Πού αρχίζει και πού τελειώνει το μπέργκερ; Πού αρχίζει και πού τελειώνει το σάντουιτς; Αυτή είναι μια απορία που έχουμε για πολλά χρόνια. Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πράγμα, απλά με διαφορετικά ψωμιά. Το μέσα τους, αυτό που στο κάτω κάτω της γραφής φτιάχνει τη γεύση μας και γεμίζει το στομάχι μας, είναι το ίδιο. Και το ίδιο ελεύθερο, αφού πια ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι θέλει στο μπέργκερ, μπορεί να βάλει ό,τι θέλει και στο σάντουιτς.

Η διαφορά τους είναι καθαρά δομής και ότι ενίοτε το σάντουιτς γίνεται με ψωμί που δεν είναι κομμένο εντελώς, αλλά έχει ένα κλείσιμο, άρα μπορούν τα υλικά να συγκρατηθούν αν το κρατάς και το τρως σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό εδώ το άρθρο δεν είμαστε για θεωρητικά ζητήματα και φιλοσοφίες περί σάντουιτς. Είμαστε εμείς για να παρουσιάσουμε κι εσείς για να δείτε και στο τέλος να γευτούμε ολ τουγκέδα.

Έτσι, κάναμε μια λίστα με τα 8 μέρη για σάντουιτς που επιλέγουμε στην Αθήνα, ιδίως το κέντρο, αλλά και εν γένει, και σας ρίχνουμε ιδέες για να παραγγείλετε γιατί αυτό είναι το μόνο βέβαιο με τέτοιες εικόνες. Θα κολλήσει η γλώσσα στην οθόνη και θα καταλάβετε πως το σουβλάκι είναι ξεκάθαρα κατώτερο από ένα σάντουιτς. Ναι, το είπαμε.

New York Sandwiches

Μετά από τόσα χρόνια που βρίσκεται στις επάλξεις, είναι πια ένα old time classic. Από το μενού του ξεχωρίζουμε το Philly Cheese Steak, το Grilled Cheese Pastrami και το ιδιαίτερο Reuben σάντουιτς (παστράμι, sauerkraut, ελβετικό τυρί & thousand island dressing).

Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, 2107778475

Δες περισσότερα κι εδώ.

Jackaroo

Έχει γίνει κι αυτό θρυλικό, ξεκίνησε από τον Πειραιά, ήρθε στο κέντρο στην Κυψέλη, είναι μάλλον το μαγαζί με τα πιο πληθωρικά σάντουιτς που έχει η αθηναϊκή «πίστα».

Στα υπερτιτάνια σάντουιτς του θα βρεις μεταξύ άλλων το Chicken Savage (χειροποίητο μαριναρισμένο στήθος φρέσκου κοτόπουλου με τη μυστική μας συνταγή, cheddar, καπνιστό μπέικον, τηγανητό αυγό, iceberg, aioli sauce & sweet chili sauce) και το Burgerwich (Mε 3 χειροποίητα μπιφτέκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά, τριπλό καπνιστό μπέικον, τριπλό cheddar, ντομάτα, κρεμμύδι, pickles & mac – mac sauce).

Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς & Φωκίωνος Νέγρη 18, Κυψέλη

Δες περισσότερα κι εδώ.

Sando

Η γιαπωνέζικη εκδοχή του σάντουιτς, με τις τοστένιες φέτες και όχι με μπαγκέτα ή μακρόστενο μπριός, είναι τα Sando και αυτό που βρίσκεται στο κέντρο έγινε από την πρώτη στιγμή hit. Το Pork Katsu Sando (χοιρινή μπριζόλα τηγανητή με panko, μωβ λάχανο, tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικον, χειροποίητη ιαπωνική μαγιονέζα & ιαπωνική μουστάρδα karashi) είναι το αγαπημένο μας και στη δεύτερη θέση το Chicken Katsu (στήθος κοτόπουλο τηγανητό με panko, κινέζικο λάχανο, tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικον, χειροποίητη ιαπωνική μαγιονέζα & ιαπωνική μουστάρδα karashi).

