Η Ελλάδα είναι χώρα με πλούσια παράκτια παράδοση, γεγονός που την καθιστά παράδεισο για τους λάτρεις των θαλασσινών. Με την αφθονία φρέσκων θαλασσινών, η ελληνική κουζίνα προσφέρει μια απολαυστική ποικιλία πιάτων που αναδεικνύουν τις καλύτερες γεύσεις της Μεσογείου.

Πρόχειρα μπορώ να σκεφτώ αναρίθμητα ελληνικά πιάτα όπως: Τα καλαμάρια γεμιστά, αστακομακαρονάδα, σουπιές με σπανάκι, γιουβέτσι με θαλασσινά, χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι, μύδια αχνιστά, γαρίδες πικάντικες με ρεβίθια και ταχίνι.

Από τα παραπάνω πιάτα που έχουν κάνει την ελληνική κουζίνα γνωστή σε όλο τον κόσμο κανένα δεν βρίσκεται στα 100 καλύτερα πιάτα με θαλασσινά στην Ευρώπη του Taste Altas.

Ναι καλά διαβάσατε. Πρόκειται για την πιο άδικη λίστα που έχουμε διαβάσει ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αφιέρωμα του Taste Altas για τα 100 πιο διάσημα αποστάγματα στην Ευρώπη η Ελλάδα είχε βγει 4η σε όλον το κόσμο με 7 ελληνικά αποστάγματα στα 100 καλύτερα.

Συγκεκριμένα στη 12η θέση βρίσκουμε την Τσικουδιά, στην 16η θέση βρίσκουμε τη Μαστίχα Χίου, στην 24η θέση βρίσκουμε το Τσίπουρο, στην 26η θέση βρίσκουμε το Ρακόμελο, στην 54η θέση το Μεταξά, στην 78η θέση βρίσκουμε το Ούζο και τέλος στην 96η θέση τη Σούμα.

Linguine allo scoglio – Ιταλία

ελληνική κουζίνα

Ένα από τα αγαπημένα όλων των εποχών της Ιταλίας, το linguine allo scoglio, το οποίο συχνά ονομάζεται και linguine ai frutti di mare είναι ένα τυπικό νότιο ιταλικό πιάτο με θαλασσινά ή piatto di mare . Πίσω στη δεκαετία του 1980 στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολη, καθώς και σε ολόκληρη τη νότια ιταλική ακτή, δεν υπήρχε ούτε ένα εστιατόριο που να μην προσέφερε κάποια εκδοχή ενός τόσο διαχρονικού κλασικού πιάτου στο μενού του.

Αυτό το πιάτο ζυμαρικών φτιάχνεται είτε με λιγκουίνι είτε με σπαγγέτι και με συνδυασμό θαλασσινών και οστρακοειδών, κατά προτίμηση από φρέσκα τοπικά ψάρια ημέρας. Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα των θαλασσινών το πιάτο ποικίλλει από μήνα σε μήνα, επομένως δεν υπάρχει ακριβής συνταγή για αυτό το πιάτο και υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές, αλλά οι πιο παραδοσιακές πάντα περιλαμβάνουν μύδια, γαρίδες και μερικές φορές ακόμη και καλαμαράκια.

Amêijoas à Bulhão Pato – Πορτογαλία

ελληνική κουζίνα

Το πιάτο αυτό πήρε το όνομά του από τον ποιητή του 19ου αιώνα Raimundo António de Bulhão Pato, αυτό το απλό πορτογαλικό πιάτο συνδυάζει μύδια και μια γευστική σάλτσα που βασίζεται σε ελαιόλαδο, σκόρδο, χυμό λεμονιού και φρέσκο ​​κόλιανδρο. Ωστόσο, η σάλτσα μπορεί να έχει και λευκό κρασί ως ένα από τα συστατικά της.

Τα μύδια Bulhão Pato απολαμβάνονται συνήθως ως ορεκτικό και συνήθως σερβίρονται με ψωμί στο πλάι.

Vieiras en su concha – Ισπανία

Το Vieiras en su concha είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο που προέρχεται από τη Γαλικία και αποτελείται από χτένια που σερβίρονται στο κέλυφός τους. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό από χτένια, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, πιμεντό, λευκό κρασί, σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τριμμένη φρυγανιά και μαϊντανό.

Το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το πιμεντό σοτάρονται σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια καλύπτονται με κρασί, σάλτσα ντομάτας και καρυκεύματα για να δημιουργηθεί μια σάλτσα. Τα χτένια βράζονται και τακτοποιούνται σε ένα ταψί με το κέλυφός τους, στη συνέχεια συμπληρώνονται με το μείγμα ντομάτας, την τριμμένη φρυγανιά και τον μαϊντανό.

Fritto misto – Ιταλία

ελληνική κουζίνα

Το fritto misto είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που διαφέρουν πολύ σε όλη τη χώρα. Κατά μήκος των παράλιων πόλεων της Ιταλίας περιλαμβάνει πάντα μαλακόστρακα και μαλάκια, συνήθως γαρίδες και καλαμάρια, και συχνά ψαράκια όπως φρέσκο ​​γαύρο, σαρδέλες, μωρό σκουμπρί ή κέφαλο.

