Αν δεν ξέρεις τι είναι (λάθος σου και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε στις κάτωθι γραμμές), είσαι των σπορ και το ακούσεις για πρώτη φορά, μπορεί να σου δημιουργήσει ένα συνειρμό… άλματος επί κοντώ. Σεργκέι Μπούμπκα, aka Τσάρος των Αιθέρων. Στην πραγματικότητα, είναι «απλώς» το μπάμπκα, ένα γλυκό που προξενεί άλλου τύπου «απογειώσεις»: Γευστικές!

Η πλήρης περιγραφή της παραδοσιακής του μορφής έχει ως εξής: Γλυκό ψωμί ανατολικοευρωπαϊκής και εβραϊκής καταγωγής με γέμιση μαρμελάδας ή κανέλας, που παραδοσιακά φτιαχνόταν την περίοδο του Πάσχα (άρα είναι και επίκαιρο) και σημαίνει «γιαγιάκα» – επειδή οι πτυχώσεις στη ζύμη θυμίζουν τις μακριές φούστες των γιαγιάδων.

Μοιάζει με το cinnamon roll, μοιάζει με το τσουρέκι, είναι οικείο δηλαδή ως γεύση, αλλά και ταυτόχρονα… άλλο πράγμα. Το καλό για μας είναι πως δεν είναι κάτι το «εξωτικό» που πρέπει να τραβηχτούμε κάπου μακριά για να απολαύσουμε.

Ως γλυκό έχει κάνει δυναμικό «έμπα» στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια και ακριβώς εδώ ερχόμαστε εμείς: Σου βρήκαμε τις διευθύνσεις που κάνουν τα τοπ μπάμπκα εν Αθήναις. Σπεύσε!

Ένα γλυκό – αριστούργημα: Πού θα φας τα καλύτερα μπάμπκα στην Αθήνα

Holy Llama

Πώς φτιάχνεις σούπερ μπάμπκα χωρίς ζωικά υλικά; Αυτός ο vegan new age φούρνος μας δίνει την απάντηση και κερδίζει το ζεστό χειροκρότημά μας.

Όλα γίνονται τελικά αν είσαι «σοβαρός» γνώστης του αντικειμένου, αν ενώνεις φαντασία και αγάπη. Θέλει λίγο παραπάνω κόπο, αλλά αυτό που βγαίνει ως αποτέλεσμα, τους δικαιώνει στο απόλυτο.

Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός / Νίκης 23, Σύνταγμα

Dope Roasting

Ξέραμε πως φτιάχνουν σε 4 version, η μία καλύτερη από την άλλη: με κράνμπερις και λευκή σοκολάτα, με μπανάνα και bitter σοκολάτα, με καβουρδισμένο κουκουνάρι και κρέμα λεμονιού, με φουντούκια και πραλίνα φουντουκιού. Βγάλανε και καινούρια, με λεμόνι και κάρδαμο και μας… τρέχουν ήδη τα σάλια!

Το προζύμι που χρησιμοποιούν είναι γαλλικής προέλευσης και αφήνεται να «μεστώσει» καλά και σωστά πριν χρησιμοποιηθεί, όση ακριβώς ώρα απαιτείται για το βέλτιστο.  

Βύσσης 25, Μοναστηράκι / Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη / Ρόδου 77, Θυμαράκια

Zuccherino Monastiraki

Το φτιάχνουν με σοκολάτα, βιολογικό μέλι και καρύδια και σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά, από το πρώτο βλέμμα. Μιαμ!

Εχει καταστήματα και Παλαιό Φάληρο (2) και Νέα Σμύρνη για όποιον βολεύεται περισσότερο σε αυτές τις περιοχές.

Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι

Samba Coffee Roasters

Το εν λόγω μαγαζί φημίζεται για τον εξαιρετικής ποιότητας καφέ που σερβίρει, πραγματικά μιλάμε για άλλο level. Αλλά έτσι… σκέτο θα τον πιούμε;

Να μην βάλουμε δίπλα ένα γλυκό για να δέσει το… γλυκό; Το μπάμπκα ταιριάζει τέλεια και εδώ το βρίσκουμε πεντανόστιμο και λαχταριστό. Όπως άλλωστε όλα τα καλούδια που μας προσφέρουν.

Σόλωνος 36, Κολωνάκι / Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι

Fixers Coffee

Σαν ζωγραφιά είναι έτσι όπως το βλέπεις. Λαχταριστό, λαχταριστό, χειροποίητο, όπως ακριβώς πρέπει. Ένα γλυκό που θα σε ενθουσιάσει.

Μα κοίτα το στο παρακάτω βίντεο από το Instagram, δεν ειναι καταπληκτικό, δεν είναι μια μαγεία που νιώθεις με τη μία;

Βρυαξίδος, Πλατεία Παγκρατίου 2

Miru

Η σοκολατένια εκδοχή της μπάμπκα που φτιάχνουν είναι άκρως δημοφιλής και αυτό είναι το σωστό. Μιλάμε άλλωστε για ένα γλυκό από αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Αίμου 35 & Πρέσπας, Βοτανικός

Flaked Croissanterie

Τα κρουασάν είναι η απόλυτη εξειδίκευση σε αυτό το μαγαζί-πειρασμό (που συναντάμε και σε Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη πέραν του κέντρου), όμως πάντα υπάρχει χώρος για κάτι ακόμα.

Ειδικά αν είναι τόσο καλό όσο η μπάμπκα που μας προσφέρουν. Σοκολατένιο και τόσο μα τόσο ωραίο…

Κολοκοτρώνη 18, Αθήνα

The Roosters

Όλα εδώ είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Κάθε λεπτομέρεια έχει φροντιστεί, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Και το αποτέλεσμα είναι εμφανές σε όλα όσα μας προσφέρει. Μπάμπκα σερβίρουν με διάφορες γεμίσεις, όποια και αν δοκιμάσεις, θα σε ενθουσιάσει.

Θα βρείτε καταστήματα και στα Βριλήσσια και στο Περιστέρι, συνεπώς οι βόρειοι και οι δυτικοί της πρωτεύουσας, είναι επίσης κομπλέ.

Ίωνος Δραγούμη 58, Ιλίσια

Yum Guilt Free

Κοίταξε την παρακάτω φωτό: Σοκολατένια vegan Babka. Με γέμιση λαχταριστής μαύρης σοκολάτας και σοκολατένια επικάλυψη.

Μόνο κατόπιν παραγγελίας και για λίγες μόνο εμφανίσεις τώρα που είναι Πάσχα και ταιριάζει εθιμοτυπικά.

Ο κόσμος το λατρεύει, το περιμένει πώς και πώς να βγει από το φούρνο κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα