτη και έχει εκπλήξει τους πάντες. Πώς είναι δυνατόν οι Κορίνθιοι να κάνουν τόσα χιλιόμετρα για να βρεθούν στο Ρυτό; Υπάρχει όμως λόγος.

Αν είστε λάτρεις της καλής παραδοσιακής κουζίνας, υπάρχει μια ταβέρνα με καταπληκτική θέα στην παραλία του Σαρωνικού που θα σας ξετρελάνει και θα κάνει την γαστριμαργική σας αναζήτηση απόδραση από την καθημερινότητα αφού συνδυάζει την εκπληκτική θέα με τις πιο αυθεντικές γευστικές απολαύσεις!

Στη «Βεράντα» τα πάντα είναι φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τους ιδιοκτήτες της, οι οποίοι με ζεστασιά υποδέχονται κάθε μέρα εκατοντάδες πελάτες. Με την εξαιρετική τοποθεσία της βέβαια έχουν ήδη κερδίσει το πρώτο στοίχημα, οπότε μένει να εντυπωσιάσουν με τις γεύσεις τους.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω λοιπόν πως σε αυτόν τον τομέα σε εντυπωσιάζουν και με το παραπάνω. Τέλειο χαλούμι, παϊδάκια που… λιώνουν στο χέρι, κοκορέτσι, λουκάνικα, μπιφτέκια, ψαρονέφρι, αρνί σούβλας, σαλάτες και πατάτες κομμένες στο χέρι και φρέσκα παραδοσιακά εδέσματα από το χωριό.

Αυτό που θα σας προτείνω όμως είναι να πάτε στο μαγαζί αυτό Παρασκευή ή Σάββατο του καλοκαιριού. Εννοείται πως καλό είναι να κλείσετε τραπέζι για να μην φθάσετε στο Ρυτό και αναγκαστείτε να βλέπετε από μακριά τους πελάτες που προνόησαν να μαγεύουν τους ουρανίσκους τους.

Αφού λοιπόν κάνετε αυτά τα βήματα, κάντε μια ακόμα χάρη στον εαυτό σας και ζητήστε από το προσωπικό γουρνοπούλα σούβλας και γκιόσα. Σας υπόσχομαι πως μετά από λίγο θα έχετε ξεχάσει το όνομά σας και το μόνο που θα θυμάστε είναι ο δρόμος που οδηγεί στο Ρυτό και τη «Βεράντα».

Η Βεράντα
Ρυτό Κορινθίας
Τηλέφωνο: 2741033933