Πετράκη 7, Αθήνα, 2103226653

Δες περισσότερα κι εδώ.

Chicago Beef

Καινούργια άφιξη, όσο καινούργιο μπορεί να θεωρηθεί ένα μαγαζί 6 μηνών, είναι ο ορισμός του simplicity και γι’ αυτό μέσα στο σάντουιτς υπάρχει το βασικό συστατικό, το κρέας δηλαδή, που είναι αμερικάνικο Omaha, και από κει και πέρα κάτι διακριτικό να ενισχύει τη γεύση, όπως πιπεριά, καραμελωμένα κρεμμύδια ή σάλτσα με πίκλες baby, κουνουπίδι, σέλερι, καρότο, σκόρδο, καρυκεύματα & τουρσί.

Ρόμβης 26, Αθήνα, 2103312877

Δες περισσότερα κι εδώ.

Funky Monkey

Κι αυτό είναι σχετικά καινούργιο, βρίσκεται στον Πειραιά, κι έχει την ιδιαιτερότητα πως όλα τα σάντουιτς, με εξαίρεση ένα, γίνονται σε ψωμί bao bun. Έτσι, μπορείς να δοκιμάσεις το Jack The Monkey (χειροποίητο με spare ribs (48 ώρες σε κενό αέρος), πίκλα λάχανο, πατάτες αρωματισμένες με μπέικον, BBQ sauce χειροποίητη & Jack Daniel`s sauce χειροποίητη) ή το φανταστικό BJ’S σάντουιτς (κεμπάπ, λευκό λάχανο, mousse πιπεριάς Φλωρίνης, cheddar, japanese mayo & chutney πιπεριάς)

Χατζηκυριάκου 3, Πειραιάς, 2104512152

Δες περισσότερα κι εδώ.

Cantiniero

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια Μέκκα του κρέατος στην Αθήνα, το φαγητό που θα φας εκεί, δεν θα το βάλεις ποτέ κάτω από τα υπόλοιπα και αυτό δεν γίνεται γιατί υπάρχει κάποια τεράστια δεξιοτεχνία. Υλικά mainstream, αλλά μαγειρεμένα σωστά. Θα βρεις σάντουιτς σε σουβλακικές εκδοχές, δηλαδή καλαμάκια, μπιφτέκια, κεμπάμπ, κοτομπουκιές μαζί με ζαμπόν, τυρί, ντομάτα, πατάτα και τα συναφή

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102516950

Δες περισσότερα κι εδώ.

Σήμερον Έχει Σάντουιτς

Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το παραπάνω και αυτό εξηγείται από το ότι μιλάμε για περιοχές με αρκετούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη που πέρασαν από γενιά σε γενιά τη γνώση. Το συγκεκριμένο εξυμνείται γιατί δεν φείδεται καθόλου στις ποσότητες, με τον χαμό να γίνεται για το σάντουιτς με καλαμάκι προβατίνας και γι’ αυτό με την πανσέτα.

8 σάντουιτς επικά στην Αθήνα
σήμερον έχει σάντουιτς

Εθνικής Αντιστάσεως 211, Καισαριανή, 2107214100

Lobo Athens

Τέσσερις επιλογές και καλές. Μία με χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, γαλοτύρι Ηπείρου, chips πατάτας και πιπεριές σωτέ. Δεύτερη σιγομαγειρεμένο χοιρινό λαιμό, λάχανο-καρότο τουρσί, ντομάτα, τσένταρ, iceberg, καραμελωμένο κρεμμύδι, bbq sauce και χειροποίητη chilli sauce. Τρίτη με κοτόπουλο πανέ, ντομάτα, iceberg, onion rings και honey mustard sauce. Τέταρτη και κλείσαμε, με λουκάνικο βραστό, λάχανο καρότο τουρσί, καραμελωμένο κρεμμύδι, μουστάρδα, χειροποίητη μαγιονέζα και bbq sauce.

σάντουιτς Αθήνα

Δημόφωντος 99, Αθήνα, 2110022009

Δες περισσότερα κι εδώ.