Μεζές σημαίνει πιάτο στη μέση. Και πιάτο στη μέση σημαίνει παρέα. Μικρή, μεγάλη, δεν έχει σημασία. Τα μεζεδοπωλεία αυτή τη λογική έχουν. Ο μεζές ανέκαθεν είναι συνοδευτικό, όχι χορταστικό. Για να μην πίνει κανείς ξεροσφύρι. Για να’ χει κάτι να τσιμπάει την ώρα που συζητάει, την ώρα που γελάει, που κουτσομπολεύει, που αναλύει, που αγορεύει.

Το κέντρο της Αθήνας είναι μια προνομιακή τοποθεσία για μεζεδοπωλεία. Μεζεδοπωλεία που έχουν σκοπό να προσφέρουν κάτι γρήγορο και προσιτό οικονομικά. Δεκάδες αυτοί οι χώροι πέριξ της Ακρόπολης και του κέντρου, επιλέξαμε ένα μπουκέτο από τα πιο εμβληματικά για να διαλέξετε.

Τα 7 υπέροχα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα που σου προτείνουμε

μεζεδοπωλεία στην Αθήνα

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Μεζεδοπωλείο ή μήπως μπακάλικο, κατάστημα αλλαντικών, αλυσίδα που έφτασε μέχρι την τηλεόραση, e-shop και ντελίβερι; Τα άλλα είναι… συνοδευτικά. Αυτό που μετράει είναι το κλασικό μαγαζί, εκεί που μπαίνεις και αυτομάτως μεταφέρεσαι στην Καππαδοκία για να γευτείς ό,τι πιο γευστικό φέρνει η άλλη μεριά του Αιγαίου: Από παστράμια και καβουρμάδες, μέχρι μορταδέλες, σαλάμια, χοιρομέρια και φυσικά σουτζούκια. Φτιαγμένα με παραδοσιακές και μερακλίδικες συνταγές. Ο χώρος μοιάζει όντως με μπακάλικο, κρέμονται λουκάνικα από την οροφή της κουζίνας, υπάρχει και μεγάλη βιτρίνα με αλλαντικά.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184

Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Χωμένο μέσα σε μια στοά, στη Λέκκα, δίπλα στην πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος, είναι από τα μεζεδοπωλεία που διαφημίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο: Από στόμα σε στόμα. Η αρχική λογική ήταν ένα σβέλτο μεσημεριανό για τους εργαζόμενους της περιοχής, αλλά εξελίχθηκε σε ψαγμένο στέκι. Δεν άλλαξε. Το μενού περιλαμβάνει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, αλλά στην απόλυτη μορφή των μεζέδων: γαβράκια, μαριδάκια, σαρδελίτσες, καλαμαράκια, παστά. Το τηγάνισμα είναι, με μια λέξη, υποδειγματικό. Ποικιλία σημαντική. Όσοι απορείτε για το… ρομαντικό όνομα, μάθετε ότι έρχεται από το όνομα του αφεντικού (Τριαντάφυλλος). Τι άλλο;

Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 210 3227298

Δεξαμενή

Θεωρητικά μιλάμε για καφενείο. Αλλά εντάσσεται στην κατηγορία «μεζεδοπωλεία». Ανοιχτό είναι από το πρωί και σερβίρει καφέ, κυρίως έξω. Γεμάτα είναι τα τραπεζάκια κατά κύριο λόγο, αλλά η πραγματική κοσμοσυρροή ξεκινάει από το μεσημέρι, όταν αρχίζει να δουλεύει η κουζίνα. Κλασικό μεζεδοπωλείο, πιατάκια που δεν χορταίνουν, αλλά συνοδεύουν το ποτό, ρακί, κρασί ή μπύρα, ανάλογα. Εξαιρετικά τα μπιφτετάκια με σάλτσα βασιλικού. Ποικιλία θαμώνων, όπως άλλωστε ισχύει γι’ αυτούς που κινούνται στην περιοχή.

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 210 7224609

Άμα Λάχει στης Νεφέλης

Είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά μεζεδοπωλεία, μια αυλή παλιού σχολείου στολισμένη με πολλά φυτά και κληματαριές για φυσική σκιά. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά και στους τουρίστες. Τα πιάτα δημιουργούνται με τοπικά προϊόντα, διαλεγμένα από τοπικούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό σερβίρονται από μακαρούνες Καρπάθου μέχρι καβουρμάς Ξάνθης. Μεγάλη ποικιλία και από γεύσεις, αλλά και ποικιλία από ελληνικές μπύρες.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ. 210 3845978

Ριφιφί

Τα αφεντικά ονομάζουν τη δημιουργία τους «νεοταβέρνα» και δεν την τοποθετούν στα μεζεδοπωλεία. Ισορροπεί το πράγμα ανάμεσα στο παραδοσιακό με κάποιες πινελιές μοντερνιάς που δεν περνούν απαρατήρητες. Συχνά ο χώρος, ανάμεσα στα τραπέζια και την κουζίνα, αλλά και το πατάρι, φιλοξενεί στους τοίχους εκθέσεις νεαρών ζωγράφων. Υπάρχουν και πιάτα για να χορτάσει κανείς, αλλά η γενική φιλοσοφία είναι να τιμηθούν πολλά πιάτα για να μη χαθεί καμία από τις ιδιαίτερες γεύσεις: Μπιφτέκια μανιταριών, ρολάκια μελιτζάνας, καταϊφι τυριών, και τέτοια. Εξαιρετικό εκμέκ για γλυκό.

Εμμανουήλ Μπενάκη 69, Εξάρχεια, τηλ. 210 330023

Σεϋχέλλες

Ο χώρος απλός, όπως πρέπει να είναι. Καρέκλες ψάθινες και ξύλινες, σαν κι αυτές των παλιών καφενείων, ατμόσφαιρα από τα παλιά. Αυτό αποπνέει, άλλωστε: Λαϊκότητα. Να μπεις και να αισθανθείς άνετα, όχι μόνο να φας καλά. Το φαγητό προσεγμένο, με θυρεό του καταστήματος πολλά χρόνια τώρα τον βουβαλίσιο καβουρμά με παπαρδέλες, που δεν λείπει σχεδόν από καμία παραγγελία των μυημένων. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πιάτα, όπως και μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες τυριών που υπάρχουν σε τέτοια καταστήματα.

Κεραμεικού 49 & Ακάδημου, Μεταξουργείο, τηλ. 211 1834789

Dopios

Γι’ αυτούς που ψάχνουν την ψαγμένη γεύση και την γαστριμαργική άποψη ενός σεφ σ’ έναν χώρο μεζεδοπωλείου ο Dopios είναι ασφαλής επιλογή. Ο γνωστός Χριστόφορος Πέσκιας υπογράφει τα πιάτα, τα οποία είναι μεν παραδοσιακά, αλλά ολίγον τι πειραγμένα, ίσα-ίσα για να δίνουν στο μαγαζί την ξεχωριστή χροιά του. Η λογική, πάντως, είναι «όλα στη μέση», να χορτάσει και το μάτι πέρα από το στομάχι. Ο χώρος πολύ ζεστός, στην ήσυχη πλατεία των Αγίων Θεοδώρων. Το μαγαζί είναι τόσο δημοφιλές, που υπάρχει μέγιστος χρόνος παραμονής στις κρατήσεις.

Σκουλενίου 1, Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, τηλ. 210 3310049