Τα λιμάνια, παντού ανά τον κόσμο, είναι χωνευτήρια πολιτισμών. Κάτι που τα μετατρέπει σε πολύ ξεχωριστά μέρη. Με διαφορετικό (θαλασσινό) αέρα. Δια της μίξης προκύπτει κάτι το εξαίσιο. Η κουζίνα επηρεάζεται σαφώς και ρητώς από αυτήν την πραγματικότητα. Και κάπως έτσι, τα σουβλάκια του Πειραιά από όλα είναι πιο «γλυκά»!

Μιλάει η τεχνογνωσία. Που έφεραν από τα λιγότερο ή περισσότερο μακρινά μέρη καταγωγής τους οι άνθρωποι που επέλεξαν να κάνουν σπίτι τους αυτόν τον τόπο. Στον Πειραιά και στα περίχωρά του συναντάμε μερικά από τα καλύτερα σουβλάκια της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο, το ξαναλέμε. Εδώ υπάρχει γνώση, εξειδίκευση, μεράκι και παράδοση!

Τα καλύτερα σουβλάκια στον Πειραιά

Κοχύλι

To απαίδευτο μάτι μπορεί να νιώσει μια απογοήτευση σε πρώτη φάση. Δεν είναι από τα σουβλάκια-γίγας που συναντάμε αλλού, όχι. Και; Μιλάμε για την πιο μεστή δυνατή γεύση που μπορείς να πάρεις σε κάθε μπουκιά, την κάνεις φυλαχτό στην καρδιά σου και ευφραίνει τη ψυχούλα σου…

Το Κοχύλι, σε μια συνοικία του Κορυδαλλού, είναι ωδή στην απλότητα, στο «όπως άλλοτε». Κρέας (χοιρινό καλαμάκι ή κοτόπουλο, κεμπάπ, μπιφτέκι), αφράτη και αλάδωτη πίτα, κόκκινη πιπεράτη σάλτσα, κρεμμύδι λεπτοκομμένο, μαϊντανός, ντομάτα. Αυτά είναι όλα. Αρκούν και με το παραπάνω.

Αγίου Γεωργίου 82Α, Κορυδαλλός

σουβλάκια

Παναγιώτης

Ξανά στον Κορυδαλλό ταξιδεύουμε, εδώ μας περιμένει ακόμα ένα τυλιχτό που θα μπορούσε να μπει σε βιβλίο με τίτλο «έτσι φτιάχνεται!».

Από το 1970 κρατάει αυτή η σχέση αγάπης με τους πελάτες – πιο σωστά θα ήταν να τους πούμε «φίλους». Κανείς από τους «έξω» πάντως δεν γνωρίζει πώς φτιάχνεται αυτή η μυστική κόκκινη σάλτσα που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα. Ας είναι. Δεν χρειάζεται να τα ξέρουμε όλα. Και άλλωστε δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω!

Γρ. Λαμπράκη 104, Κορυδαλλός

Αβραάμ

1938. Από τότε λειτουργεί το μαγαζί, από τότε ο Αβραάμ (όπως λεγόταν ο πρώτος ιδιοκτήτης, Πόντιος από την Πόλη) έχει γίνει συνώνυμο της νοστιμιάς, τα σουβλάκια στην… αρχετυπική τους μορφή.

Το μαγαζί με τα χρόνια πέρασε πρώτα στην κόρη και μετά σε άλλους ιδιοκτήτες, αλλά η γεύση και η ουσία παρέμειναν ανέγγιχτα. Γενναίες μερίδες, με το μαύρο σουτζούκι να είναι διαχρονικό best seller και το κεμπάπ λαχταριστό.

Σωκράτους 3, Δραπετσώνα

σουβλάκια

Έντυ

Πόσο απλά είναι τα σουβλάκια του Έντυ; Όσο και νόστιμα! Δεν έχουν τίποτα το επιτηδευμένο, τίποτα το περιττό. Το μυστικό είναι η εκλεκτή πρώτη ύλη και είναι έτσι από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το μαγαζί το μακρινό 1946.

Μια παράδοση ετών, σε κάδρο αυθεντικότητας, γνησιότητας και αυτού του ενωτικού πνεύματος που κομίζει η παράδοση. Σε κάποιους ενδεχομένως να κακοφανεί το μικρό μέγεθος. Θα το ξεπεράσουν αμέσως…

Καρακουλουξή 4, Νίκαια

σουβλάκια

Καράμπελας

Ως και… delivery στην Αγγλία έχει κάνει αυτό το μαγαζί, το Συστηματικό Σουβλατζίδικο όπως μας συστήνεται στην ταμπέλα του. Ναι τόσο παράφορα αγάπησαν ορισμένοι αυτά τα σουβλάκια που τα ζητούσαν και στα ξένα, ας τα φάνε και ξαναζεσταμένα, αρκεί να τα γευτούν.

Ο γύρος του είναι ένα ποίημα, γι’ αυτό και εξαντλείται σε χρόνο dt. Αν πας αργά, το πιθανότερο είναι πως δεν θα βρεις. Δεν πειράζει από τα λάθη μας μαθαίνουμε, την επόμενη φορά θα είσαι ταχύτατος!

Πύλης 53, Πειραιάς

σουβλάκια

Σέρκος

Αρμένικες ρίζες, πεντανόστιμα σουβλάκια. Θα σε… μαλώσουμε αν πας εκεί και δεν πάρεις κεμπάπ. Είναι τόσο νόστιμο που δεν προτείνεται, επιβάλλεται!

Μια οικογενειακή επιχείρηση που αντέχει στο χρόνο και καταφέρνει να μην αλλοιώνεται, να μη χάνει κατ’ ελάχιστο το χαρακτήρα της.

Ίωνος Δραγούμη 39-41, πλατεία Νεράιδας, Παλαιά Κοκκινιά

σουβλάκια

Ο Γιώργος

Άλλοι ποντάρουν στο λογοπαίγνιο για να τραβήξουν βλέμματα και πελατεία πάνω τους. Και άλλοι κάνουν όνομα με το πιο γνωστό και κοινό στην Ελλάδα! Ο Γιώργος στον Πειραιά είναι ξεχωριστός με τον τρόπο που είναι ο πιο σωστός. Χάρη στα φοβερά και τρομερά του σουβλάκια.

Νοσταλγική γεύση και «αυστηρό» ωράριο (δεν είναι για ξενύχτηδες η «φάση», 11:00 με 19:00 μάξιμουμ σερβίρει) και πάνω από όλα βέβαια, νοστιμιά.

Γιώργος: Γούναρη 18 & Νικήτα, Πειραιάς

σουβλάκια