Παρότι η σοκολάτα δεν είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά -ναι ανήκω σε εκείνη τη μειονότητα που δεν τρελαίνεται για σοκολάτα- είναι δύσκολο να αντισταθώ σε ένα γλυκό σοκολατένιο κέικ Guinness.

Το σοκολατένιο κέικ Guinness είναι γλυκό απλό στην παρασκευή του, αλλά τέρπει τον ουρανίσκο και προσφέρει απόλαυση στο έπακρο.

Συνολικός χρόνος παρασκευής: 1 ώρα 15 λεπτά

Ένα γλυκό που θα ξετρελάνει και τα παιδιά και τους φίλους σου: Σοκολατένιο κέικ με ένα μυστικό συστατικό

Συστατικά για το γλυκό

Τελικό αποτέλεσμα: Ένα κέικ 9 ιντσών ή 12 μερίδες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ

◦ Βούτυρο, για το τηγάνι
◦ 1 φλιτζάνι Guinness stout (μπύρα)
◦ 10 κουταλιές της σούπας (1 μπάρα συν 2 κουταλιές της σούπας) ανάλατο βούτυρο (βλ. Συμβουλή)
◦ ¾ φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη

◦ 2 φλιτζάνια ψιλή ζάχαρη ή caster sugar
◦ ¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
◦ 2 μεγάλα αυγά
◦ 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

◦ 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
◦ 2½ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

ΓΙΑ ΤΟ TOOPING

◦ 1¼ φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
◦ 8 ουγγιές τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
◦ ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Οδηγίες Παρασκευής για το γλυκό:

Ένα γλυκό που θα ξετρελάνει και τα παιδιά και τους φίλους σου: Σοκολατένιο κέικ με ένα μυστικό συστατικό
  1. Βήμα

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 9 ιντσών και στρώνουμε με λαδόκολλα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε την Guinness και το βούτυρο.
Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και τη ψιλή ζάχαρη και χτυπάμε να ανακατευτούν.

  1. Βήμα

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε ξινή κρέμα, αυγά και βανίλια. Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε στο μείγμα Guinness. Προσθέστε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και χτυπήστε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει, 45 λεπτά με 1 ώρα. Τοποθετήστε το τηγάνι σε μια σχάρα και κρυώστε εντελώς το περιεχόμενο στο ταψί.

  1. Βήμα

Για την επικάλυψη: Χρησιμοποιώντας έναν αυγογδάρτη ή με το χέρι, ανακατέψτε τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για να ομογενοποιηθούν τα κομμάτια. Προσθέστε το τυρί κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να απλωθεί.

  1. Βήμα

Αφαιρέστε το κέικ από το ταψί και τοποθετήστε το σε πιατέλα ή βάση για κέικ. Παγώστε μόνο την κορυφή του κέικ, ώστε να θυμίζει αφρώδη πίντα Guinness.

Μαγικό tip:

  • Η συνταγή για αυτό το γλυκό περιλαμβάνεται στο βιβλίο μαγειρικής της Nigella Lawson «Feast: Food to Celebrate Life» (Hyperion, 2004) και απαιτεί 18 κουταλιές της σούπας (2 μπάρες συν 2 κουταλιές της σούπας) ανάλατο βούτυρο.