Στα βόρεια μέρη της χώρας, ιδιαίτερα στο Πιεμόντε, το fritto misto παρασκευάζεται κυρίως με λαχανικά και, ανάλογα με την εποχή, περιλαμβάνει σιμιγδάλι, μοσχαρίσιο εγκέφαλο, τυρί και προσούτο, μερικές φορές ακόμη μήλα και μπισκότα.

Gambas al ajillo – Ισπανία

ελληνική κουζίνα

Το Gambas al ajillo είναι ένα δημοφιλές ισπανικό ορεκτικό που αποτελείται από γαρίδες που σοτάρονται σε τηγάνι με ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, πάπρικα και ελαιόλαδο. Το πιάτο καταναλώνεται συνήθως ως τάπα. Συνιστάται να γαρνίρετε το gambas al ajillo με ψιλοκομμένο μαϊντανό και να το συνδυάζετε με λίγο ψωμί από κρούστα στο πλάι, το οποίο είναι χρήσιμο για το μάζεμα της γευστικής σάλτσας.

kokotxas – Ισπανία

ελληνική κουζίνα

Οι ζελατινώδεις κεφαλές ψαριών γνωστές ως kokotxas είναι ένα βασικό συστατικό για αυτό το κλασικό βασκικό πιάτο. Τα kokotxas συνήθως προέρχονται από τα μάγουλα (κάτω μέρος του πηγουνιού) του μπακαλιάρου. Το πιάτο μερικές φορές σερβίρεται σε σάλτσα που αποτελείται από λευκό κρασί, σκόρδο, αλεύρι και ελαιόλαδο.

Ένας πιο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος της kokotxas είναι στη σάλτσα salsa verde, που αποτελείται από ελαιόλαδο, αλεύρι, ζωμό ψαριού, σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Οι kokotxas τηγανίζονται ελαφρά σε πήλινη κατσαρόλα και στη συνέχεια συνδυάζονται με τη σάλτσα. Συνιστάται να σερβίρετε το πιάτο με ψωμί στο πλάι για να μαζεύεται τη σάλτσα.

Pulpitos fritos – Ισπανία

Το Pulpitos fritos είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο θαλασσινών που προέρχεται από την Ανδαλουσία. Το πιάτο αποτελείται από τηγανισμένο χταπόδι. Συνήθως φτιάχνεται με συνδυασμό μικρού χταποδιού, σκόρδου, μαϊντανού, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου και αλατιού. Το χταπόδι πασπαλίζεται με αλάτι και μαριναρίζεται σε μείγμα από ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό και χυμό λεμονιού.

Στη συνέχεια ψήνεται σε ένα τηγάνι, πρώτα για λίγο σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Τα pulpitos fritos σερβίρονται αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστά.

Fritto misto di pesce – Ιταλία

ελληνική κουζίνα

Τα διάφορα τηγανητά θαλασσινά γνωστά ως fritto misto di pesce είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Καμπανία, αλλά βρίσκονται επίσης σε όλη την Ιταλία. Ωστόσο, το fritto misto είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που διαφέρουν πολύ σε όλη τη χώρα. Κατά μήκος των παράλιων πόλεων της Ιταλίας περιλαμβάνει πάντα μαλακόστρακα και μαλάκια, συνήθως γαρίδες και καλαμάρια, και συχνά ψαράκια όπως φρέσκο ​​γαύρο, σαρδέλες, μωρό σκουμπρί ή κέφαλο.

Ανάλογα με την περιοχή, το fritto misto μερικές φορές τηγανίζεται σε κουρκούτι, αλλά η απλούστερη μέθοδος παρασκευής του είναι να αλείψετε ελαφρά το φαγητό με αλεύρι και να το τηγανίσετε γρήγορα σε καυτό λάδι μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Gambas à la plancha – Ισπανία

Αυτό είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο τάπα όπου ολόκληρες γαρίδες καρυκεύονται με αλάτι και στη συνέχεια ψήνονται γρήγορα σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Συνιστάται να τα απολαμβάνετε με λεμόνι ή χυμό λάιμ από πάνω, ενώ το μαύρο πιπέρι είναι προαιρετικό, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις.

Συνδυάστε τις γαρίδες με μια κρύα μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί στο πλάι.

Polvo à Lagareiro – Πορτογαλία

ελληνική κουζίνα

Αυτό το κλασικό πορτογαλικό πιάτο παρασκευάζεται σε στυλ Lagareiro, εξ ου και το όνομα. Το Lagareiro σημαίνει ότι σερβίρουμε το ψάρι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε αυτή την περίπτωση, το χταπόδι βράζεται, μετά κόβεται σε κομμάτια, ψήνεται στη σχάρα και στη συνέχεια αλείφεται με ελαιόλαδο.

Πολλές φορές στο πιάτο βάζουμε σκόρδο, χυμού λεμονιού και αλάτι. Παραδοσιακά σερβίρεται με μικρές, ψητές πατάτες τις οποίες δεν έχουμε ξεφλουδίσει.

Πηγή: Taste Atlas

Photo Credits: Shutterstock